Marek Klus vyhrál Velkou cenu Litomyšle a Jan Štětina je zpět ve vedení ČSP

8. 9. 2024 Tisková informace Autor fotek: Lenka Šilhová Zdroj: Asociace ČSP, Equinet s.r.o.
Marek Klus vyhrál Velkou cenu Litomyšle a Jan Štětina je zpět ve vedení ČSP
Marek Klus vyhrál Velkou cenu Litomyšle a Jan Štětina je zpět ve vedení ČSP

Devátým kvalifikovaným jezdcem do finále Českého skokového poháru je Marek Klus, jemuž se s valachem Liverpool podařilo zvítězit ve Velké ceně Litomyšle. Za Radkem Šídlem v ní skončil třetí Jan Štětina a po týdnu se tak vyhoupl zpět na pozici lídra.

V Suché u Litomyšle pokračoval Český skokový pohár devátým kolem. Do nedělní Velké ceny na stupni obtížnosti T*, kdy překážky dosahují 145 centimetrů, nastoupilo 37 dvojic a devíti z nich se podařilo celý kurz absolvovat bez penalizace. Do finálové desítky se tak probojovala ještě Tereza Kleandr s klisnou Imola, jež sice jednou chybovala, ale čas základní části soutěže měla bezkonkurenčně nejrychlejší. Do vrcholu celého mítinku tak nastupovala jako první a napodruhé již projela cílem bez penalizace. Jan Štětina s valachem Jumago byl o více jak čtyři a půl sekundy pomalejší, ale ani on nechyboval a ujal se tak vedení. 

Neužil si ho však nadlouho, neboť Radek Šídlo v sedle valacha Inos del Maset byl dalším, kdo celou soutěží prošel takzvaně bez ztráty květinky a časomíra mu navíc ukázala rovných 60 sekund. Pod tuto hranici se o osm setin nedostal Karel Polák, jenž na hřebci Joke of the Year zatížil své konto čtyřmi trestnými body, čímž se zařadil až za Terezu Kleandr. Ještě o něco horší čas při stejném skóre měla Denisa Vegrichtová na klisně Quick One a jednomu shození se nevyhnul ani Jiří Hruška s klisnou Calua I2M. Tato dvojice ovšem zkráceným kurzem doslova prolétla v nejlepším čase 55,93 a opavský jezdec tak na chvíli mohl pomýšlet i na stupně vítězů. Průběžně třetí totiž byl i po druhém startu Jana Štětiny, tentokrát ve dvojici s valachem Ghostrider TN Z. Zapisoval osm trestných bodů, stejně jako o půl vteřiny pomalejší Miloslav Příhoda s valachem Ibiza D.

Na startu zbývali už jen dva jezdci, kteří shodou okolností zaujímali průběžné 15. a 16. místo v žebříčku domácí parkurové extraligy. To jim rozhodně nedávalo tři kola před uzavřením kvalifikace jistotu postupu do finále skrz bodové příděly, a potřebovali si tak co nejvíce polepšit. Marek Klus na valachovi Liverpool 2 dokončil opět čistě a čas 58,91 jej posunul do vedení. Jiří Skřivan s valachem Holland TN byl sice o poznání rychlejší, jenže osm trestných bodů v úplném závěru mu v kombinaci s časem 56,33 zajistilo jen osmé místo. 

Vítězem Velké ceny Litomyšle a držitelem zlaté vstupenky do Super Grand Prix se tak stal Marek Klus před dalšími dvěma bezchybnými jezdci Radkem Šídlem a Janem Štětinou. Ale také oni mohli mít vítěznou náladu, neboť Štětina s 53 body nově vede tabulku Českého skokového poháru a Šídlo jej se 49 body těsně následuje. „Jsem rád, že se mi to dnes konečně povedlo. Už jsem šel letos pohár třikrát, ale pokaždé jsme udělali nějakou chybu a bral jsem málo bodů. O finálovou účast jsem se tak už docela bál a doslova mi spadl kámen ze srdce, že máme z Litomyšle start v Super Grand Prix jistý a mohu v Martinicích závodit, aniž bych musel Liverpoola tahat příští týden do Prahy,“ konstatoval Marek Klus v televizním rozhovoru krátce po soutěži. 

Zmiňovaná Velká cena Prahy se koná v rámci čtyřdenního parkurového mítinku v Chuchle Areně v neděli 15. září a startovní pole čítající dva dny před uzávěrkou přihlášek 35 jmen slibuje další skvělou sportovní podívanou. Podrobnosti zájemci najdou na webu www.ceskyskokovypohar.cz.

Podobné články

Zástupci Asociace Český skokový pohár oznámili, že průběh desátého kola domácí parkurové extraligy byl předčasně ukončen v pátek odpoledne. …

V Suché u Litomyšle pokračuje od čtvrtka devátým kolem Český skokový pohár. Do nedělní Velké ceny by mělo nastoupit 37 dvojic, včetně dvou jistých…