Chrom, zinek & Co: Co může vašemu koni pomoci vyrovnat se se stresem

3. 6. 2024 Mira White Autor fotek: Shutterstock.com

Víme, že stres má negativní dopad na gastrointestinální trakt a celkové zdraví koní. Co ale s tím? Úprava a optimalizace krmné dávky a její obohacení o určité živiny nebo doplňky může koním pomoci lépe se vyrovnat s fyzickými změnami způsobenými stresem.

Koně se mohou dostat do stresu v mnoha nejrůznějších situacích, které se nám lidem ani nemusejí jako zátěžové jevit. Je proto důležité, aby majitelé koní rozuměli přirozeným potřebám svých čtyřnohých přátel, říká specialistka na výživu dr. Clair Thunes v své prezentaci, kterou přednesla v rámci konference o výživě koní EquiSummit 2023, která se konala koncem minulého roku: „Koně každý den dělají věci, které nám možná nepřipadají stresující, ale přesto jim nejsou pohodlné: jízda v přepravníku, omezení pohybu kvůli pobytu ve stáji, aktivní trénink, tepelný stres v horkém počasí a mnoho dalších věcí, kterým jsou koně vystaveni více či méně pravidelně.“ Podle dr. Thunes působí na koně mnoho zdrojů stresu, kterým se lze jen stěží vyhnout – jako jsou podmínky prostředí, aktivity související s běžnou péčí, trénink, návštěvy veterináře či podkováře nebo nutriční stres vyvolaný novou dodávkou sena atd.

Jak může majitel koně pomoci svému svěřenci vypořádat se se stresory, které nelze odstranit? „Částečně prostřednictvím dobře sestavené krmné dávky,“ říká dr. Thunes. Zásadní je dostatek kvalitního objemového krmiva, které je základem jídelníčku každého koně. „Objemové krmivo je nezbytné a nenahraditelné. Ve svém přirozeném prostředí koně žerou patnáct i více hodin denně – a jejich gastrointestinální trakt je uzpůsoben k tomu, aby téměř nepřetržitě zpracovával krmivo.“ Doporučené množství sena pro koně na den je alespoň 1,5 až 2 % tělesné hmotnosti, což odpovídá přibližně osmi až deseti kilogramům pro průměrného 500 kilogramů vážícího koně.

Samotné objemové krmivo ovšem v určitých případech plně nepokryje nutriční potřeby koně. Někteří koně proto mohou potřebovat doplňky nebo další kalorie. Aby majitelé umožnili koním optimálně čelit stresu a jeho nežádoucím účinkům, mohou (kromě zajištění základních nutričních potřeb koně) suplementovat krmnou dávku svých koní o další živiny a doplňky, které koním umožňují lépe zvládat stres.

Chrom

Chrom je stopový prvek,  který je nepostradatelný pro štěpení proteinů, tuků a sacharidů, pomáhá v těle udržovat normální hladinu krevního cukru (glukózy). Když jsou koně ve stresu, jejich hladina stresového hormonu kortizolu stoupá, což může negativně ovlivnit metabolismus, imunitní funkce a záněty. Chrom je zapojen do tohoto stresového řetězce a výsledky studií ukazují, že krmení organickým chrómem snižuje hladiny kortizolu. Důležitý je chrom zejména pro sportovní koně, kde napomáhá zvýšit toleranci krmných dávek s vysokým obsahem obilnin (škrobu). Koně, kterým bylo podáváno 5 mg chromu denně, vykazovali nižší hodnoty inzulinu po nakrmení a také nižší hodnoty kortizolu. V krmivech se chrom vyskytuje v množství 0,03-0,8 g/kg sušiny. Průměrný denní příjem se v normách pro koně ale standardně nestanovuje.

Bacterium Bacillus subtilis PB6

Bacillus subtilis PB6 je aditivum do krmiv, které je založeno na živých sporách kmene Bacillus. Tato živá bakterie napadá a zabíjí koňské patogeny, jako jsou Clostridium difficile a C. perfringens, Streptococcus equi a Rhodococcus equi.

Sliznice střeva tvoří největší plochu, která je v kontaktu s vnějším prostředím a proto je její zdraví mimořádně důležité. Střeva jsou chráněna takzvanou střevní výstelkou, vrstvou specializovaných epiteliálních buněk, které jsou navzájem pevně spojeny proteiny. Při její správné funkci propouští do krevního řečiště jen to, co organismus potřebuje, jako jsou živiny, vitaminy a minerály a vytváří pevnou bariéru, přes kterou se nesmí dostat to, co tam nepatří –toxiny a bakterie, které by oslabily imunitu.

