Koně zas tak moc rád nemám, říká podkovář. V řemesle přitom soutěží

27. 6. 2024 Luboš Kratochvíl Zdroj: Reportér URL zdroje: reportermagazin.cz

Kdo jede od dálnice D11 po přivaděči na Pardubice, uvidí na východním okraji obce Voleč obří kouli. Tvoří ji 1 255 koňských podkov. Sesbíral a svařil je místní podkovář Ivan Macháček. „Původně jsem chtěl dělat uměleckou kovařinu. Řemeslo mám rád, i když koně zase až tolik ne,“ říká v rozhovoru.

Než se dostaneme přímo k vaší profesi, povězte, proč je podkova symbol štěstí?

Tak na to jsem odpověď, která by mi byla blízká, zatím neslyšel. Každý věří něčemu jinému, a to dokonce i pokud jde o zavěšení podkovy na zeď. Já podkovu věším jako U, ale to do ní, jak se říká, naprší. Když ji dáte obráceně, štěstí zas vypadne. V každém případě že podkova přináší štěstí… No nevím, měl jsem jich v ruce tuny a… (smích) Ale jo, žije se nám s rodinou dobře. Koneckonců ke štěstí stačí málo.

Jak jste se ke kovařině dostal? Rodinná tradice?

Děda se vyučil u místního kováře, ale já chtěl být původně autolakýrník. Táta opravoval auta a musel do lakovny vždycky donést spoustu peněz. Jenže je to nezdravé prostředí. Viděl, že nejsem „levej na ruce“, a navrhl kovařinu.

Tak jednoduché to bylo? 

Prohlédl jsem si kovářské školy v okolí a jejich dílny a líbilo se mi to. Navíc jsme měli v rodině akademického sochaře Vojtěcha Adamce staršího, který mě připravoval na talentové zkoušky na uměleckého kováře. 

Celý článek přináší Reportér: Koně zas tak moc rád nemám, říká podkovář. V řemesle přitom soutěží

Podobné články

Malebná oblast české krajiny, ve které se svobodně prohánějí divocí koně, zubři a pratuři – zvířata, která žila v Evropě už od nepaměti. Zdá se vám…

Idnes.cz

Na závodiště do Velké Chuchle, konkrétně do Chuchle Arény Praha se vracejí parkurové závody té nejtěžší úrovně. Od středy 26. do neděle 30. června se…