Pakosti nejsou jen vada na kráse

Předevčírem Lucile Vigouroux Autor fotek: Archiv Equichannel, Shutterstock.com

Pakosti vznikají zánětem okostice, zaviněným úderem nebo nadměrnou námahou. Pokud se pakost utvoří v místě, kde tlačí na nervy, vazy, šlachy nebo jejich úpony, může vzniknout zánět a kulhání koně. Naši pozornost si tedy zaslouží.

Jako pakosti se označují všechny zkostnatělé výrůstky na kostech, a je jedno, kde se na kostře nacházejí. Podle odborníků se nejčastěji vyskytují na vnitřní straně hrudních končetin mezi karpálním a spěnkovým kloubem v blízkosti bodcové kosti. Méně často se vyskytují na spodní straně spodní čelisti, přičemž postižená může být jedna nebo i obě její strany.

Co je příčina?

U všech pakostí jsou podobná, nezávisle na tom, zda vede ke kulhání nebo je pouhou kosmetickou vadou. Ke vzniku často stačí lehké zranění. Kůň se může třeba při skákání praštit nohama o překážku nebo při krmení vrazit čelistí do žlabu. Většina pakostí vzniká, když se kůň sám kopne do nohy. Riziko také zvyšuje chybné postavení končetin. Především při úzkém a vbočeném postoji jsou karpální a spěnkové klouby blíž k sobě než obvykle a kopyta se při pohybu často dotýkají vnitřní strany protilehlé končetiny. Chybný postoj mění statiku nohy, často vznikají nepřirozené tlaky a tahy, které příliš zatěžují bodcovou kost, vazy mezi bodcovou a záprstní kostí, hluboký ohybač prstu a mezikostní sval. V zásadě je každá náhlá změna statiky končetiny velkou zátěží okostice. To se děje především při obsedání, když ještě nezralé kosti mladého koně musejí vydržet nezvyklou silnou zátěž. Pakosti, které tímto způsobem vznikají, způsobují společně s přetížením páteře a svalstva takzvané kulhání remont. Svou roli hraje i krmení: kosti oslabuje především nadbytek fosforu a nedostatek vápníku. 

Pakost-PZ-z-vnejsku.jpg

Diagnóza

Ne všechny pakosti lze nahmatat nebo vidět pouhým okem. Mnohé se skrývají pod svaly a šlachami nebo pod kostmi; pro jistou diagnózu musí veterinář koně rentgenovat. Pokud je kost naražená, dojde k otoku okostice. Ve většině případů tento otok za krátký čas opět sám zmizí. Hojení může být narušeno v případě, kdy je v těle porušena rovnováha vápníku a fosforu. Pak se z neškodného podráždění okostice rychle stává bolestivý zánět. Tělo proti němu bojuje tím, že na postižené místo ukládá vápník. Pak postupně vznikají kostní výrůstky, zvané exostózy. Nejčastěji jsou postiženi koně od dvou do pěti let. Pakosti se ale mohou vyvinout u koní každého věku.

pakost.jpg

Jak pakostím předcházet?

Pokud necháte chybný postoj hříběte včas ošetřit kovářem, snížíte riziko vzniku pakostí. Korektury se samozřejmě musejí provádět postupně, aby nedošlo k přetěžování končetin. Stabilní a odolné kosti zajistí vyvážená výživa. Důležitý je poměr vápníku a fosforu 2:1 a dostatek zinku, sodíku a mědi. Je ale  dobré si nechat poradit od krmiváře, aby nešlo k předávkování minerály a vitaminy.

Šetrné obsedání také může zamezit vzniku pakostí. Koně mladší tří let by se z principu neměli jezdit. Než se poprvé vyhoupnete do sedla, měl by být mladý kůň optimálně připraven na svou roli jezdeckého koně šetrným tréninkem na lonži.

DSC-0132 (1).jpg 

Pokud už se pakost objeví

Pakosti je třeba řešit pouze v případě, když způsobují kulhání koně. K operaci dochází obvykle až v případě, kdy všechny jiné pokusy léčení selžou. Chirurg odstraní pakost a uvolní srůsty mezi bodcovou a záprstní kostí. Někdy se veterinář navíc rozhodne k přerušení nervu mezi bodcovou a záprstní kostí, který může být nositelem bolesti. Nerv, o který se při této operaci jedná, nehraje žádnou roli pro motoriku nebo pro výživu tkáně. Po operaci potřebuje pacient šest týdnů klidového režimu.

Podobné články
O tom, zda ve výběhu koni ohlávku sundat anebo ne, rozhoduje především to, zda s ním lze bez ohlávky bez problémů manipulovat

Do výběhu a na pastvu s ohlávkou nebo bez? Dva odborníci, které oslovil časopis Cavallo, analyzují klady a zápory ohlávek na pasoucích se koních.

Letošní léto nám i našim koním, co se týče teplot, dává zabrat. I v tomto horkém počasí je však potřeba koně převézt. Na otázku, jak koně snáší…