Letní šampionát NPS Semice 2023

14. 8. 2023 Iveta Lewingerová a Rafífa Hamoudová Autor fotek: Viktor Král
Supreme šampionát
Supreme šampionát

Letní šampionát NPS v letošním roce dostál svému názvu. Konal se totiž za skutečně tropických teplot. Naštěstí areál JK Semice disponuje vodními příkopy se sprchou, které byly po dohodě s majitelem areálu na celý víkend zprovozněny a sloužily tak k osvěžení nejen samotných účastníků výstavy, ale i jejich koní. V tropických vedrech bylo u vodních překážek opravdu plno a chvílemi to okolo nich vypadalo jako na pláži.

Pozvání posuzovat speciální výstavní třídy a chovatelské třídy přijal pan David Bright z Velké Británie, zkušený posuzovatel všech Mountain a Moorland plemen s více než dvacetiletou praxí. Jako stevardky pracovaly po celý víkend slečny Dominika Marečková, Jana Matoušková a Rafífa Hamoudová.

Sobotní dopoledne odstartovaly třídy Mladých vystavovatelů, které byly díky vysokému počtu přihlášených dvojic rozděleny do 4 oddělení dle věku vystavovatelů. Už ve třídě pro nejmladší věkovou skupinu (děti do 7 let) jsme viděli několik zajímavých výkonů. Občas se samozřejmě ještě vyskytly drobné chybičky, ale celkový obrázek byl velmi pozitivní a promlouval o tom, co všechno již takto malé děti s poníkem dokáží, pokud mají vedle sebe ochotné a spolupracující zvíře. Vítězkou se stala šestiletá Naira Delveti předvádějící shetlandského valacha Lille Rosendals Captain Jack (Czech Riding Club), která obdržela vynikající hodnocení za dobré předvedení koně v pohybu i ve výstavním postoji. Na druhou příčku se překvapivě vyhoupl jeden z nováčků v soutěži – Amálie Nelb s WMP valachem Trawel Golden Mark (Farma Baštěk), která musela na poslední chvíli vyměnit koně, a i přes tento handicap se dokázala naladit na stejnou vlnu a dobře si s předvedením koně poradila. Třetí místo obsadil nejmladší účastník ve třídě – pětiletý Štěpán Bouchal s valachem Honzou (Farma Valiště), kterému se sice do předvedení v pohybu vloudila krátká cvalová pasáž, ale ostatní věci zvládl velmi dobře. Za podporu této výstavní třídy děkujeme Asociaci soukromého zemědělství ČR.

LR-SHET-Naira-Delveti-Lille-Rosendals-Jack.jpg

U dětí ve věku osmi až devíti let jsme rovněž mohli vidět velmi hezké výkony. Všechny ale byly poznamenány drobnými chybičkami. Ty souvisely s opomenutým pozdravem posuzovatele při ukončení úlohy, správnou volbou tempa v klusových pasážích, zachováním ideální pozice vystavovatele (nejen při předvedení koně v pohybu) i prací s pony ve výstavním postoji. Na první místo se propracovala Vally Bouchalová vystavující shetlandského valacha Timmy Drago (Farma Valiště), za kterou se velmi těšně umístili Dominik Lukeš s Victorem of Very (JK Valdar) a Elizabeth Vostrá se shetlandskou klisnou v mini typu Zambií vom Ellernbrook (V.A.P.E.M.Černotín).

MV-2-Vally-Bouchalova-Timmy-Drago.jpg

Ve věkové skupině od 10 do 11 let své dovednosti poměřovali vystavovatelé, kteří se těchto výstavních tříd účastní již delší dobu. Nebyl mezi nimi žádný nováček a jejich startovní pozice byly tedy mimořádně vyrovnané. Pokud se chtěli ucházet o dobré umístění, bylo potřeba věnovat pozornost všem detailům. Svůj úkol z opravdu početného startovního pole nejlépe zvládla Martina Kolaříková s valachem velšského pony v typu kob Pretoria Cedrik (JS Bílov), u které jsme viděli výkon na profesionální úrovni s výborným předvedením koně v pohybu. K této vysoko nasazené laťce se velmi přiblížily další čtyři dvojice a o jejich pořadí pak rozhodla rychlost a efektivita komunikace při práci s výstavním postojem. Druhé místo si nakonec vybojovali zástupci Farmy Baštěk – Laura Mitalová a Trawel Golden Mark před Michaelou Kunstovou s WMP klisnou Goldmane Silent Victory (Farma Sýkorův mlýn). Tato dvojice má dle slov pana posuzovatele rovněž velký potenciál a dokonce se v průběhu soutěže ucházela o vedoucí pozici, ale bohužel pravděpodobně zapracovala nervozita a vystavující na konci předvedení zapomněla zastavit a pozdravit.

