Úvahy o klasickém ježdění II (21): Osmička a malý kruh

12. 9. 2005 Thomas Ritter Autor fotek: Sara Stafford

Otázka: Jeden ze cviků, který jsem nedávno dělal, je osmička v kontracvalu, průměr kruhů asi 20 m a uprostřed s letmou změnou cvalu (tj. kruh vpravo v levém cvalu, letmý přeskok, kruh vlevo v pravém cvalu atd.). Poslední roky jsem to dělal s několika koňmi a zjistil jsem, že to je výborná zkouška rovnováhy a pozornosti. Můj současný kůň to má rád a osmičku bere jako výbornou hru, když ji začlením do hodiny. Někdy po něm žádám letmý přeskok, někdy ho nechám měnit kruhy bez přeskoku.

Odpověď:
Osmička je výbornou gymnastickou jízdárenskou figurou pro všechny tři chody, pokud je ježděná precizně. Ve cvalu vyžaduje po koni zvláště hodně síly, rovnováhy, kmihu a shromáždění. Já právě provádím malé osmičky (kruhy o průměru 10 m) s jedním ze svých koní. Výrazně se u něho zlepší kvalita cvalu, pokud dávám velký pozor na kulatost a pravidelnost osmičky i chodu. Waldemar Seunig (Von der Koppel bis zur Kapriole, 1949, 326) osmičku vyloženě doporučuje: „Schopnost provést plynulou a kmihuplnou osmičku s letmou změnou cvalu na krátké stěně jízdárny je zkouškou perfektní gymnastické průpravy ve cvalu. Na tento cvik se dvojice připravuje kontracvalem na kruhu“.

Existují 4 varianty této základní figury ve cvalu:

  • 1. první kruh o průměru 10 m ve cvalu na správnou nohu, druhý kruh o průměru 10 m v kontracvalu;
  • 2. první kruh o průměru 10 m v kontracvalu; druhý kruh o průměru 10 m ve cvalu na správnou nohu;
  • 3. oba dva kruhy o průměru 10 m ve cvalu na správnou nohu s letmým přeskokem;
  • 4. oba dva kruhy o průměru 10 m v kontracvalu s letmým přeskokem.

 

Podobné články
Kůň a jezdkyně v rovnováze

Rovnováha není všechno, ale bez ní nic nefunguje. Ani soulad, ani cviky. Vybalancovat dvě těla a dvě mysli není snadné – ale krásné, když se to…

Chcete si ověřit, jak váš kůň zvládl základní výcvik a zjistit, jak moc velký je z něj pohodář? Pak je dnešní článek šitý na míru právě vám!