Pár kavaletových tipů s Ingrid Klimke

14. 6. 2023 The Horse Magazine Autor fotek: Julia Rau, Susan MacKenzie Zdroj: The Horse Magazine

Kavaletová práce je jedním z pilířů výcviku koně. Ingrid Klimke nám dnes nabídne několik tipů, jak šikovně využít kavalety nejen pro skákání a podělí se i o tipy na konkrétní cviky.

Ingrid Klimke postavila svou tréninkovou filosofii na základech svého otce, zesnulého Reinera Klimkeho, který stejně jako ona bodoval na mezinárodní úrovni jak v drezuře, tak ve všestrannosti. Asi nepřekvapí, že tento koním přátelský způsob trénování je pevně postaven na klasických principech.

„Pokud trénujete koně pro všestrannost, je důležitá různorodost. To znamená, že žádný trénink není stejný jako ten předchozí. Možná si dáte dvě drezurní lekce po sobě, ale i tak můžete začít lekci třeba polonžováním svého koně nebo kavaletami. Jednou nebo dvakrát týdně skáčete - můžete dělat gymnastiku, kavaletovou práci nebo potrénovat jednotlivé skoky, ať už krosové nebo parkúrové. Vždycky ale dávejte pozor na to, aby byl kůň uvolněný a pružný.

Spoustu kavaletové práce dělám i se svými drezurními koňmi, protože je tak můžu velice dobře rozhýbat odzadu, uvolnit hřbet a poslat si je do přilnutí. Jednou týdně chodím pracovat do kopců, zhruba každých pět až sedm dní, kopce zlepšují kondici.

Na kavaletách jsem vyrostla, vždycky byly připravené, nejen pro skákání a gymnastiku, ale i aby se kůň naučil jít kadencovaněji (pravidelně s kmihem - pozn. překl.) a posílil svaly. Některé svaly, které kavalety trénují, jinak neposílíte. Pokud chcete zlepšit kvalitu chodů, pak kavalety jsou dobrou volbou.

Mám ráda nový typ kavalet, které nemají zboku ten zastaralý kříž, protože na něm, ať už je dřevěný nebo kovový, se kůň může zranit, zejména pokud je mladý a není na kavalety zvyklý. Já mám ráda konce plastové, ale je důležité, aby samotná kladina byla dřevěná, protože kůň musí cítit, pokud o ni zavadí. Jen tak se z toho může poučit."

ingrid-klimke-cavaletti-training.jpg

Kdo je kdo: Ingrid Klimke

Ingrid Klimke (*1968) je v první řadě úspěšnou drezurní a military jezdkyní. V druhé řadě je dcerou jednoho z nejlepších trenérů - Reinera Klimkeho. Ingrid je několikanásobnou účastnicí olympiády, v roce 2008 v Hong Kongu s koněm Butts Abraxxas skončila pátá mezi jednotlivci a Německo získalo týmové zlato stejně jako v roce 2012. V roce 2004 se Sleep Late byla v Athénách čtvrtá v soutěži družstev a stejně i v roce 2000 v Sydney. Má na kontě i mnoho vítězství v mistrovství Německa, umístění na mistrovství Evropy i na Světových jezdeckých hrách. Hřebce Damon Hilla, s nímž v roce 2006 vyhrála mistrovství světa šestiletých, dovedla až na úroveň Grand Prix, než se s ním na mezinárodní úrovni proslavila Helen Langehanenberg.
Reiner Klimke (1936-1999) byl jedním z mistrů, které jen těžko někdo překoná. Šestkrát získal zlatou olympijskou medaili a dvakrát bronzovou. Šestkrát se stal mistrem světa, jedenáctkrát mistrem Evropy... Jeho jméno se pojí především s koňmi Ahlerichem, Duxem a Mehmedem. Vedle Ingrid byl otcem i drezurního jezdce Michaela Klimkeho.