MV-3-Martina-Kolarikova-Pretoria-Cedrik-1-.jpg

Nejstarší věková skupina mladých vystavovatelů zcela přirozeně přitahuje pozornost nejen posuzovatele, ale i diváků. V této třídě se obvykle setkáváme s již komplexními vystavovatelskými dovednostmi a ani v Semicích tomu nebylo jinak. Obrovskou pochvalu si vysloužila Viktorie Kafková s valachem plemene velšský pony českého chovu Benji From Tofi (Farma Baštěk), která mimořádně skvěle zvládla klusové pasáže nejen po obvodu výstavního kruhu, ale i na středové čáře. Druhé místo obsadila Vendula Vodičková s valachem irského koba Bernard, která se vítězné dvojici velmi přiblížila, ale při předvedení na středové čáře neklusala v přímém směru na posuzovatele. Jako třetí se umístila reprezentantka stáje MPK Týn Petra Jelínková s WPBr valachem Janek, která ukázala vynikající cit pro správný odhad tempa v klusových pasážích, čímž předvedla, že svého koně dokonale zná. Za to si vysloužila pochvalu od pana posuzovatele, stejně jako čtvrtá umístěná Karolína Smrčková se shetlandskou klisnou Geppy v.stal ´T Hulpgat (Farma Sýkorův mlýn).

MV-4-Viktorie-Kafkova-Benji-from-Tofi.jpg

Pan posuzovatel by chtěl poděkoval všem soutěžícím. Byl mile překvapen vysokou úrovní tříd mladých vystavovatelů v ČR, kde posuzoval poprvé. Rád by ale zmínil několik obecných postřehů, které by mohly pomoci mladým vystavovatelům výkony ještě zdokonalit. Nejprve by se rád věnoval správné pozici vystavovatele vedle koně v průběhu soutěže. Nezřídka se stávalo, že se vystavující dostávali v různých fázích předvedení před svého koně (při vykročení nebo vyklusání, v průběhu klusových pasáží). Na to je třeba si dávat pozor. Dále by doporučil zaměřit se na korektní předvedení koní na středové čáře, zejména návrat na středovou čáru v klusové pasáži. Zde se často stávalo, že soutěžící neklusali přímo na posuzovatele, ale v souběžné linii mimo něj. Jak jsme již vysvětlovaly v předchozích článcích - korektní předvedení koně na středové čáře je pro posuzovatele velmi důležité. Umožňuje pohled na práci končetin v kroku a klusu zepředu a zezadu. Pokud se na této středové čáře neudržíme, ztěžujeme posuzovateli jeho práci a nutíme ho, aby přebíhal ve výstavním kruhu z místa na místo, což je při celodenním posuzování velmi náročné a vyčerpávající. Třetí věcí, na kterou by pan posuzovatel rád upozornil, je práce s výstavním postojem. Někteří soutěžící neodhadli správné místo, kam je třeba postavit koně v okamžiku, kdy začínali svou individuální prezentaci (moc blízko od posuzovatele, moc daleko od posuzovatele, mimo osu středové čáry - tedy šikmo, na středové čáře, ale za posuzovatelem). Jsou to sice drobnosti, ale i ty pak v silné konkurenci mohou mít vliv na výsledné umístění. 

Na Letním šampionátu NPS byly vypsány jezdecké výstavní třídy v plném rozsahu, tedy od Lead Reinu až po Open Ridden, a všechny byly výborně obsazeny. Pro chovatele jsou tyto výstavní třídy cenným zdrojem informací týkajících se nejen exteriéru a typu, ale i „pracovních“ vlastností, jako jsou jezditelnost, ochota spolupracovat, vhodný temperament a charakter a v neposlední řadě i schopnost vyrovnat se se zátěží. 

