Odyssea mého koně: Burbonův příběh

17. 5. 2010 Michaela Hájková Autor fotek: archiv autorky

"Jediný se pomalu odvážil a přišel ke mně na dosah ruky, bylo to jako zásah bleskem..." Valášek Burbon měl štěstí a nalezl nový domov - co na jeho příběh řekne "odborná porota"? Všechny příběhy přišly do soutěže o krmení (a odbornou poradnu) s Fitminem a vám budiž poučením nebo inspirací...

Příběh mého koníka Burbona začíná v červnu roku 2008, kdy jsem se dozvěděla, že nedaleko od nás, cca 11 km, je paní, co "chová" koně. Objela jsem pár koňáků v okolí a všude jsem o ní slyšela a všichni říkali: "hlavně si nekupuj koně tam!" Říkala jsem si, že to přece není možné, a rozhodla jsem se, že tam zajedu a podívám se, jak je to doopravdy, a že to nemůže být tak hrozné. Avšak, když jsem to viděla, byla jsem zděšená a rozhodla jsem se, že narozdíl od ostatních se pokusím pomoct.

Burbon, než jsem ho koupilaVšeho na baráku jsem nechala a dohodla se s majitelkou, že jí budu jezdit pomáhat (zadarmo). Když jsem se dozvěděla, že má ještě jeden výběh, který je tedy obrovský a tam má koně volně. Většinou kobyly s hříbaty. Zajela jsem se podívat i tam a nestíhala se divit. Koně byli hubení, kostnatí a protože již rostla tráva, začali se pomalu spravovat a dělaly se jim pupíky, ale zimní zanedbanost na nich byla dost vidět. Měli roštěpy kopyt, byli neuvěřitelně plaší...

A tam jsem ho uviděla poprvé - malý, hubený, kostnatý, ještě nevylínaný koník s krásnýma prosícíma očima. Jediný se pomalu odvážil a přišel ke mně na dosah ruky, bylo to jako zásah bleskem, řekla jsem sobě i jemu, ať se nebojí, že ho tam nenechám. Myslela jsem na něj každý den a přitom od rána do večera dřela ve stájích. Bylo tam v boxech hnoje po kolena a pořád co dělat. Nenápadně jsem sledovala chování majitelky a její názory a přesvědčení. Přidala se ke mně kamarádka, se kterou jsem se tady seznámila, a tak už jsme tam dřely dvě.

Po třech měsících nám došlo, že tam nikdy nic nezměníme, protože sama majitelka si vůbec neuvědomuje, že koně nejsou zrovna ve formě a ještě se cítí ukřivděná, když ji na to někdo upozorní. Byla přesvědčená, že dělá vše nejlépe, a když se někdo ptal, proč ten který kůň vypadá tak či onak, vždy podala vysvětlení, jak je nemocnej nebo starej, což nebyla pravda. Rozhodla jsem se jí zeptat na koníka, kterého jsem viděla na pastvinách. K mému údivu říkala, že je už 2,5letý a že je to jediný kůň tam odtud na prodej, protože je to valach a cituji: "Ten je jí k ničemu". Další rána byla, když jsem se zeptala na cenu. Měla proslov o jeho původu a jak bude dobrý a skvělý atd. A vůbec jí nevadilo, v jakém je koník stavu. I tak jsem se rozhodla, že ho koupím.

Přivedla jsem si ho z pastviny a ustájila zatím u ní ve venkovním boxe. Protože neměla čas, aby mi ho přivezla ke mě domů, 14 dní jsem čekala. Když mi koně převezla, řekla: "Za odvoz nic nechci, když u mě 3 měsíce pomáháš." To byla ironie.

Spokojený na pastvě u nás Burbon byl na pastvině spolu s kobylkou Kandy a dostával ráno, po obědě a večer asi 3 kg sladového květu máčeného 2 hodiny před podáním. Po asi 3 měsících jsem místo ranního sladu podávala granule Energy´s Standart a místo večerního máčený oves. Do sladu jsem přidávala ještě vitamíny Fitmin Chondro a vitamíny na zlepšení kopyt. Ve výběhu měli vždy nakulený ještě celý balík, takže přístup k němu měl neustálý.

Samozřejmě koník prošel několikanásobným odčervením, nejdříve pastou a později ještě injekcí a začervený tedy byl až dost a pak dostal očkování.