Základní pravidla práce na kavaletách

  • Navykejte koně na kavaletovou práci postupně, nejprve jezděte přes jednotlivé kavalety, potom dvě, tři a nakonec čtyři.
  • Nepoužívejte za sebou v řadě víc než čtyři, protože pokud bude mít váš kůň problém nebo si zamotá nohy, dokáže se ještě zachránit rychlým výskokem. V opačném případě riskujete zranění nebo ztrátu důvěry koně.
  • Pracujte s různými liniemi: začněte s kavaletami na rovné linii, potom je postavte do oblouku a klusejte přes ně nebo cválejte. Gymnastický efekt bude větší.
  • Vždycky dávejte přednost dřevěným kladinám. Mají správnou váhu a neduní, když do nich kůň kopne.
  • Nepokládejte kladiny volně na zem, při kopnutí se mohou kutálet a dostat mezi nohy koně.
  • Trénujte pravidelně, ne jen jednou za měsíc, jinak riskujete namožené a bolavé svaly.
  • Začleňte kavalety do tréninku 2-4x týdně, z toho jednou také na lonži.

Jak je správně postavit

5.jpg

Správné vzdálenosti jsou velmi důležité:

  • 0,8-0,9 m pro krok
  • 1,2-1,3 m pro klus
  • 3 m pro cval

1. Kavalety blíž u sebe vyžadují kratší kroky, více vznosu a shromáždění.

2. Kavalety dál od sebe zase podporují dopředný pohyb z plece.

3. Vyzkoušejte klusovou a cvalovou práci na oblouku. Na kruhu umístěte kavalety do tvaru vějíře. Na klus potřebujete vzdálenost 1,2 m, pro cval 2 m na vnitřní a 3 m na vnější straně. Tak můžete pracovat jak ve shromážděných, tak v prodloužených chodech pouze volbou linie, po které jedete, aniž byste museli kavalety posouvat.

4HS6025-1-.jpg

A pár tipů na závěr...

Tip 1: Více aktivujte vnitřní zadní nohu

Nejprve přes kavalety klusejte, potom nacválejte, projeďte kruh a znovu ve cvalu zamiřte na kavalety. Před nimi přejděte do klusu a jeďte přes kavalety. Toto opakujte v lehkém nebo pracovním klusu. Tato kombinace přechodů mezi klusem a cvalem pomůže vašemu koni zlepšit aktivitu hřbetu, podšlápnout se zadní nohou pod tělo a zlepšit přilnutí.

Tip 2: Zlepšete shromážděný krok

Připravte si čtyři kavalety a přechod přes ně kombinujte s krokovými piruetami. Nejprve na stěně, poté i v prostoru. Ve shromážděném kroku přejděte kavalety, pak proveďte krokovou poloviční piruetu a přes kavalety jděte zpátky. Můžete pokračovat další poloviční piruetou. Váš kůň se tak naučí udržovat plynulý rytmický pohyb přes kavalety a zvedat nohy i v piruetách.

Tip 3: Zlepšete jednoduchou změnu cvalu

Cválejte na desetimetrové osmičce, přičemž kroková část jednoduché změny povede přes čtyři kavalety.

Tip 4: Pro mladé koně

Postavte kavalety do řady, ale takto: kavaleta, kavaleta, mezera, kavaleta, kavaleta tak, abyste měli uprostřed jeden krok bez kavalety. Koně při tomto mezikroku budou dávat větší pozor. To je zajímavé cvičení a uvidíte při něm, jak moc chytří někteří koně jsou a jak opatrní a ochotní k učení mohou být.
Práce na kavaletách nepomáhá jen ke zlepšení kadence, rytmu, sebenesení a motivace, ale pomáhá také jezdci. Musíte se soustředit, hledat správnou rychlost i správnou trasu.

Podobné články
Autorka Anika Vogt a její ryzka Dshamilja si focení náramně užívaly. Drezurní klisnu s výkonností S nerušil ani dron

Trénink s kavaletami je super, ale jednoduché řady jsou za chvíli prostě nudné. S tím je teď konec, protože našich deset kombinací jsou všestrannými…

Když nemáte přesný směr, nemáte nic, říká trenér Richard Hinrichs a nabízí tipy, jak přesně vědět, kam chcete jet - ať už při běžné jízdárenské práci…