Nejmladší jezdci ve věku tři až devět let se mohli ve výstavním kruhu předvést panu posuzovateli v doprovodu svých vodičů v leadreinových třídách zařazených do seriálové soutěže NPS AGROLEX Lead Rein pohár 2023, která již druhým rokem probíhá s podporou této společnosti. Ve třídě pro shetlandské poníky měly převahu zahraniční odchovy, které také obsadily první dvě místa v soutěži. Dokonce se jednalo o reprezentanty stejného chovatele. Vítězem se stal valach Lille Rosendals Captain Jack s Nairou Delveti a vodičem paní Ditou Delveti (Czech Rididng Club) a druhé místo vybojoval valach Lille Rosendals Merlin s Dominikem Lukešem a vodičem paní Petrou Lukešovou (JK Valdar).

LR-SHET-Naira-Delveti-Lille-Rosendals-Jack.jpg

Oba valaši se narodili v dánském hřebčíně Lille Rosendals manželů Tovgaardových. Z tohoto chovu bylo do ČR importováno několik dalších shetlandských poníků a všichni vykazují dobrou kvalitu. Tyto dva poníky na první dvě místa posunulo výborné hodnocení exteriéru a typu společně s velmi dobrým předvedením. Nejvíce se těmto dvěma dánským odchovům přiblížila klisna českého chovu Bonnie Heart Czenkow, která obsadila s jezdkyní Veronikou Brožovou a vodičem paní Dominikou Drobnou (Victory Land) třetí místo. Naproti tomu ve třídě otevřené ostatním MM plemenům a MMPBr startovali pouze zástupci českých chovů. Polovinu startovního pole tvořili malí jezdci se zkušenostmi z loňské sezóny a druhou ti, kteří se této výstavní třídě začali věnovat až letos. K nim patří i vítězové – tým Farmy Baštěk ve složení Regina Olivová, WMP valach Trawel Golden Mark a vodič pan Petr Oliva, který si z oběma částmi této výstavní třídy poradil nejlépe.

LR-MM-Regina-Olivova-Trawel-Golden-Mark.jpg

Druhé a třetí místo vybojovali zástupci Farmy Sýkorův mlýn. O maličko lepšího hodnocení se díky pravidelným klusovým pasážím a uvolněnosti jezdce dostalo Johance Vondrové s klisnou Goldmane Silent Victory a vodičem paní Hanou Kunstovou. Bronzová příčka náleží Julii Slavotínkové s valachem Goldmane Dickson a vodičem paní Terezou Slavotínkovou. Třetí pohárovou leadreinovou třídou je třída Nadějí, otevřená pro jezdce „nováčky“, tedy jezdce startující prvním a druhým rokem. Zde měli převahu české odchovy, jejichž zástupce také dosáhl nejlepšího hodnocení. Stal se jím stejně jako v předcházející třídě WMP valach Trawel Golden Mark při premiérovém startu se sedmiletou Amalií Nelb v doprovodu vodiče paní Lenky Fridrichové (Farma Baštěk). Dalším nováčkem, který se dokázal v silné konkurenci prosadit, byla Sarah Tomanová se shetlandskou klisnou britského chovu Bayview Flair a vodičem panem Michalem Norko (Pony klub u Norků), kteří kromě vynikajícího výkonu obdrželi pochvalu i za celkový soulad a vhodně zvolený výstavní úbor, stejně jako vítězové. Třetí místo pan posuzovatel udělil nejmladší účastnici ve třídě, a sice čtyřleté Elišce Slavotínkové startující s WMP valachem Goldmane Dickson a vodičem paní Terezou Slavotínkovou za Farmu Sýkorův mlýn, která se při svém debutu v loňském roce stala dokonce NPS Lead Rein šampionkou právě v kategorii Nadějí. 

LR-N-Amalie-Nelb-Trawel-Golden-Mark.jpg

Všechny děti si dle slov pana posuzovatele zaslouží pochvalu a to nejen za podané výkony. Pana posuzovatele velmi potěšilo, když viděl, že si děti předvádění ve výstavním kruhu skutečně užívají a těší se na to, až budou moci předvést, co se svým poníkem zvládnou. Připomnělo mu to atmosféru výstav ve Velké Británii před třiceti lety, které se ještě nesly v úplně jiné duchu, než je tomu dnes. Vodičům v těchto třídách by chtěl doporučit, aby věnovali pozornost správné délce vodítka. To by v průběhu prezentace mělo být prověšené. Ve výstavním kruhu viděl několik případů kratších vodítek, která pak při předvedení v klusu negativně ovlivňovala vedení poníka. Druhou věcí, na kterou by rád upozornil, je vhodná délka třmenů malých jezdců. Ty by nebyly být příliš dlouhé, nebo naopak příliš krátké, neboť to pak ovlivňuje stabilitu malého jezdce, což může následně vyvolat nepravidelnosti v tempu poníka. 

