Můj kůň je líný. Co s tím?

12. 5. 2024 Ela Provan Autor fotek: Shutterstock.com, Jonáš Dušánek

Kůň, který má tendenci šetřit energií, může být náročný partner, protože vám nedá moc možností, na čem stavět. Každý jezdec, který někdy jezdil koně, který na všechny pomůcky říká NE, chápe důležitost umění motivovat a inspirovat, protože žádný tlak nemůže koně donutit udělat něco, co dělat nechce.

Zkontrolujte zdravotní stav

Častý důvod, proč kůň odmítá aktivní spolupráci s jezdcem a neoplývá energii, je zcela prozaický. Kůň je mistr v maskování diskomfortu a proto nemusí dát najevo bolest nebo nepohodlí, ale to či ono vede dříve nebo později k podrážděnosti, ztrátě uvolnění a následně odporu. Zde proto platí dvojnásob „myslete jako kůň"... právě tak, jak se chová kůň, byste se totiž s velkou pravděpodobností chovali i vy. Ani vy s bolavými zády určitě nebudete radostně poskakovat sem a tam! Zkontrolujte, zda krmná dávka koně odpovídá požadované zátěži – mnoho problémů začíná u základního managementu koně a eliminujte možnost žaludečních vředů. Zkontrolujte mechaniku pohybu, stav kopyt a kopytní rohoviny a všechny odchylky od normálu konzultujte s veterinářem. Od věci není ani kontrolní vyšetření chiropraktikem. V neposlední řadě podrobte pečlivé prověrce výstroj. Nepadnoucí sedlo nebo uzdění je také častý důvod, proč koně říkají namísto ano znovu a znovu NE.

0K0X8086.JPG

Zkontrolujte působení sedu a pomůcek

Zkontrolujte také, jak používáte pomůcky. Mnoho koní, kteří jsou zařazeni do škatulky „lenoch“, jsou pouze otupělí z pomůcek, které působí nevhodně nebo příliš dlouho a tím ztrácejí svůj význam, nebo pomůcek, které působí proti sobě. Umět dávat takové pomůcky, které žádají vašeho koně o  pohyb vpřed, bez současného napětí vašeho těla a sevření stehen nebo paží (což způsobuje, že kůň zpomaluje), vyžaduje určitý stupeň dovednosti. Prvním krokem při motivování koně s tendencí šetřit energií je odebrání pomůcek. Přestaňte tlačit, uvolněte své vlastní napětí a nepřekážejte svému koni. Dalším krokem je přemýšlet o více věcech než jen o tom, aby kůň živě reagoval a kráčel.

Motivace

Odpovědností jezdce je nejen koně učit, ale také motivovat ke spolupráci a výkonu.

Existují dva způsoby, jak dosáhnout harmonie:

1) Přesvědčit svého koně, aby udělal, co po něm chcete.

2) Dělat, co chce váš kůň.

U koní s tendencí šetřit energií je mnohem jednodušší druhá možnost. Najděte něco, co váš kůň rád dělá, a připojte se k němu. Musíte najít něco, co se mu bude líbit. Pokud po něm chcete pořád jen něco, co nechce dělat, pak ho otupíte a otrávíte.

Váš kůň třeba rád bere věci do huby. Skvělé – naučte ho to na pomůcku a hrajte tuto hru často! Získá další pozitivní zkušenost s tím, že dostane pomůcku, něco udělá a užije si to. Tím podpoříte jeho důvěru ve vás. Je to pro vás i skvělá příležitost procvičit si načasování odměňování. Pomocí této hry ho naučíte rozpoznat přesný okamžik, kdy byl úspěšný. Pomůže mu pochopit, že když mu dáte pomůcku, může udělat něco konkrétního, aby byl odměněn.

Jestliže váš kůň miluje klidné stání, naučte ho stát na podložce nebo za kavaletou. Budete jeho hrdina! Podobně jako v předchozím příkladu to pro něj bude snadný způsob, jak být úspěšný. A pokud se pokusí odejít, dá vám příležitost, abyste mu připomněli, že musí zůstat stát na místě. To vám umožní úplně nový způsob interakce s ním namísto toho, abyste ho vždy žádali o pohyb.

Pokud se kůň na jízdárně vleče a kroutí, když chcete, aby živě kráčel po rovných liniích, nechte ho jít, kam chce! Nebude se snažit se z toho vykroutit, protože to nebude váš nápad. Samozřejmě to dělejte jen v rozumných mezích bezpečnosti. Existují koně, kteří se líně vlečou i v terénu, když ale pustíte otěže a necháte je jít, kam se jim líbí, začne je to bavit. Jakmile si takový kůň uvědomí, že může jít tam, kam chce, dělaá to s výrazně vyšším nadšením.

