Claudia Benedela - pro velký úspěch pokračování kurzu

23. 4. 2009 Dominika Švehlová Autor fotek: Petra Safari

Poslední březnový víkend 2009 proběhl v krásné hale manželů Safariových v Žižkovci u Hradce Králové pilotní jezdecký kurz s rakouskou trenérkou Claudií Benedela. Protože v našich končinách to byla akce svým obsahem jedinečná, zveme vás k malému nahlédnutí "do děje" a k pozvání na její pokračování, které se bude konat 15.-17.5.2009.

Claudia Benedela se aktivně zajímá o ježdění na koni jako o velký celek zahrnující nejen jezdecké techniky, ale i rozvoj pohybu koně, respektování jeho zdraví a schopnosti jezdce uvědomovat si své tělo.

Její velkou láskou je drezura, kde s velkým úspěchem využívá i metod „légereté“ Philippe Karla, a to jak ze země, tak ze sedla, a propojuje je s různými jinými postupy, které si osvojila od celé řady dalších trenérů či autorů.

Individuální jezdecký přístup paní Benedela k jezdcům a hlavně ke koním přinesl již během těchto málo víkendových jezdeckých hodin viditelný rozdíl - zřetelný i pro nezkušené oko.

Snad právě proto a pro její přátelský způsob výcviku i komunikace odcházeli účastníci z vyprodaného kurzu spokojení a někteří doslova s nadšením. Jejich názory jako "konečně cesta, která respektuje nejen jezdce, ale i koně“, "nemilosrdně se mi odkryly chyby moderní drezury“, "kůň mi najednou chodí sám, nemusím tlačit“ svědčí o tom, že slovo „légereté“ není pouhým plakativním výkřikem, ale zcela reálný výsledek ježdění podle starých mistrů.

kurz s Claudií Benedela

Vepředu lehce, vzadu aktivně - to je cíl, o který budeme usilovat...

kurz s Claudií Benedela

... Nejde-li to ze sedla, může pomoct lonžování, aby se kůň naučil chodit "od zádě".

Trenérka i účastníci se sešli už v pátek odpoledne, aby se navzájem oťukali a mohli zahájit společnou práci. Jezdci ukázali paní Benedele, jak s koňmi pracují, ona jim navrhla postupy, kterými se budou na kurzu zabývat. A mohli začít. Kromě ježdění nechyběla ani práce na ruce, lonžování, Claudie si všímala a upozorňovala na problémy se hřbetem koně či nepadnoucí sedlo, doporučila cviky na protažení či zlepšení koordinace koně i jezdce. Na lonži pomáhala některým zájemcům napravit sed, přičemž hojně využívala postupy známé Sally Swift (autorka populární knihy Centered Riding). Během kurzu neváhala sednou si sama na koně a názorně ukázat, jak si vše představuje.

Claudia Benedela

Claudia Benedela v akci.

Sobotní den byl ve znamení ježdění. Doslova od rána do večera se trenérka neúnavně věnovala jednotlivým dvojicím, a to dokonce každé dvakrát. Během dopoledne probíhaly individuální hodiny, po krátkém obědě pak jezdci pracovali po dvou.

kurz s Claudií Benedela

Každý kůň se musí kdykoli vytáhnout za udidlem dopředu a dolů. Pokud ne, je třeba ho to naučit...

kurz s Claudií Benedela

...a nejlépe je začít ze země.

Velmi přínosná byla večerní teorie, kdy si všichni mohli na vlastní kůži vyzkoušet, jak působí na hubu koně různé pomůcky otěžemi – a jak má svýma rukama manipulovat jezdec, aby mu kůň rozuměl a nebylo mu to nepříjemné či dokonce bolestivé.

A tak v neděli mnoho jezdců najednou „procitlo“ a zažilo na vlastním koni onen „aha“ pocit slibující do budoucna zpříjemnění vzájemné jezdecké spolupráce.

kurz s Claudií Benedela

Publikum je vždy nejchytřejší ;-)

Většina účastníků kurzu se rozhodla pokračovat v tomto výcviku i nadále. Další víkendové ježdění s Claudií Benedela se bude konat 15.5.-17.5.09. Zatím jsou i volná místa pro další zájemce, ať už jako aktivní účastníky na koních nebo diváky. Informovat se můžete u manželů Safariových na emailu petra.safari@seznam.cz nebo telefonu 608 240404.

 

Podobné články

Asociace chovatelů miniaturních koní pořádá v sobotu 27. dubna 2024 od 9:00 hodin vozatajský seminář s mistrem opratí Ladislavem Jirgalou.

Semináře Jak na přepravu a nakládání koní a Manipulace s koňmi v krizových situacích se budou konat ve dnech 13. – 14. ledna 2024 v areálu Q Ranch…