Úvahy o klasickém ježdění II (12): Vyvazovací otěže

11. 7. 2005 Thomas Ritter

Otázka: Zajímalo by mě, zda můj mladý arabský hřebec potřebuje vyvazovací otěže. Nepohybuje se převrácený (zdá se, že od přírody inklinuje k opaku). Dodala jsem si odvahu lonžovat ho na dvou lonžích místo na jedné; otázka je, zda potřebuji také vyvazovací otěže? Přikládám jeho fotku v pohybu, abyste měl představu, jak se sám přirozeně nese.

Odpověď:
Máte překrásného koně. Doufám, že ho necháte hřebcem. Tato fotografie byla pořízená ve volnosti.

Když lonž diktuje koni, kam má jít, obvykle ovlivňuje jeho rovnováhu a způsob pohybu, kůň proto může zvednout hlavu a trochu prohnout hřbet. Váš kůň vypadá, že je od přírody velmi pěkně vybalancovaný, takže když ho lonžujete bez vyvazovacích otěží, pravděpodobně mu nijak vážně neškodíte. Na druhé straně si myslím, že nasazením vyvazovacích otěží můžete jeho rovnováhu vylepšit a pomoct mu, aby používal svůj hřbet ještě více. Pravděpodobně je bude potřebovat poměrně dlouhé, aby ho nenutily jít nahoru za otěž.

Můžete také experimentovat s dvojitou lonží (která se vždy používá bez vyvazovacích otěží). Pokud s ním chcete pracovat na dlouhých otěžích, také bych to doporučoval dělat bez vyvazovacích otěží, protože ty mají tendenci ubírat koni kmih, neboť kůň se na dlouhých otěžích pohybuje pomaleji a více shromážděn než na lonži.

Výcvik koně je „vzdělané“ experimentování. Kůň se neustále mění, co fungovalo perfektně dnes, může být zcela nepoužitelné zítra. Nejlepší rada, kterou vám mohu dát, je zkoušet různé metody a porovnat si jejich výsledky. Potom pokračovat s jednou metodou, která se osvědčí nejlépe.

Těšíme se na vaše dotazy a náměty na téma klasického ježdění, ale i ježdění jako takového, výcviku koně i jezdce. Autory tohoto článku můžete navštívit na jejich stránkách Classical Dressage.

Příbuzné články:

 

Podobné články

Jak koně naučit vstoupit do vodní plochy? A lze to i bez dramatu?

První krok jsme učinili. Právě nováčci v přepravě potřebují při první jízdě klid a jistotu.

Ježdění v přívěsu se dá naučit. Alfou – omegou je trénování s citem a rutina. Redaktorka časopisu Cavallo se zeptala třech odborníků, zda je…