Pohár Trojského koně - finále

4. 3. 2003 Josef Malinovský Autor fotek: Josef Malinovský

V sobotu 1. března 2003 vyvrcholil třetím pokračováním zimní seriál parkurových závodů o Pohár Trojského koně. I když je kalendářně stále zima, počasí již prozrazovalo, že jaro a s ním i nadcházející jezdecká sezóna se neúprosně blíží. Díky příjemným teplotám mohli jezdci své koně připravovat na venkovním opracovišti a uvnitř haly tak zůstalo více prostoru na obraty. Nemohla se tudíž opakovat situace z 1. února, kdy Jiří Ditl s A LADY 2 nečekaně přeskočil hrazení oddělující kolbiště od opracoviště a byl tak vyloučen z dalšího pokračování v soutěži. Bůh ví, kdo by se nyní radoval z vítězství Poháru Trojského koně :o)

Pokud jsme před měsícem zmínili vyšší počet startujících oproti prvnímu kolu, nelze tuto skutečnost opomenout ani tentokrát. V první soutěži (dvoufázové skákání 100/110 cm) startoval dokonce více jak dvojnásobný počet koní, než ve stejné soutěži 1. února. Krásné jarní počasí vylákalo i desítky „platících“ diváků, kteří obdivovali nejen výkony soutěžících, ale také krásu zánovní jezdecké haly. Pro mnohé bylo jen těžko uvěřitelné, že tato budova ustála osmimetrovou povodňovou vlnu a stihla být zprovozněna před koncem loňského roku.

Soutěž č. 1 – 100/110 cm

Do první soutěže se přihlásilo celkem 38 startujících. Dvanáct jezdců absolvovalo s koňmi obě fáze bez trestných bodů a tak o prvních příčkách rozhodovaly mnohdy zlomky vteřin. Vítězství nakonec vybojoval Jan Studnička - AREN před domácí jezdkyní Kateřinou Veselovskou s klisnou NIKA KALEK. Třetí byl Petr Koželuh se SINDY (JK Větrný Ranč).

1.Studnička Jan – AREN (Stáj Studnička)
2.Veselovská Kateřina – NIKA KALEK (JS Císařský ostrov)
3.Koželuh Petr – SINDY (JK Větrný Ranč)
4.Ditl Jiří – PREGANUS (JK Všemily)
5.Ditl Jiří – LYRA 7 (JK Všemily)

Soutěž č. 2 – Soutěž se stupňovanou obtížností – do 120 cm

V soutěži se stupňovanou obtížností do 120 cm startovalo, podobně jako v předchozí soutěži, 36 koní. Zatímco v únorovém kole byl závěrečný „žolík“ obtížnější oproti druhé variantě poslední překážky především v nájezdu, tentokrát se jeho záludnost skrývala v jeho vzhledu. Úzký kolmý skok v podobě plůtku zaskočil mnoho koní a nejeden z nich na této překážce odmítl poslušnost. Pěti dvojicím se však podařilo bezchybně překonat všechny překážky (včetně žolíka) a získat tak maximální počet bodů (44).

1.Veselovská Kateřina – ALEDA KALEK (JS Císařský ostrov)
2.Ditl Jiří – LYRA 7 (JK Všemily)
3.Ditl Jiří – ARENA 1 (JK Všemily)
4.Dub Ladislav – BOJARKA (JS Millenium)
5.Pospíšil Ondřej – SHERLOCK (Stáj Dvůr Židovice)

Soutěž č. 3 – S – do 130 cm

Zatímco v prvních dvou soutěžích počet startujících převyšoval očekávání, v následujících soutěžích byl naopak nižší než v únoru. Nižší byla i úroveň předvedených výkonů. Jedinou dvojicí, která dokončila parkur bez trestných bodů byl Ondřej Pospíšil – SHERON (Stáj Dvůr Židovice). Na druhém místě se umístil Jiří Ditl s koňmi CELESTA KALEK a A LADY 2.

1. Pospíšil Ondřej – SHERON (Stáj Dvůr Židovice)
2. Ditl Jiří – CELESTA KALEK (JS Císařský ostrov)
2. Ditl Jiří – CELESTA KALEK (JS Císařský ostrov)
4. Veselovská Kateřina – ALEDA KALEK (JS Císařský ostrov)
4. Macek Pavel – VYŠEHRAD AMS STUDIO (Moskal Equi Sport)

Soutež č. 4 - ST – do 140 cm - dvoukolová soutěž

V hlavní soutěži startovali pouze čtyři dvojice. Kateřina Veselovská s LARAMONEM stějně jako v minulém kole vzdala po překonání první překážky, a tak zůstali ve hře pouze Pavel Macek s VYŠEHRAD AMS STUDIO a Jiří Ditl s koňmi A LADY 2 a CELESTA KALEK. Jiří Ditl s A LADY 2 překonali první kolo s osmi trestnými body. V druhém kole však již nechybovali ani jednou, a tak se mohli radovat nejen z vítězství v hlavní soutěži dne, ale také z celkového prvenství v Poháru Trojského koně. Další celková pořadí nebyla určena, jelikož žádná dvojice nedokončila všechna pohárová kola.

1.Ditl Jiří – A LADY 2 (JS Císařský ostrov)
2.Ditl Jiří – CELESTA KALEK (JS Císařský ostrov)
3.Macek Pavel – VYŠEHRAD AMS STUDIO (Moskal Equi Sport)

VÍTĚZ POHÁRU TROJSKÉHO KONĚ – JIŘÍ DITL – A LADY 2 (JS CÍSAŘSKÝ OSTROV)

Podobné články

Resort Equitana v Martinicích u Březnice hostí od čtvrtka 25. do neděle 28. července mistrovství České republiky v parkurovém skákání. V kategorii…

Stejně jako před dvěma týdny v Monaku, i v německém Riesenbecku ovládly soutěž Global Champions League členky týmu Cannes Stars a v letošní sezoně…