Začínající jezdci byli vzhledem k velkému množství přihlášených dvojic rozděleni do dvou skupin. Jejich úkolem bylo absolvovat jak společné předvedení koní ve skupině, tak individuální část se cvalovou pasáží. Tato třída jako jediná z klasických jezdeckých tříd umožňuje soutěžícím se rozhodnout, zda do individuální prezentace cvalové pasáže zařadí, či nikoliv. Tyto nejsou povinné, ale soutěží musí před zahájením individuální úlohy stevardovi nahlásit, že cválat nebude. Pokud na to zapomene a stevardovi to neoznámí, bude na jeho výkon pohlíženo jako na úlohu, kde cvalové pasáže být měly a nebyly. Musíme všechny soutěžící pochválit, neboť všichni toto pravidlo dodrželi. Vynikající pracovní kvality a dobrý charakter ideálního poníka pro tuto třídu ve výstavním kruhu předvedl valach plemene velšský pony Benji from Tofi v sedle s Laurou Mitalovou (Farma Baštěk), který kultivovaně a s klidem zvládl obě dvě části této výstavní třídy. K dokonalosti mu chybělo jen doladit správnou úpravu koně do výstavního kruhu. Druhé místo obsadili reprezentanti Stáje u Sepíka – Diana Kolářová a WPBr valach Kendy (nar. 2002), kterého si pamětníci určitě vybaví z dob, kdy speciální výstavní třídy byly v ČR ještě v plenkách a kdy tento valach dosahoval pod vedením Kristýny Hájkové skvělých výsledků. Ani s odstupem několika let jeho „speciálkářské“ dovednosti nevyprchaly a on velmi dobře obstál v konkurenci mnohem mladších koní. Třetí místo náleží nejlepší dvojici z těch, které do individuální prezentace cvalové pasáže nezařadily. Jedná se o Elvíru Delveti a Lille Rosendals Captain Jacka (Czech Riding Club), kteří obdrželi vynikající hodnocení za exteriér a typ, dobrou prezentaci ve skupině i hezké klusové pasáže v individuální úloze.

FR-1-Laura-Mitalova-Benji-from-Tofi-1-.jpg

Stejné požadavky byly kladeny i na dvojice startující ve druhé First Ridden třídě. Pozornost pana posuzovatele si získala reprezentantka Farmy Černých Benátky Miluška Černá, která předváděla klisnu plemene velšský pony holandského chovu Linde Hoeve’s Martina (nar. 2002). Ačkoliv tato klisna není jednoduchá na ježdění, její jezdkyně si s ní dobře poradila a celková prezentace vyzněla pro tuto dvojici velmi pozitivně. O druhé a třetí místo bojovali dva odchovanci hřebčína Trawel. Lépe se umístil díky pravidelnějším cvalovým pasážím a dobrému předvedení ve skupině Trawel Amant s Aničkou Buchtovou (Kokoranč), třetí místo obsadil o rok mladší Trawel Golden Mark s Laurou Mitalovou (Farma Baštěk), soutěžící letos první sezónu. Svými výkony i začínající jezdci pana posuzovatele potěšili. U některých dvojic bylo patrné, že ještě mají rezervy ve využití celého volného prostoru výstavního kruhu v individuálních úlohách a také v korektním způsobu úpravy rozdělení při předvedení ve skupině. Po doladění těchto maličkostí se i tyto dvojice budou moci ucházet o přední příčky. 

