Parkurová extraliga pokračuje v Suché u Litomyšle. Šance na finále se tenčí

5. 9. 2024 Tisková informace Autor fotek: Zenon Kisza Zdroj: Asociace ČSP, Equinet s.r.o.

V Suché u Litomyšle pokračuje od čtvrtka devátým kolem Český skokový pohár. Do nedělní Velké ceny by mělo nastoupit 37 dvojic, včetně dvou jistých finalistů Jany Francové a Zdeňka Hrušky. Takzvané zlaté vstupenky do Super Grand Prix zbývají jen tři.

V neděli 8. září vyvrcholí Velkou cenou Litomyšle devátý mítink domácí parkurové extraligy. Jedná se o předposlední samostatnou kvalifikaci Českého skokového poháru 2024. O týden později proběhne ještě Velká cena Prahy v Chuchli a následně už jen Velká cena Martinic, která bude v pátek 27. září předcházet velkému nedělnímu finále v podobě Super Grand Prix. Jezdci pomýšlející na účast v této vrcholné soutěži celého seriálu tak musejí více taktizovat a pečlivě volit, jakého kola se zúčastnit, aby nasbírali co nejvíce bodů pro případ, že by se jim nepodařilo získat přímý postup díky vítězství, či nejlepšímu umístění za již kvalifikovanými soupeři. 

Jedním z adeptů na postup díky dobrému zařazení v žebříčku je Jiří Skřivan, jenž na domácím kolbišti v Suché odstartuje s valachem Holland TN. O něco lépe v tabulce bodujících jezdců je na tom Marek Klus. Ten si do východních Čech vzal valacha Liverpool 2. V elitní dvacítce figuruje také mělnická Denisa Vegrichtová. Přihlášená je hned se dvěma koňmi – Quick One a Inge Liponova. O finále usiluje stále i účastník olympijských her v Paříži Miloslav Příhoda, a to s valachem Ibizou D. Opomenout nelze ani Václava Studničku se svěřenci Bonie 5 a Useful-H. Všichni zmínění figurují v pohárové tabulce do dvacátého místa, a tak si především své příčky hodlají udržet či vylepšit. Jenže pak je na seznamu ještě několik jmen útočících ze třetí desítky, která by se v případě úspěchu mohla výrazněji posunout dopředu, a tudíž někoho sesadit z postupových pozic. Patří mezi ně například Jan Zwinger, Karel Polák, Václav Horký nebo Marek Hentšel.

Ve Velké ceně Litomyšle diváci uvidí dva již kvalifikované jezdce, jimiž jsou Jana Francová a Marek Hentšel. Další dva – Jaroslav Jindra a Radek Šídlo – sice start v Super Grand Prix nemají definitivně potvrzen takzvanou zlatou vstupenkou, ale jelikož jsou po osmi kolech v nejlepší pětici, tak se nemusí příliš obávat, že by na ně jedno z dvaceti míst ve finálovém klání nezbylo. Mezi necelými čtyřmi desítkami startujících v hlavní soutěži závodů v Suché najdeme také několik velmi výrazných jmen, jejichž držitelé musí v případě zájmu o finále v Martinicích zariskovat a získat přímý postup. Patří mezi ně například Zuzana Janatová, Tereza Kleandr, Jiří Hruška či Jiří Tměj. 

Během čtyř závodních dnů proběhne v Hořovicích přesně dvacet soutěží. V neděli program začne od 8:00 hodin takzvanou střední túrou a před Velkou cenou proběhnou dílčí finále Amateur Tour a Czech Junior Cup. Živý přenos si zájemci budou moci pustit na YouTube kanálu Asociace ČSP, prostřednictvím internetové televize EquiTV.cz, dále pak na platformě ClipMyHorse.TV a od 13:50 také přes HbbTV České televize na programu ČT Sport Plus. Více informací je k dohledání na webu www.ceskyskokovypohar.cz. 

Podobné články

Zástupci Asociace Český skokový pohár oznámili, že průběh desátého kola domácí parkurové extraligy byl předčasně ukončen v pátek odpoledne. …

Marek Klus vyhrál Velkou cenu Litomyšle a Jan Štětina je zpět ve vedení ČSP

Devátým kvalifikovaným jezdcem do finále Českého skokového poháru je Marek Klus, jemuž se s valachem Liverpool podařilo zvítězit ve Velké ceně…