J. Jahiel: Tréning staršího koně

Je výcvikový přístup u dospělého, ale nevychovaného koně stejný jako u mladého, syrového zvířete? Přečetla jsem spoustu článků o tréningu a pracuji s ním ze země, ale naučit ho slušnému chování bude práce na mnoho let. Nekouše ani nekope a po týdnu práce k němu mohu přijít na dvouakrové pastvině a chytit ho. Ale jeho návyky jsou příšerné...

Dotaz:
Milá Jessico,
procházela jsem Tvůj fantastický archív, ale nenašla jsem tam odpověď na tuhle specifickou otázku. Jsi mi obrovskou oporou (je mi 50 let a mám svého prvního koně), neboť vlastnictví koně je pro mě novinkou. Splnila jsem si celoživotní sen, rok docházela na hodiny ježdění (westernového) a nyní mám dva valachy - appaloosy (11 a 12 let staré). Toho 11-tiletého (Cashe) jsem dostala nedávno od jeho bývalého majitele, který ho měl od tří let a potřeboval najít někoho, kdo by se o něj řádně postaral. Měl ho na vyjížďky a zamýšlel distanční jízdy, honební ježdění a rybářské výpravy, ale myslím, že ho nenaučil nic jiného než "stůj" a "jdi". Také ho nechal poslední dva roky na pastvině, kde nic nedělal, jen se pásl... žádné kování, očkování, ježdění, ostatní koně, atd. Mám ho jen dva týdny, můj veterinář ho kompletně prohlédl, naočkoval, odčervil, atd. a zjistil, že je v dobrém zdravotním stavu. Kovář přijede tento týden na první z mnoha úprav kopyt před okováním. Můj dotaz (konečně): je výcvikový přístup u dospělého, ale nevychovaného koně stejný jako u mladého, syrového zvířete? Přečetla jsem spoustu článků o tréningu a pracuji s ním ze země, ale naučit ho slušnému chování bude práce na mnoho let. Nekouše ani nekope a po týdnu práce k němu mohu přijít na dvouakrové pastvině a chytit ho. Ale jeho návyky jsou příšerné. Na vodítku mě převálcuje, vyráží bez dovolení, atd. Pracuji na poslušnosti na "Jdeme", "Hou" (zpomal) a "Zastav". Také se mu snažím naznačovat dloubáním loktem do ramene, aby si uvědomoval, kde je můj prostor. Ráda bych ho napřed naučila se chovat, než na něm začnu jezdit (také čekám, než bude mít v pořádku nohy) a doufám, že i "starého psa naučím novým trikům". Máš nějakou speciální radu pro práci s dospělým koněm oproti hříbatům??
Díky!!! Kerry

Odpověď:
Ahoj Kerry!
Vzala jsi na sebe velký závazek, který bych normálně nováčkovi v chovu koní nedoporučila.
I kdybys byla dostatečně trpělivá, zralá a s dobrým přístupem - což se zdá, že všechno máš - budeš stále ještě potřebovat ještě jednu důležitou věc, chceš-li zvládnout tuto práci. A to je opravdu dobrý instruktor, který ti pomůže naučit tvého koně, aby byl vychovaným a dobrým jezdeckým koněm. Pokud ho máš, jdi do toho - buď si vědoma toho, že to potrvá dlouho, ale je to realizovatelné. Pokud ale nemáš, pak bych ti doporučila spíše koně již vychovaného. Jestliže máš dobrého trenéra a dostatek místa, můžeš zkusit skloubit obojí - staršího (cca 17 let), dobře vychovaného koně, který bude tvým druhým učitelem, zatímco budeš pracovat i se svým ještě nepřipraveným zvířetem.

Starší koně tě mohou naučit nové věci, a tvůj kůň není vůbec starý - spíš je zrovna v nejlepších letech. Měla bys začít přesně jako s nezkušenou remontou a naučit ho vše co potřebuje nejprve na zemi - vodění, stání při čištění, dávání nohou, atd.

Toto je mimochodem věc, kterou bys měla udělat v každém případě, i když si koupíš už vychované zvíře. I když je tvůj kůň výborně přiježděn, měla by sis s ním během jednoho či dvou dnů projít vše, co by měl znát. Vždycky se objeví jedna nebo dvě mezerky v jeho výchově nebo věci, které se naučil dělat způsobem, který ti úplně nevyhovuje a radši bys, aby je dělal jinak. Je velmi výhodné všechny tyto věci zjistit, než začneš s opravdovou prací. Napřed totiž svého koně poznáš, zjistíš, co byl naučen a jak a budeš moct vyplnit jeho mezery.