FR-2-Miluska-Cerna-Linde-Hoeves-Martina.jpg

Na rozdíl od začínajících jezdců musí již soutěžící ve třídě Junior Ridden předvést své koně ve skupině ve všech chodech, což vyžaduje i schopnost si ve všech chodech umět upravit rozdělení, zvláště ve třídě, kde startují koně různých velikostí a plemen. Také se zde již očekává vyšší stupeň přilnutí a shromáždění, než ve třídě First Ridden. Úspěšným návratem po letech se dá nazvat prezentace Lucie Robkové a valacha plemene velšský pony Thistledown Atlantis (Stáj u Sepíka). Tuto jezdkyni si mnoho příznivců výstav určitě vybaví z dob, kdy sama úspěšně startovala v Lead Rein a First Ridden třídách. Poté se věnovala zejména klasickým jezdeckým disciplínám, jako je drezura a parkur, a letos si našla chvilku a odskočila si ze sportovních kolbišť do výstavního kruhu, což jí vyneslo rovnou vítězství v této třídě, neboť se se svým koněm stala nejlépe hodnocenou dvojicí. Stáj u Sepíka vyslala do výstavního kruhu kromě Lucie s Atlantisem další dvě výborně připravené dvojice, které se také dostaly na nejvyšší místa. Druhá se umístila Mia de Groot s valachem Trawel Cu Mel a třetí místo obsadil Jan Kerber s WPBr valachem Chico.

JR-Lucie-Robkova-Thistleddown-Atlantis.jpg

Krásnou podívanou nám nabídla i výborně obsazená jezdecká třída Open Ridden, kde se sešli zástupci šesti různých plemen. Průběh této výstavní třídy je velmi podobný třídě Junior Ridden s tím rozdílem, že jezdci musí do své individuální úlohy zařadit pasáž prodlouženého cvalu. O první místo bojovali dva odchovanci hřebčína Pretoria, jednoho z nejstarších českých chovů zaměřeného na velšská plemena. Vítězství nakonec putovalo do stáje u Sepíka díky skvělému předvedení Kristýny Kerberové, jež sedlala velšského koba Pretoria Mawerick. Pan posuzovatel mu udělil o malinko vyšší známku za exteriér a typ, a také za dynamičtější předvedení. Druhé místo si vybojovala Martina Poláková s Pretoria Cedrikem (JS Bílov). Na třetí příčku se při svém premiérovém startu silnou konkurencí propracovala mladá klisna plemene conemmara českého chovu Diamond’s Cailin Connemara s jezdkyní Michaelou Pavlisovou (JS u Ryzáčka). Při hodnocení posledních dvou uvedených výstavních tříd pan posuzovatel dbal na správné přilnutí, požadované shromáždění, které ale nesmělo být na úkor kvality pohybu. Také si všímal toho, jak se jednotliví koně ve výstavním kruhu cítí, zda jsou spokojení a uvolnění, či naopak. U některých koní se na jednu ruku projevila horší prostupnost, někteří měli problém s udržením přilnutí, ze kterého v různých úsecích vypadávali, a některé dvojice řešily cval na správnou nohu. To vše pak společně s hodnocením exteriéru a typu, celkovým souladem dvojice a úpravou koně ovlivnilo pořadí na dalších místech. Za podporu obou těchto jezdeckých tříd děkujeme společnosti KMITEX.

OR-Kristyna-Kerberova-Pretoria-Mawerick.jpg

Nedělní dopoledne zahájily klasické chovatelské třídy na ruce. V kategorii MM plemen ve třídě ročních se nám představili zástupci velšských horských pony a velšských pony v typu kob. Nejvíce pana posuzovatele zaujal hřebeček Napoleon DC (WMP českého chovu, maj. Zuzana Jourová), jenž přísluší k prvnímu ročníku hříbat hřebce Goldmane Jack Daniels. Jedná se o korektního mladého hřebce s dobrou kostrou, který ve výstavním kruhu ukázal také výbornou mechaniku pohybu. Do šampionátu kategorie se kromě vítěze třídy kvalifikuje vždy i druhý umístěný. Tím se mezi ročky stal další zástupce českého chovu hřebeček Mischel Harry (WPCT, maj. Farma Sýkorův mlýn), který představuje dobrého zástupce svého plemene s korektními končetinami a pěkným krokem. 

MM-Napoleon-DC.jpg

Mezi dvou a tříletými zvítězil také český odchov, a sice dvouletý WMP valach Corney (maj. Renata Šámalová), potomek hřebce Cellwen Xeros, jenž v českém chovu působí již od roku 2007. Druhé postupové místo zde získala klisna plemene velšský kob Geler Elin (maj. Ondřej Bláha), jež ovšem nepředvedla plný rozsah své mechaniky pohybu. 