Zlepšoval se před očima. Na podzim jsem ho obsedla a zase nechala odpočívat, nebyl s ním vůbec žádný problém, byl hodný, učenlivý a pozorný. Mazali jsme kopýtka, až praskliny vymizely. Celý proces trval asi rok a půl.

Teď je koník spokojený a už hodně nabral, ale nějak se to zastavilo. A né a né nabrat svalovou hmotu. Tento rok byl pod sedlem na krátkou vyjížďku jen asi 10x, nic náročného. Krásně balí hlavičku, sám od sebe. Párkrát jsem na něm měla vyvazovací pevné otěže. Burbon se velmi nerad lonžuje, vlastně vůbec na lonži nechce chodit, takže jeho nasvalování je složité. Ale bude jaro, a tak se na to chceme vrhnout znovu. A snad se nám bude dařit lépe. Taky se chystáme postavit kruhovku, tak třeba tam mu to půjde lépe.

Letos v lednu v zasněženém výběhuJe ve stádě s 6 koníky a jsou celoročně venku, Bubu je tak zhruba v polovině postavením ve stádě, nad ním jsou větší starší koně a pod ním mladší, jinak bych řekla, že vůči jiným koním je spíše nekonfliktní a spíš ji občas schytá zuby od nějakého staršího koně. Ve výběhu mají balík a vany s vodou a sůl pořád.

Burbonovi však vozím ještě 2-4 kg žrádla do kýble, buď granule nebo slad nebo oves. Dále dostávají suchý chleba a rohlíky, co mi vozí kamarádka z domova důchodců. Teď jsem ještě vyzkoušela senáž a jsem s ní moc spokojená, a tak po obědě, když vozím vodu, dostávájí ještě každý hromádku senáže a všichni včetně Burbiho si ji moc oblíbili. Když rostou jablka, máme dost jablek a hrušek jak z mé zahrady, tak od sousedů. Ještě jim vozí soused posekanou čerstvou trávu. Občas seženu krmnou řepu nebo mrkev. Veterinář mi říkal, už když jsem ho přivezla, to bude trvat hodně dlouho i několik let, než se dostane do formy, kterou nikdy neměl.

Je to moje zlatíčko a hodlám mu pomoct. Dala bych za něj nevím co, i když peněz nazbyt zrovna nemáme. Burbon má, nečekaně, dobrý původ, je z plnokrevné kobylky jménem Becherka po Fair Fabulous a jeho otcem je 2810 Mistrál, netřeba představovat. A narozen je 11. 6. 2005 - i proto si myslím, že má ještě velkou šanci dostat se do skvělé formy.

Odyssea: Burbon leden 2010

Souhrn k březnu 2010

Jméno, typ, věk: Burbon, teplokrevník, 5 let
Využití: rekreační ježdění.
Krmení: seno ad libitum, hromádka senáže, 2-4 kg jádra (granule, slad nebo oves), dle situace suché pečivo, sezónně jablka a hrušky, řepa, mrkev.
Ustájení: Celoročně ve stádě s 6 dalšími koňmi, asi uprostřed hierarchie.

Všechny došlé příběhy mají otevřený konec. Na nás a na vás je, vzít si z nich poučení, zamyslet se nad tím, co jste právě dočetli a korigovat své kroky vždy tak, aby se naši koně měli lépe. Můžete také samozřejmě využít diskuzi pod článkem k přidání názoru či rady.

Příběh byl zaslán do soutěže "Odyssea mého koně" o krmení a výživářskou poradnu zdarma, kterou vyhlásil EQUICHANNEL.cz společně se společností Dibaq a.s., výrobcem krmiv a doplňků zn. FITMIN. I vy nám můžete zaslat svůj příběh. Přečtěte si podrobnosti a pravidla v článku "Velká soutěž Equichannelu a Fitminu: Odyssea mého koně".

POZOR! Nejen koně nemocní mají šanci!

Ze všech došlých případů totiž zároveň redakce Equichannelu.cz vylosuje jednoho výherce, který získá poukaz na odběr výrobků značky Fitmin (pro koně, psy nebo kočky) v hodnotě 3.000 Kč.

Odyssea aoutěž Equichannel Dibaq

Podobné články

V roku 2017 sa ťažko schvátila moja kobyla Salta (a to v krátkom časovom slede už druhý raz). Tentoraz mala postihnuté všetky štyri kopytá. Hrozivo…

Jarní vrchol porodů je za námi, letošní nové životy jsou ve velké většině již na světě a vesele si užívají zelené travičky v pastvinách a především…