Pokud jsou střeva zdravá, zůstávají v podstatě pevně utěsněná a pečlivě zadržují toxiny a odpad v trávicím traktu tak, aby se nešířili po těle. Zdraví tedy do značné míry skutečně začíná ve střevech. Syndrom propustného střeva (v angličtině Leaky gut), střevní hyperpermeabilita, je onemocnění, které způsobí, že toxiny a škodlivé látky mohou prostupovat střevními stěnami do krevního řečiště. Ve zdravém střevě se při trávení nejprve potrava rozkládá a poté živiny procházejí stěnami do krevního řečiště. Pokud dojde ke změně propustnosti střevní výstelky, umožní to i průchod toxinům, bakteriím a cizím látkám. „Každé poškození střevní sliznice proto může být pro koně stresující a vést k systémovým onemocněním, jako jsou střevní záněty (kolitida), nesprávné vstřebávání složek potravy (malabsorpce), potravinové alergie, translokace patogenů a další zánětlivá onemocnění střev,“ vypočítává dr. Thunes.

Obohacení krmné dávky o Bacterium Bacillus subtilis PB6 je nadějným řešením. Bacillus subtilis byl zvolen jako mikrob roku 2023 Asociací pro obecnou a aplikovanou mikrobiologii (VAAM). Jako probiotikum ve formě doplňků stravy má schopnost podporovat zdravý střevní mikrobiom a posilovat bariérový efekt střevní sliznice. Účinnost přípravku Bacillus subtilis PB6 byla doložena v mnoha studiích a vždy bylo pozorováno významné zlepšení u jednoho nebo více zootechnických parametrů (konečná hmotnost, poměr krmiva k přírůstku), a to i při minimální doporučované dávce. Právě tento výživový doplněk proto lze jednoznačně doporučit.

Kyselina máselná

Kyselina máselná je důležitým členem podskupiny mastných kyselin nazvané mastné kyseliny s krátkým řetězcem. Tato mastná kyselina s krátkým řetězcem, kterou produkují bakterie ve střevním traktu, je důležitou součástí mikrobiomu. Podporuje růst tkáně, která lemuje celou délku gastrointestinálního traktu. „Zdravé enterocyty podporují vývoj střev, zabraňují propustnosti střev, zvyšují hladinu antioxidantů, které napomáhají a podporují hojení v gastrointestinálním traktu, modulují imunitní odpověď a také zmírňují zánět,“ příbližuje dr. Thunes.

Zinek

Zinek patří k nenahraditelným stopovým prvkům pro metabolismus a je součástí mnoha enzymů, díky čemuž se účastní velkého množství buněčných procesů, jako je například replikace DNA a RNA. Stopový prvek zinek proto může také hrát pozitivní roli při zvládání stresu. „Zinek se podílí na udržování popsaných těsných spojení a funkci epiteliální bariéry.“ Zinek se v organismu velice obtížně ukládá, je tedy důležité zajistit jeho stejnoměrný pravidelný přísun. Hlavně v období růstu, případně i při přelínávání, je potřeba zinku v organismu vysoká.

Zinek hraje důležitou roli v imunitní systému. „Spolu s kyselinou máselnou pomáhá vytvářet a  udržovat efektivní a silné bariéry proti patogenům, parazitům a toxinům,“ říká dr. Thunes a dodává: „Výzkum těchto a dalších složek pomocí stále se zdokonalujících vědeckých metod pokračuje. Snažíme se lépe porozumět tomu, jak můžeme pomoci koním vydržet každodenní stres a vyrovnat se s jeho negativními účinky."

Denní záchovná potřeba pro 500kilogramového koně se pohybuje kolem 400 mg zinku, což je asi 40 mg/kg přijaté sušiny. Objemná krmiva ovšem obsahují průměrně 20-50 mg zinku na kilogram sušiny. Mnoho koní držených pouze na objemných krmivech má proto ve své krmné dávce zinku nedostatek a je potřeba jim ho doplňovat nad rámec této krmné dávky. V příliš vysokých dávkách je ale zinek toxický a proto lze doporučit při jeho suplementaci konzultaci s výživových poradcem nebo veterinárním lékařem.

A co říci na závěr? Úspěch v boji se stresem je možný, jen pokud budete dodržovat zásady dobrého managementu na všech úrovních a zajistíte svému koni optimální krmnou dávku. Jen tak lze totiž dosáhnout toho, že váš kůň bude fyzicky i psychicky zdravý.

Použité zdroje:

EFSA:  Safety and efficacy of Bacillus subtilis PB6 (Bacillus subtilis) as a feed additive for chickens for fattening

Podobné články

Dostatek tekutin v těle významně ovlivňuje výkonnost. Jak významně se v horkých letních dnech může množství vody v organismu měnit a co vše se na…

Starček přímětník (Senecio jacobaea)

Po většinu roku si této v posledních dekádách expanzivně se šířící rostliny ani nevšimnete. Že existuje, obvykle zaznamenáte, až když rostliny…