Recenze knihy: Není to jen o výhrách

21. 9. 2022 Kateřina Lipinská Autor fotek: archiv autorky

Existuje ještě někdo z těch, kteří se snaží být lepším jezdcem a partnerem svému koni, kdo by neznal jméno Jane Savoie? Pokud ano, ať zbystří, jinak riskuje, že mu uteče něco opravdu velmi zajímavého. Konkrétně až neuvěřitelně účinné techniky, jak na sobě zapracovat bez dřiny a potu, a přesto se zbavit léty zažitých zlozvyků a emocionálních stavů, které nám znepříjemňují život. Ovšem pozor, „bez dřiny a bez potu“ neznamená, že je to bez práce. Jen je to práce, kterou můžete v klidu provádět doma na gauči, když zrovna venku prší.

„Vždycky jsem patřila k lidem, kteří věří, že pokud budou disciplinovaní a odhodlaní, dosáhnou svých cílů. V mnoha oblastech mého života to byla pravda. Ale co se týkalo mého ježdění, bez ohledu na to, jak moc jsem se snažila, mě stále trápily chronické problémy s pozicí v sedle, jako třeba křivý sed, a stále jsem se potýkala s emocionálními problémy, jako byla roztěkanost, nesoustředěnost a velká nervozita na závodech.

Protože mi tradiční postupy v těchto věcech nedokázaly pomoci, začala jsem pátrat po lepších způsobech, jak překonat své jezdecké potíže. Zjistila jsem, že „dril“ a síla vůle nejsou jedinou – dokonce ani nejlepší – cestou a že existuje mnoho dalších způsobů, jak dosáhnout změny…“

Už jste zvědaví, v čem spočívá to kouzlo? Je to nesmírně jednoduché – v práci s vlastní hlavou. Je to totiž naše hlava, která ovládá celé naše tělo a díky tomu i koňské. Zpočátku není vůbec snadné donutit se poctivě trénovat, změnit své stereotypy a postavit se svým strašákům. Autorka to moc dobře ví, takže první, čím se v knížce zabývá, je motivace. Jen pokud si určíte to, po čem opravdu toužíte, správně to pojmenujete a stanovíte si realistické cíle, v sobě najdete dostatek motivace se nevzdat.

Pak teprve Jane Savoie postupně představuje metody, které k těmto cílům vedou – ty nejdůležitější jsou asi neuro-asociativní podmiňování, vizualizace, afirmace a vnitřní řeč. Nečekejte ale nudnou teorii, čtení je to zábavné a proložené mnoha praktickými příklady. U každé z metod najdete různé techniky, takže si můžete zvolit, jakým způsobem je chcete praktikovat, případně techniky kombinovat. Na samotných technikách není také vůbec nic složitého, což zjistíte, jakmile to zkusíte.

Autorka se dále věnuje také práci s podvědomím a velice hezky a přitom nikterak odborně vysvětluje, jak funguje. Pokud totiž vaše snahy o změnu a dosažení cíle zůstanou pouze na vědomé úrovni a podvědomě nic nezměníte, nejspíš vysněných výsledků nedosáhnete. Jak pracovat s podvědomím? Technik je opět více, jednou z nich je třeba využití dominantní myšlenky:

„K vytvoření změny můžete využít také sílu dominantní myšlenky. Je to prostá a jednoduchá technika. Vaše dominantní myšlenka patří tomu, na co myslíte po většinu času, v co nejsilněji věříte, co skutečně očekáváte, že se stane, nebo co si nejživěji představujete. Vaše podvědomí funguje jako magnet a vždy přitáhne to, co je obsahem vaší dominantní myšlenky. Tímto způsobem si vytvoříte takovou skutečnost, jakou si vyberete a to, na co se zaměříte. Jakákoli myšlenka, kterou trvale nosíte v mysli, ať dobrá nebo špatná, se nakonec zhmotní ve „skutek“. A to, co se v životě jeví jako náhoda, ve skutečnosti vůbec náhoda není, je to materializace vaší dominantní myšlenky.“

Nevěříte? Ještě jste neudělali zkušenost, že pokud jste přesvědčení, že „támhle v té zatáčce nám to určitě uklouzne“ nebo „téhle kytičky se můj kůň bude bát“, zvyšuje se pravděpodobnost, že k tomu dojde? To je právě síla dominantní myšlenky, kterou vaše podvědomí pojalo za cíl. Podvědomí totiž nerozlišuje, zda si něco přejeme nebo nepřejeme, zkrátka si to myslíme, tak je to asi naším cílem a naše podvědomí nás k němu navádí jako řízenou střelu.

Obsáhlá kapitola je věnována uvolnění a relaxačním technikám. Všichni víme, jak moc je potřeba být na koni klidný a uvolněný, ale stejně tak se všichni stále znovu opakovaně ocitáme v situacích, kdy to tak úplně nezvládáme. Co tedy naučit se uvolnit na povel? Opravdu to jde, alespoň do určité míry, která stačí k tomu, abychom mohli dělat věci správně.

Zvládání negativních emocí – napětí, strachu, frustrace, ale i netrpělivosti nebo náladovosti – je věnována dobře polovina knihy. Vždy mezi kapitolami o technikách mentálního tréninku, které jsem popsala výše, jsou vloženy kapitoly zabývající se problematickými vlastnostmi a způsoby, jak je zkrotit. Myslím si, že pro většinu rekreačních jezdců jsou tyto kapitoly důvodem, proč si knížku přečíst, i když si žádné cíle ve svém ježdění nekladou. Ono totiž umět ovládat svoji mysl, vlastnosti a pocity daleko přesahuje ježdění. Techniky zvládnutí stresu a strachu uplatníte úplně stejně, ať váš strach pramení z rozhodčího v C, místa v terénu, za kterým se vždycky schovává „bubák“ nebo naštvaného šéfa. A vaší náladovostí trpí úplně stejně váš kůň, vaši kolegové i vaše děti.

Na konci knížky najdete ještě něco zajímavého – jednoduchý a přitom účinný návod, jak ze svého koně udělat bezpečného parťáka, kterému můžete věřit. Jsou tam vypsané i nejčastější zlozvyky koní, kterých se méně (někdy i více) zkušení jezdci bojí – prchání, vyhazování, lekání, vzpínání – a způsoby, jak tyto vypjaté chvíle nejlépe přežít a také, jak je do budoucna spolehlivě odstranit.

Na závěr jedno upozornění. Tahle knížka, má-li splnit svůj účel, by neměla být jen o jednom přečtení. Pokud si ji jen přečtete, jistě budete leckde souhlasně kývat hlavou, leckde možná i vrtět, zcela určitě si ji užijete a pobavíte se, ale informace časem zapomenete. Jestliže z ní chcete mít skutečný dlouhodobý užitek, musíte ji vzít jako učebnici – uvedené techniky si skutečně zkusit a začít je používat. Ne nutně všechny, ale aspoň některé. Samotné přečtení nestačí.

DSC-9819U.JPG

Kniha byla slavnostně pokřtěna na výstavě Kůň 2022 v Lysé nad Labem.

Podobné články

Práce na ruce je vedle ježdění a práce na lonži či ve volnosti dalším způsobem, jak koně rozvíjet a vzdělávat. Vodič přitom stojí nebo kráčí vedle…

Zdravý hřbet našich koní je něco, co si musíme hýčkat, a to bez ohledu na to, jestli máme koně na rekreaci nebo do sportu. Pokud totiž není v pořádku…