Jezdecký kurz v duchu "légerèté" na Žižkovci - je stále se co učit

28. 8. 2009 Jan Savický Autor fotek: Jan Savický

O kurzech s rakouskou trenérkou Claudií Benedela, které se pravidelně konají na Žižkovci u Hradce Králové, jsme již několikrát psali. Dnes vám přinášíme krátkou reportáž ze srpnového kurzu v podobě malého zamyšlení jednoho z diváků, Jana Savického, a především pak jeho akčních fotek.

natažení dopředu a dolůMinulou sobotu jsem se byl podívat na Žižkovci, jak se v Čechách vyučuje „légerèté". Kurz vedla Claudia Benedela, rakouská trenérka, s níž se pravidelně vídám na klinikách Philippe Karla u Vídně. Těží ze své dlouholeté práce s koňmi, znalostí anatomie a biomechaniky a teoreticky vychází ze školy lehkosti Philippe Karla a "centered riding" paní Sally Swift. Zvučná jména. Na příští kurz už beru koně s sebou.

Každý, kdo to myslí s ježděním vážně, začíná tu a tam od samého počátku. Nejste v tom sami. Skutečně zvládnuté základy drží celou stavbu a jsou vzácnější, než se zdá. Každý kůň ve volnosti se umí hravě ohnout a jít do obratu a vedle ve výběhu hřebečci předvádějí terre-a-terre, ani nemrknou okem. Jak to ale po nich chceme my, pomůckami na vyžádání, čeká nás dlouhá příprava.

zád venZačíná se na ruce vyžádáním uvolnění sanice stihlem. Je to citlivá hra prstů, jezdec musí přesně vědět, čeho chce dosáhnout, a jen tak kůň se přidá. Věc je delikátní, saháme koni na nejcitlivější místa. Dá se to i pokazit. Když kůň živě polyká a pění, je připraven se bez odporu ohnout a hubou následovat ztrácející se kontakt otěží do natažení dopředu a dolů. To je druhý cíl, tzv. flexibilita. Rovně i v ohnutí, v horní pozici postupně i s mírným přiužděním. Když to spolehlivě funguje v zastavení, zkusíme v kroku. Pak ze sedla. Je a není to totéž.

Zní to jednoduše? Taky jsem si myslel. Ale když sleduji žáky Philippe Karla po několika měsících téhle práce, a i vlastní zkušenost, už si to nemyslím. Je stále co zlepšovat. Když tohle přeskočíte, při nejbližší příležitosti se začnete s koněm na obdélníku přetahovat. Nejpozději tehdy máte dost důvodů pro návrat k základům. Nejlépe samozřejmě pod dohledem; Claudia Benedela vše vysvětlí a můžete si to vyzkoušet i na sucho, na otěžích, které si držíte navzájem. Hmatová zkušenost je těžko jinak sdělitelná a nezapomenete ji.

Na Žižkovci se ale jezdilo i na dvou stopách, na ruce i pod sedlem. Tím se rozvíjí tzv. mobilita, třetí stupeň výcvikové škály školy lehkosti, po základech „légerèté" (uvolnění, rovnováha, impulsivnost) a flexibilitě. Piafu,pasáž a další chody klasické drezúry jsem zatím na Žižkovci neviděl, ale s dobrými základy v duchu lehkosti školy „légerèté" jsou všichni žáci na správné cestě.

Další kurz se koná v termínu 4. - 6. 9. 2009, o bližší informace můžete kontaktaktovat pořadatele, manžele Safari, na emailu petra.safari@seznam.cz.

Podobné články

Semináře Jak na přepravu a nakládání koní a Manipulace s koňmi v krizových situacích se budou konat ve dnech 13. – 14. ledna 2024 v areálu Q Ranch…

Asociace chovatelů miniaturních koní pořádá v sobotu 1. dubna 2023 od 9:00 hodin vozatajský seminář s mistrem opratí Ladislavem Jirgalou.