Série mistrovství ČJF končí paravoltiží. Do Brna míří pětapadesát sportovců

26. 9. 2024 Tisková informace Autor fotek: ČJF tiskový servis Zdroj: Česká jezdecká federace, Equinet s.r.o.

Poslední ze série mistrovství České republiky pod hlavičkou České jezdecké federace se koná v hale Veterinární univerzity Brno od 28. do 29. září. V osmi kategorií jednotlivců se představí pětapadesát sportovců s mentálním či tělesným handicapem.

O organizaci mistrovství České republiky v paravoltiži se již několik let pravidelně střídají pražští a brněnští pořadatelé.  Letos je na řadě moravská metropole, kam o víkendu dorazí celkem 55 sportovců. Rozděleni budou do osmi soutěžních  kategorií jednotlivců a někteří se představí také ve dvojicích a skupinách. 

„Máme tři kategorie pro sportovce s tělesným postižením a tři s mentálním postižením, přičemž první stupeň je nejnižší  a třetí nejvyšší. V rozpisu jsou i soutěže dvojic a skupin. Na programu je také soutěž pro jezdce se zdravotním oslabením,  ale ta se jede jen jako přátelská a je to spíš taková open kategorie pro ty, kteří nemají možnost se dostat do takzvaně  zdravé voltiže,“ přibližuje ředitelka závodů Jana Tomišková rozdělení sportovců podle stupňů handicapu. „Ve skupinách  závodí sportovci s různým handicapem a jejich hodnocení se tak přepočítává koeficientem, aby bylo vše maximálně v  duchu fair play,“ upřesňuje. 

Početnou převahu prý mají jezdci s mentálním handicapem. „Dá se konstatovat, že zhruba sedmdesát procent sportovců  v paravoltiži je s mentálním handicapem. Těch s tělesným postižením je díky bohu čím dál méně,“ říká Tomišková. Mezi  nejsilnější kluby dle jejích slov patří JK Fany Hostěnice, JK Minor či JO TJ Orion Praha: „Favority jsou například Zuzka  Filoušová startující za Hostěnice nebo Nicole Košnářová z Jezdeckého klubu Minor.“ 

Mistrovství České republiky začne v hale brněnské veterinární univerzity v sobotu slavnostním nástupem od 11:00 hodin.  Následovat budou povinné a volné sestavy. „Šampionát vyvrcholí v neděli od 9:00 hodin volnými sestavami jednotlivců,  dvojic a skupin. Zakončení spojené s předáváním mistrovských medailí by mělo začít zhruba kolem 13. hodiny,“ dodala  Jana Tomišková.  

Nedělní program bude možné sledovat živě na YouTube kanálu České jezdecké federace, prostřednictvím internetové  televize EquiTV.cz či na platformě ClipMyHorse.TV. Patnáctiminutovou reportáž ze závodů odvysílá ve čtvrtek 3. října  od 22:25 hodin Česká televize na programu ČT Sport. Předcházet jí bude zkrácený záznam Velké ceny.

Podobné články

Vladimír Votřel začátkem září reprezentoval Českou republiku na paralympijských hrách v Paříži. Jaké to bylo? Být mezi nejlepšími? Setkat se s…

V hale brněnské veterinární univerzity se poslední zářijový víkend konalo mistrovství České republiky v paravoltiži. Dvě zlata si odvezli do…