Co čeká klusáky: Sezóna, nebo pohřeb?

Česká klusácká dostihová sezóna 2013 je i 14 dní před jejím uvažovaným zahájením doslova a do písmene „ve hvězdách“. Dohoda mezi Českou klusáckou asociací (ČKA) a Českým klusáckým spolkem (ČKS) dosud neexistuje. ČKS proto nemůže vystupovat jako pořadatel klusáckých mítinků v Praze – Velké Chuchli, což je základním předpokladem k uzavření smlouvy s provozovatelem závodiště, společností TMM.

Zcela vyjasněno ale není ani v uvažovaném „obchodu" TMM - ČKS, i když provozovatel Conseq Parku už slevil ze svých nároků za pronájem. Sto tisíc korun za jeden dostihový den by to prý být nemělo ... pokud tedy k podpisu smlouvy vůbec dojde.

Ostravský zázrak?

Sezóna v Praze přes všechny problémy zatím definitivně pohřbena není, zatímco zpráva z jižní Moravy je nekompromisní:
„ČKA s námi jen konzultovala možnosti, ale k žádnému, natož konkrétnímu, závěru jsme nedospěli. Tím považujeme záležitost za uzavřenou, to znamená, že klusácké dostihy letos ve Slušovicích nebudou," uvedl předseda občanského sdružení Dostihy Slušovice Mgr. Zdeněk Karlach.
Na termínové listině ČKA je ovšem chytře uvedeno, že dva mítinky (červen, říjen) se budou konat na blíže neurčeném závodišti na Moravě. Kde asi, když ne ve Slušovicích?

klusákV úvahu připadá jen Hipodrom Ostrava (Bravantice). Pozor: Areál s využitím především pro dostihy klusáků má být dostavěn až v červnu 2014.
Na druhou stranu faktem je, že stavbu realizuje společnost Hipodrom Central, patřící stejně jako JS Konsorcium podnikateli Jiřímu Svobodovi - jinak velmi důležitému muži ČKA.

Zažijeme snad zázrak a mítinky v Moravskoslezském kraji se stanou skutečností celý rok před plánovaným otevřením bran areálu?
Pokud by se letos neklusalo v Chuchli a v Ostravě ano, pak by Česká republika měla světový unikát - klusáckou sezónu složenou ze dvou dostihových dnů!

Co není tajemstvím

Na oficiálním serveru českého soudnictví (www.justice.cz) lze najít mezi dlužníky i ČKA. Insolvenční návrh na Českou klusáckou asociaci podali věřitelé - akciová společnost J. J. N. (mj. trenér a jezdec Michal Kalčík), JUDr. Klára Jelínková a Ing. Michaela Zemanová.
Server rovněž uvádí, že insolvenční řízení s dlužníkem bylo zahájeno. Stav řízení je charakterizován slovy „před rozhodnutím o úpadku".

A rozdělenou českou klusáckou společnost nepomohlo sjednotit ani prohlášení Tréninkového střediska Tochovice (trenér a jezdec Mykola Volf), které letos přesouvá své dostihové aktivity do Německa a všem svým majitelům a chovatelům doporučuje totéž.

„K tomuto rozhodnutí nás vede skutečnost, že ČKA v současné době nedělá vůbec nic pro rozvoj klusáckého sportu a chovu. Nezajímají ji naši koně, majitelé a chovatelé. Naopak, ČKA už léta diskriminuje zahraniční majitele a také toto tréninkové středisko. Jsme ale zklamáni i postupem ČKS, přesněji tím, že upřednostňuje jedny členy před druhými a nehájí zájmy všech".
Co víc dodat?

Podobné články

Dostihové závodiště ve Velké Chuchli bude tuto neděli hostit již pátý dostihový den letošní klusácké sezony.

Nezvyklý případ z klusáckého dostihového prostředí začal tento týden rozplétat Okresní soud v Ostravě. Na lavici obžalovaných usedl dvaačtyřicetiletý…