To vše vás a vašeho koně ladí do stavu, v němž snáze najdete momenty harmonie, které si můžete užít společně.

10_03_21_blog_header_arbeitseinstellung.webp

Lekce nesmějí být úmorné a dlouhé

Ukažte, že konec není v nedohlednu.

Pokud máte koně, který chce šetřit energií měly by všechny lekce být velmi krátké a měly by obsahovat maximum přestávek. Pokud si kůň uvědomí, že tréninky jsou dlouhé a náročné, tím víc se bude snažit šetřit energií.

Je potřeba, aby kůň věděl, že trénink má svůj konec a existují také pauzy. Tréninkové sekvence s úspornými koňmi musejí být proto opravdu krátké a precizní. Poslední věc, kterou chcete, aby si váš kůň myslel, je, že ho budete „udržovat v tempu navždy“.

Požadavky, které na koně kladete, proto musejí být rychle proveditelné a odměněné odpočinkem. Pamlsky jsou také skvělé, ale nedělat nic je pro tento typ koní největší odměnou! Nezapomeňte, že můžete zpomalit. Některým jezdcům může i třicetivteřinová přestávka uprostřed lekce připadat jako věčnost. Takoví jezdci se v kombinaci s úspornými koňmi často dostávají do konfliktu, protože jsou posedlí snahou tlačit a tlačit. To nejlepší, co mohou udělat, je ale zastavit se a dát si pauzu.

Vždy byste se také měli snažit získat co nejpohotovější reakci na menší požadavky a okamžitě odměňovat úspěchy. Nepokoušejte se udržet něco, co kůň dobrovolně nenabídl. Cílem je, aby kůň byl vstřícný a ochotný vyvíjet nějaké úsilí.

Oceňte proto každý moment, kdy toto úsilí vynaloží, a víc si važte úsilí než výsledků. Chvalte ho za momenty, kdy se „zapomene“ a zareaguje energicky. K tomu patří i to, abyste byli vynalézaví; někteří koně neinvestují energii, jen proto, že se nudí.

Možná budete překvapení, kolik úsilí dokáže takový kůň vynaložit, když ví, že konec je na dohled.

lazy-leg-1106-new.jpg

Buďte srozumitelní

Zaměřte se na ochotu a úspěch v malých okamžicích, které vám za normálních okolností mohou uniknout. Jezdci jsou často tak neuvěřitelně tolerantní, když se svými koňmi komunikují při vodění nebo když po něm v boxu žádají ustoupení. Znovu a znovu ukazují svým koním, že většina z toho, co říkají, je nepodstatná a mohou to ignorovat – a pak přijdou na jízdárnu a najednou očekávají, že se kůň přetrhne, když je práce náročná nebo složitá. Buďte jednoznační. Očekávejte reakce na vaše požadavky vždy. Pak ale dejte svému koni najevo, jak se mu to povedlo. Vysvětlete si nejasnosti. Velkoryse odměňujte.

Neučte svého koně znovu abecedu. Jakmile zvládnete komunikovat, postupně zařazujte zajímavější a složitější požadavky.

Zapracujte na uvolnění

I když intuice velí opak, někdy koním s tendencí šetřit energii chybí uvolnění. Někteří koně hodně vzdorují pokusům o vynaložení jakékoli námahy. Ale to, co je brzdí, je napětí v jejich těle. I když se jedná o fyzický problém, toto napětí má nejčastěji příčiny mentální a emocionální.

Zjistěte, čemu se váš kůň brání. Proč má pocit, že musí být neustále v napětí? Před čím se chrání? Hledejte velmi malé náznaky. Tihle koně zpravidla neexplodují a nebudou se vzpínat, když jsou nervózní. Naopak se stáhnou a začnou se pohybovat strnule jako roboti. To je další důvod, proč je pro vás, jezdce, tak důležité, abyste nedávali průchod své netrpělivosti.

U koní, kteří mají tendenci šetřit energií, je třeba věnovat mnohem víc pozornosti uvolňování, než aktivnímu výcviku. Trénujte protahovaní. Použijte doteky, masírujte. Jen tak se s koňmi courejte. Vyhledávejte i malé příležitosti, které vám nabízejí, a děkujte jim za důvěru ve vás. Získejte si důvěru, když vám takový úsporný kůň věří, dá vám nakonec všechno a rád.

Podobné články

Valach jménem Savigny při práci často ztuhne. Bolí ho hřbet, nebo je to v hlavě? S drezurní trenérkou Sabine Ellinger odhalíme jádro problému.

Existuje spousta článků o tom, jak pracovat s mladými koňmi. A také spousta těch, které se zabývají vznešenějšími drezurními cíli a cviky. Jen…