Bettendorf vyhrál Grand Prix LGCT v Římě. Novým lídrem žebříčku je Kukuk

3. 9. 2024 Tisková informace Autor fotek: Global Champions Zdroj: Czech Equestrian Team

V Římě se konalo poslední evropské kolo letošní parkurové série Global Champions. Vítězství v nedělní Grand Prix vybojoval Victor Bettendorf z Lucemburska a díky čtvrtému místu se do vedení v žebříčku LGCT dostal německý jezdec Christian Kukuk.

Seriál Global Champions se nezadržitelně blíží do finále základní části, které se bude konat v druhé polovině října v marockém Rabatu. Předposlední možnost získat zlatou vstupenku do listopadové Super Grand Prix měli jezdci při Velké ceně Říma, která se konala v neděli 1. září na antickém sportovišti Circus Maximus.

Nastoupilo do ní 37 sedm dvojic, včetně jedné z Česka. Sára Vingrálková v sedle valacha Kas-Sini DC však inkasovala čtyři trestné body na překážkách a dalších devět za překročení času, což ji zařadilo na 29. místo konečného pořadí. Jen o jeden bod méně zaznamenal aktuální lídr žebříčku Longines Global Champions Tour – Max Kühner z Rakouska. S valachem Eic Julius Caesar chyboval na parkuru s překážkami vysokými 160 centimetrů třikrát a skončil osmadvacátý. 

Jak se později ukázalo, tento nezdar ho stál průběžné prvenství. Mezi šesticí postupujících do rozeskakování byl totiž jeho hlavní konkurent Christian Kukuk z Německa. Na klisně Just Be Gentle finálovou část soutěže otevíral, a i když dokončil se čtyřmi trestnými body, díky solidnímu času měl reálnou šanci na štědrý bodový příděl v žebříčku. Domácí reprezentant Piegriorgio Bucci na valachovi Hantano měl dvě chyby, a tak se zařadil až za Kukuka, jenž zůstal ve vedení i po jízdě Nizozemce Maikela van der Vleutena. Ten sice dokončil na valachovi Beauville Z N.O.P. se stejným bodovým skóre, ale čas měl o více jak dvě vteřiny pomalejší. 

První, komu se podařilo zopakovat čistou jízdu, tak byla Němka Janne Friederike Meyer-Zimmermann startující ve dvojici s valachem Messi van´t Ruytershof. Čas 39,76 ovšem patřil spíše mezi ty pomalejší, což se potvrdilo hned záhy, kdy tento výsledek o dvě a čtvrt sekundy překonal francouzský jezdec Simon Delestre na hřebci I Amelusina R 51. 

Posledním, kdo mohl zasáhnout do dosavadního pořadí, byl Victor Bettendorf z Lucemburska. S devítiletou klisnou Foxy de la Roque předvedl nejen precizní, ale i velmi svižnou jízdu v čase 34,04, který byl bezkonkurenčně nejrychlejší. „Je to pro mě splněný sen, že mohu soutěžit se všemi těmi kluky při závodech Global Champions. Myslím, že se budu muset párkrát vyspat, než si uvědomím, jak důležitého vítězství jsme dnes dosáhli. Byl jsem moc šťastný, že jsem se vůbec kvalifikoval do Grand Prix a o výhře se mi ani nezdálo,“ dojatě pronesl v televizním rozhovoru krátce po soutěži. „Super Grand Prix jsem do teď sledoval jen v televizi a vůbec mě nenapadlo, že bych se této prestižní soutěže mohl někdy osobně zúčastnit. Je pro mě tak najednou trochu zvláštní, když pomyslím, že v listopadu budu její součástí,“ dodal Victor Bettendorf.

Spokojený byl také Christian Kukuk, neboť se nově vyhoupl na nejvyšší příčku tabulky LGCT. „Dochází mi slova, je to neuvěřitelné, jaké výkony Just Be Gentle předvádí v posledních týdnech při Velkých cenách. Dnes to je pro mě důležitý výsledek a k zisku titulu šampiona nás to hodně přiblížilo,“ uvědomuje si německý reprezentant, jenž si připsal 33 bodů a celkem jich má 242. Max Kühner naopak zůstává na 234 bodech, neboť již zaznamenal více jak osm bodových přídělů a ten z Říma se mu kvůli nejnižší hodnotě škrtal. Ve hře o celkové prvenství jsou ještě s 216 body Janne Friederike Meyer-Zimmermann a s 212 body Maikel van der Vleuten. Přes dvoustovku se po závodech v Římě dostala ještě Sophie Hinners, konkrétně o čtyři body. 

Finále základní části proběhne od 18. do 20. října v marocké metropoli Rabatu a o měsíc později vše uzavře GC Playoffs v saudskoarabském Rijádu. Z patnácti zlatých vstupenek do Super Grand Prix tak již zbývá už jen jedna. Držiteli těch předešlých jsou Abdel Saïd, Michael Duffy, Nicola Philippaerts, Gilles Thomas, Christian Kukuk, Max Kühner, Janne Friederike Mayer-Zimmermann, Jeanne Sadran, Olivier Philippaerts, Ines Joly, Thibeau Spits, Harry Charles, Lorenzo de Luca a Victor Bettendorf. 

Příští rok v listopadu se závěrečný závod Global Champions vrátí opět do pražské O2 areny. Vstupenky jsou již v prodeji a zájemci o ně najdou veškeré podrobnosti na stránkách www.pragueplayoffs.com.

Podobné články

Zástupci Asociace Český skokový pohár oznámili, že průběh desátého kola domácí parkurové extraligy byl předčasně ukončen v pátek odpoledne. …

Marek Klus vyhrál Velkou cenu Litomyšle a Jan Štětina je zpět ve vedení ČSP

Devátým kvalifikovaným jezdcem do finále Českého skokového poháru je Marek Klus, jemuž se s valachem Liverpool podařilo zvítězit ve Velké ceně…