Shetlandská třída byla s devíti koňmi nejsilněji obsazenou výstavní třídou v chovatelské části. Viděli jsme zde jak klisny, tak valachy čtyřleté a starší. Sešli se zde shetlandští poníci ze tří zemí (ČR, Holandska a Německa). Byli jsme velmi potěšeni, když dvě postupová místa získali shetlandští poníci českých chovatelů. Vítězkou se stala desetiletá klisna Bonnie Heart Czenkow (o.: Tymen v.d. Sluissesteeg, maj. Dominika Drobná), jež má na svém kontě již slušnou řádku chovatelských ocenění z různých výstav. Exteriérově i typově kvalitní klisna s dobrým pohybem, skvěle upravená a výborně předvedená, jejíž celkový obrázek doladilo i její charisma. Do nejlepší dvojice se spolu s ní propracoval pětiletý valach Phar Lap Domino (o.: Philip v.d. Schaapshoeve, maj. Asined-B, z.s.), který si rovněž vysloužil vysoké známky za exteriér, typ a pohyb. 

MM-Pohled-na-shetlandskou-tridu.jpg

Další třída nabídla divákům zajímavý pohled na odchovy hřebčína Pretoria, které zde svedly boj nejen o postupová místa, ale i o další pořadí ve třídě. První tři umístěné pan posuzovatel považuje za kvalitní reprezentanty svých plemen, s korektní stavbou těla a dobrou kvalitou pohybu. Zvítězila čtyřletá klisna velšského koba Pretoria Everyone’s Favourite (o.: H-S Lord Thomas, maj. Aneta Jandová), korektní klisna s výbornou kostrou a kvalitou končetin, přiměřenou délkou hřbetu a pěkným pohybem, která se v Semicích prezentovala i v loňském roce, kdy dosáhla až na titul Supreme vicešampiona výstavy. Velmi těsně za ní se umístil valach plemene velšský pony v typu kob Pretoria Cedrik, nejlepší mladý hřebec českého chovu z roku 2014 a příslušník veleúspěšné rodiny klisny Dollom Campanwlla Cymreig (o.: Gwenllan Ben, maj. Marek Kolařík), u kterého panu posuzovateli ve srovnání s vítězkou chyběla jiskra. Ve třídě hřebců jsme mohli po odhláškách vidět jediného zástupce MM plemen, mladého shetlandského hřebce Lille Rosendals Matteo (o.: Charlottenlunds Winston, maj. Matteo Bodnar), dalšího ze zajímavých odchovů tohoto úspěšného dánského hřebčína, který byl v loňském roce vybrán jako plemeník do českého chovu a mimo jiné je z otcovy strany polovičním sourozencem již osvědčeného a úspěšného leadreinového valacha Lille Rosendals Merlin. Tato skupina nejlepších koní v kategorii MM plemen se následně utkala o šampionské tituly. Z tohoto klání vyšel úspěšně hřebec Lille Rosendals Matteo, který obdržel titul šampiona kategorie MM plemen, vicešampionem se stala klisna Pretoria Everyone’s Favourite

MM-Pretoria-Everyone-s-Favourite.jpg

Kategorie MMPBr nebyla sice tak bohatě obsazena, přesto se nám zde sešlo několik velmi zajímavých zvířat. K nim rozhodně patřila vítězka třídy, a šampionka kategorie čtyřletá WPBr klisna z chovu paní Patricie Filipi – Luna Zaval (o.: Zaval v.h. Enkershof, 24,07% velšské krve), která již v předcházejících letech získala mnoho skvělých chovatelských ocenění. Titul vicešampiona obdržel elegantní devítiletý WPBr valach Janek ze stáje MPK Týn (o.: Spring Star’s Jarno, maj. Milan Kadlec), který se velmi dobře v letošním roce prezentuje také v jezdeckých třídách. 

MMPBr-Luna-Zaval-1-.jpg

Třetí otevřenou kategorií byla kategorie Ostatních původních britských plemen (OPBP), kde jsme viděli jak zástupce mladých, tak zástupce dospělých irských kobů. Třídu ročních až tříletých vyhrála klisna Zuzanna (o.: Desperado Joseph, maj. Lenka Kučerová), která v letošním roce zahájila svou výstavní kariéru. Mezi dospělými bodovala čtyřletá klisna SD Maeva (maj. Petra Šikolová) a v těsném závěsu za ní desetiletý valach Woody (maj. Martina Poláková), oba korektní představitelé plemene, v dobrém typu a dobře připravení. Titul šampiona kategorie nakonec získala SD Maeva, vicešampionem se stal Woody. Za podporu těchto výstavních tříd děkujeme stáji STAMP Kokovice.

