Galavečer skokového sportu

12. 3. 2003 Josef Malinovský Autor fotek: Věra Mannaertsová

Slavnostní vyhlášení skokového Jezdce a Koně roku 2002 se uskutečnilo 1. března na Novoměstské radnici v Praze. Celou akci zajišťovala, společně se skokovou komisí ČJF, již podruhé společnost Golem s.r.o. Zatímco v loňském roce se jednalo o skutečně vyjímečný projekt spojený s dodnes úspěšným muzikálem Kleopatra, letos se akce vrátila do střízlivějších rozměrů. Novoměstská radnice, kde společnost Golem sídlí, poskytla jezdecké veřejnosti opravdu krásné historické prostory pro důstojnou rekapitulaci uplynulé jezdecké sezony.

Přestože hlavní program začínal až v 19 hodin, důležité osobnosti jezdeckého sporu se začali scházet ve V.I.P. salonku již krátce po sedmnácté hodině. O dvě hodiny později se již všichni přesunuli do hlavního sálu, kde přítomné oficielně přivítal, vždy perfektně připravený moderátor, Cyril Neumann. Hned po úvodním slovu předal mikrofon mladému Robertovi Papouškovi (podobnost jmen čistě náhodná :o) a skupině Patrola.

Po zhruba půlhodinovém hudebním vystoupení se slova opět ujal Cyril Neumann. Následovala velice pěkně připravená videoprojekce, která přítomným zrekapitulovala tři nejvýznamnější parkurové akce roku 2002 - Mistrovství České republiky v Ostravě, CSIO***W v Poděbradech a finále Českého skokového poháru v Opavě. Cyril Neumann samozřejmě připomenul i skvělé úspěchy našich nejlepších jezdců na zahraničních kolbištích. Poté si již na pódium přizval prezidenta České jezdecké federace, pana Jaroslava Pecháčka a manažera skokové komise ČJF, ing. Zdeňka Gočíka, s kterými pohovořil o šancích českých jezdců kvalifikovat se na Olympijské hry v Athénách v roce 2004. Jaroslav Pecháček zdůraznil, že kvalifikační podmínky jsou opravdu velmi náročné. Je však přesvědčen, že se alespoň jednomu z jezdců tyto podmínky podaří splnit.

První cenou, která byla na tomto slavnostním večeru předána, byl Pohár časopisu Jezdectví. Oproti loňskému roku se na nejvyšších třech příčkách nic nezměnilo, a tak vítězství opět patřilo Alešovi Opatrnému. Jelikož byl Aleš Opatrný s Petrem Doležalem v tuto dobu na závodech v německém Zwickau, cenu převzala jeho sestra, Jitka Opatrná.

Dále se předávala ocenění pro nejlepší koně Kritérií mladých koní 2002. Finále loňského KMK hostil ve dnech 7. – 8. září 2002 areál Zemského hřebčince v Písku. Vyhlašování jednotlivých ročníků byla doplňována dalšími videoprojekcemi s odborným slovním doprovodem ing. Pellara. Nejlepší ve čtyřletých byl holštýnský hřebec Licori (o: Libetino po Landgraf I, m: po Cor de la Bryére) v sedle s Petrem Doležalem. V pětiletém ročníku si nejlépe vedl český teplokrevník MGT Hilton (o: Ascot, m: Quoniam II – 104) s jezdcem Tomášem Bajnarem. V soutěži šestiletých zvítězil holštýnský hřebec Acros s Ondřejem Nágrem.

Jezdce a majitele nejlepších mladých koní vystřídala na pódiu opět kapela Patrola. Mnoho diváku však tuto část programu využilo k občerstvení ve foyer Novoměstské radnice.

Oficiální část vyvrcholila předáním ceny pro Jezdce a Koně roku 2002. Cenu za Petra Doležala převzal Petr Doležal junior. Koněm roku se stal Veneur manželů Pecháčkových. Slova se ujala paní Pecháčková, která po vzoru předávání cen Americké filmové akademie poděkovala především svému manželovi za to, že nepřestal aktivně sportovat a svými aktivitami přináší energii do jejich společného života. Zdůraznila, že i kdyby Veneur již nic významného ve svém sportovním životě nedokázal, zůstane natrvalo členem rodiny, za což sklidila neutuchající potlesk.

Po ukončení oficielní části došlo ke krátké přestavbě sálu. K tanci a poslechu hrála kapela, kulinářské speciality připravovali kuchaři společnosti Golem a všichni přítomní se spokojeně bavili až do pozdních nočních hodin. Ti, co měli podobné štěstí jako redakce Equichannelu, si noční tramvají odvezli pytel granulí, či jiné zajímavé ceny z bohaté tomboly :o)

Podobné články

Resort Equitana v Martinicích u Březnice hostí od čtvrtka 25. do neděle 28. července mistrovství České republiky v parkurovém skákání. V kategorii…

Stejně jako před dvěma týdny v Monaku, i v německém Riesenbecku ovládly soutěž Global Champions League členky týmu Cannes Stars a v letošní sezoně…