To, že tvůj kůň už není hříbátko a má nějaké zkušenosti a tudíž i nějaká očekávání, je výhoda, ne nevýhoda. Protože je psychicky vyzrálý, je schopen se učit mnohem rychleji než mláďátko. A protože se s ním dva roky nepracovalo, budeš ho moct rozvíjet přesně tak, jak chceš ty. A když byl dříve využíván jako terénní kůň na hony a rybářské vyjížďky, není mu cizí terén, vzdálenost, stromy, voda, a všechny možné další věci, na které stájoví koně a koně z dráhy musejí být navykáni.

Koně mohou být přecvičeni. Dobří jezdci, kteří rok za rokem stále pracují na zlepšování svého porozumění koním, budou schopni své koně efektivně přetrénovávat. To není problém. Mnohem větší problém představuje, že ty jsi nikdy dřív koně netrénovala. Ale přesto, pokud máš dobrého cvičitele, který je zároveň i zkušený a citlivý trenér, a jsi ochotná věnovat čas a naučit se toto umění, mohla bys tuto práci zvládnout. Největší rozdíl mezi mladými a staršími koňmi při výcviku je, že ti starší mají pocit, že vědí, co se po nich chce, protože se to už jednou nějak naučili. Pokud chceš, aby to dělali jinak, počítej, že budeš potřebovat velkou trpělivost a spoustu času k naučení toho, co chceš aby uměli. Nemůžeš koni říct "Zapomeň, jak jsi byl zvyklý tohle dělat." Ale můžeš mu říci "Já to chci takhle, teď, za pět minut, zítra a už vždycky." Toto řekneš tím, že mu ukážeš, co chceš, oceníš každý náznak správného reagování (nebo nereagování) a budeš naprosto důsledná v zacházení s ním.

Měj na paměti, že z koňského pohledu není chování "špatné" ani "dobré", ale pouze přirozené, naučené (a odměňované) a chování tolerované ošetřovatelem. Jinými slovy, pokud ti kůň šlape na nohy, tlačí se na tebe při zatáčení, táhne na vodítku a zvedá hlavu, když mu chceš nasadit uzdečku, někdo ho v minulosti tyhle zlozvyky naučil, nebo se choval tak, že vyprovokoval tyto reakce a pak je posílil tím, že je toleroval. Takže se NIKDY nerozčiluj, pokud tvůj kůň dělá něco, co by netoleroval žádný trenér: kouše nebo kope. Na takové chování odpověz hlasitým "NE!" a silnou ránou do krku nebo plece (v případě kousnutí) nebo do inkriminované nohy (v případě kopnutí). Ostatní návyky budou předmětem změny během tréningu, což bude tvůj úkol. Pokud chceš, aby tvůj kůň šel na vodítku vedle tebe, klidně, a s hlavou na úrovni tvého ramene, vykročil na povel "pojď" a zastavil na slovo "hou", musíš ho tyto věci naučit. Pokud nedělá tyto věci automaticky, neztrácej čas úvahami, že je záměrně neposlušný: není! Prostě ho začni učit dodržovat vzdálenost, udržovat požadovanou pozici a reagovat na řeč tvého těla, fyzické i slovní povely. Budeš překvapena, jak rychle se učí, obzvláště pokud budeš myslet na to, aby každá lekce pro něho byla zábava a že učení je příjemné. On tě pak bude vnímat jako protilék na nudu a nebudeš muset za ním chodit ani ve dvouakrovém výběhu. Bude tě vyhlížet a sám strkat hlavu do ohlávky.

Bez ohledu na to, jak rychle nebo jak dobře výcvik pokračuje, jsou dvě věci, které nepovažuj za samozřejmé: tělesnou zdatnost a schopnost soustředění. Je zapotřebí rozvíjet obojí a to vyžaduje čas. Starý kůň, mladý kůň, nebo něco mezi, to zde nehraje roli, svaly se mohou rozvinout během měsíce, ale třeba kardiovaskulárnímu systému to trvá mnohem déle. Kosti potřebují k restrukturaci celý rok a podpůrný systém (šlachy a vazy) také téměř tak dlouho. Je obzvlášť snadné nechat se zmást koňmi s velkým procentem krve quarterhorse, protože tato zvířata nasvalují velmi rychle a ZDAJÍ se být silní a v kondici. Nikdy nezapomínej, že vypracované a krásné svaly jsou jen malou částí celkové zdatnosti.

Je to velký úkol. Doufám, že máš dobrou pomoc, protože se zdá, že máš zdravý přístup! Hodně štěstí a prosím dej mi vědět, jak pokračujete.

Jessica

*** Převzato a přeloženo se svolením Dr. Jessicy Jahiel. Originály všech dotazů naleznete na adrese:www.horse-sense.org***

Podobné články

Mám desetiletou klisnu, kterou jsem koupil loni v září. Když ji krmíme, začne být velmi agresivní k naší druhé kobylce. Krmíme je odděleně v boxech,…

Je mi 14 let a mám svého vlastního koně. V poslední době mám pocit, že se leká úplně všeho. Třeba dlouhých stébel trávy vlajících ve větru,…