Všichni šampioni a vicešampioni kategorií nastoupili v posledním kole výstavy k závěrečnému šampionátu a z šestice nejlepších koní pan posuzovatel vybral dva absolutně nejlepší, bez ohledu na plemeno, věk a pohlaví. Titul Supreme šampiona Letního šampionátu NPS 2023 si domů odvezla klisna irského koba SD Maeva, pro kterou je to již druhý titul Supreme šampiona výstavy letošní sezóny, titul Supreme vicešampiona putoval do JK Sloup díky shetlandskému hřebci Lille Rosendals Matteo. Všem gratulujeme a děkujeme za podporu chovatelských tříd společnosti AGROLEX.

Supreme-sampionat.jpg

Po chovatelských třídách dostali i v neděli prostor mladí vystavovatelé. Ve třídě pro děti do 9 let se nám představilo pět dvojic. Zvítězila Elizabeth Vostrá s klisnou shetlandského pony v mini typu Zambií vom Ellernbrook (V.A.P.E.M. Černotín), která výborně odhadla správné tempo potřebné pro předvedení této malé klisny v pohybu. Jako druhý se umístil Dominik Lukeš s Victorem of Very (JK Valdar) před Štěpánem Bouchalem s Honzou s Farmy Valiště. Pan posuzovatel zde stejně jako v sobotu hodnotil vystavovatelské umění každého jednotlivého soutěžícího a jejich výkony při předvedení koní po obvodu výstavního kruhu, na středové čáře i při práci s výstavním postojem. 

Nedele-MV-1-Elizabeth-Vostra-Zambia-vom-Ellernbrook.jpg

Ve druhé skupině mladých vystavovatelů stanula na nejvyšším stupni Martina Kolaříková, která startovala tentokrát s valachem irského koba Woody, neboť opět předvedla velmi komplexní výkon. Hezkou prací se ve výstavním kruhu prezentovala další talentovaná mladá vystavovatelka Lucie Schindlerová s WPBr valachem Janek (MPK Týn), která obsadila druhé místo. Na bronzovou příčku vystoupala Anička Buchtová se zapůjčenou klisnou Zambií vom Ellernbrook (V.A.P.E.M. Černotín), jež si k této klisně rychle našla cestu a dokázala si s ní výborně poradit. 

Chvályhodné výkony jsme zaznamenali také ve skupině nejzkušenějších mladých vystavovatelů, i když zde někteří soutěžící zapomněli na to, že pozdrav je nejen důležitou součástí jejich prezentace, ale i vystavovatelské etiky. Skvělým výkonem zde zazářila Petra Jelínková s Jankem (MPK Týn), ohromného zlepšení oproti sobotě dosáhla druhá umístěná Klára Jourová s WMP valachem Marah Sammy (Stáj Petra Joury) a trojici nejlepších doplnila po vynikající práci Bára Ernestová se shetlandskou klisnou Amálkou z Malého údolí (Asined-B).

Nedele-MV-3-Petra-Jelinkova-Janek.jpg

Závěrem bychom chtěli poděkovat posuzovateli i stevardům za neúnavnou práci v takto extrémních podmínkách, všem účastníkům za krásnou a přátelskou atmosféru, kterou společně s diváky vytvořili, obrovský dík patří celému týmu NPS, který v průběhu těchto dvou horkých dní fungoval se stoprocentním nasazením, a rovněž i všem partnerům a sponzorům, jejichž podpory si velmi vážíme, neboť také díky jejich cenám nabývají výstavy na atraktivitě. Za podporu tedy děkujeme: společnosti AGROLEX, společnosti KMITEX, Stáji NAES, Asociaci soukromého zemědělství ČR, Krmivům Smečno, Stáji STAMP Kokovice. Se všemi se budeme těšit na viděnou 2. - 3. 9. 2023 v Kolesách u Kladrub nad Labem, kde letošní sezóna vyvrcholí Národní výstavou NPS 2023.

Podobné články
Zambia vom Ellernbrook - LR

Národní pony společnost (NPS) by ráda pozvala v této sezóně všechny majitele i chovatele široké rodiny mountain a moorland plemen, jejich uznaných…

Naira Delveti - Lille Rosendals Captain Jack

Národní výstava NPS obvykle zakončuje výstavní sezónu v daném roce a dochází na ní k vyvrcholení šampionátových soutěží. Této tradici dostála i letos…