J. Jahiel: Agresivita při krmení

Mám desetiletou klisnu, kterou jsem koupil loni v září. Když ji krmíme, začne být velmi agresivní k naší druhé kobylce. Krmíme je odděleně v boxech, aby venku nedošlo k problémům, ale ona útočí i proti mně, když u ní něco dělám v době, kdy žere. Včera jsme jen pozoroval, jak se krmí a povídal si s ní, aby viděla, že jí žrádlo brát nehodlám a ona proti mě vykopla a rozbila kýbl na vodu...

Dotaz:
Ahoj Jessico,
Mám desetiletou klisnu, kterou jsem koupil loni v září. Když ji krmíme, začne být velmi agresivní k naší druhé kobylce. Krmíme je odděleně v boxech, aby venku nedošlo k problémům, ale ona útočí i proti mně, když u ní něco dělám v době, kdy žere. Včera jsme jen pozoroval, jak se krmí a povídal si s ní, aby viděla, že jí žrádlo brát nehodlám a ona proti mě vykopla a rozbila kýbl na vodu. Jsem rád, že jsem byl v tu chvíli před boxem! Odnesl jsem krmení a za několik minut byla opět normálně milá a příjemná, ale když jsem jí ho vrátil, opět přitáhla uši k hlavě. Tohle je jediná příležitost, kdy se takhle chová, jinak nechává se sebou dělat cokoli chceme, ale když je ve hře jídlo, nesmíme se k ní přibližovat. Je také dost žárlivá, když se věnuji kobylce svého syna, tlačí se mezi nás a pokud klisna včas nezacouvá, vykopne po ní.
Velmi oceníme každou Tvou radu,
Jeff.

Odpověď:
Ahoj Jeffe!
Někteří koně jsou kvůli krmení agresívní, protože cítí, že je to něco, zač se má bojovat a co je třeba bránit. Koně, odchovaní na rozlehlých pastvinách s dobrou pastvou a celodenním přístupem k píci, se obvykle takto nechovají. Tipuji, že tvá kobylka se asi setkala se situací, kdy některý předchozí majitel dával málo sena na málo hromádek a nechával koně si svou porci vybojovat, nebo kdy oves byl krmen dle principu "kdo dřív přijde, ten (dřív) žere".

Divocí koně, kteří strávili více času v malých ohradách jsou také agresívní, dostanou-li seno - což normálně divocí koně nebo koně řádně domestikovaní nedělají. Tento druh agrese jako ochrany krmení je druh chování, který se koně naučili až po svém chycení a zkrocení. Kombinace příliš mnoha koní na příliš malém prostoru a omezený přísun krmení vytváří nepřátelskou atmosféru, ve které agresívní jedinci (koně, krysy, lidé!) vybojují potravu a ti neprůbojní mají smůlu. V takovémto prostředí se každý kůň stane agresívním vůči ostatním a tuto agresivitu později mohou přenášet i na lidi.

Ty víš, že tvým záměrem není ukrást klisně potravu, a že jí to nespolykáš. Ona to neví, ona pouze vnímá, že je tu ještě jiná bytost v okolí jejího žrádla a že tato druhá bytost musí představovat hrozbu, protože kdyby nestála o její jídlo, nepotloukala by se tam. Já vím, že vypadá divně, když si kůň stažením uší a snahou kousnout nebo kopnout brání jídlo, které jsi mu před chvíli dal právě ty, ale je to přesně to, co se děje v těchto případech. Pro koně je to jeho jídlo, ne něco co jsi mu laskavě dal.

Vzít jí krmení a pak ho přinést zpět moc nepomáhá, je to zbytečné dráždění. Nejspíš nedokáže pochopit, že to je proto, že ti vadí její chování, přinejlepším to bude vnímat jako krutou hru z tvé strany a přinejhorším jako pokus sebrat jí večeři a to pokaždé, když k ní půjdeš.

Nepomůže ani pokus připomenout jí, že ty jsi "alfa kůň" ve stádě, protože agresivita při krmení nemá s hierarchií nic společného a jsou to pouze instinkty k přežití. Nejlépe je dělat to, co děláš, tj. krmit koně ve stáji, takže žádný kůň o žrádlo nebojuje a taky si můžeš být jistý, kolik sena a ovsa každý z koní sežere a nechat koně nažrat samotného v klidu. Pokud dochází k agresívnímu chování za určitých okolností a ty můžeš tyto okolnosti snadno eliminovat, pak nemáš velký problém.

Tipuji, že její výpady proti té druhé klisně, ke kterým dochází, jak říkáš, jen když jsi ty a obě klisny pohromadě (obvykle ve stáji?) - jsou jen dalším projevem ochrany potravy. Denně se dostáváš do kontaktu s oběma koňmi zároveň především v době krmení, takže chování tvé klisny může být způsobeno přepnutím jejího mozku do "módu jídlo."

Jak jsi včera viděl, k rozbití vědra na vodu nebyl zapotřebí žádný velký nebo cílený kopanec. Pouze kopnutí, které náhodou zasáhlo kyblík. K rozbití lidské hlavy nebo ruky dojde zrovna tak snadno. Raději se ukliď z klisnina dosahu, když je ve hře jídlo. V nejhorším jí ho můžeš dát do žlabu dřív než ji zavedeš do stáje.

Možná bys mohl i zrevidovat její porci ovsa a postup při krmení. Pokud klisna tvrdě pracuje několik hodin každý den, skutečně potřebuje oves. Pokud ne, bude možná mnohem klidnější bez něj pouze s kvalitním senem. Někteří koně se stávají výrazně agresívnější, pokud jsou překrmení - jak říkají kovbojové: "některým koním prostě vadí mít se dobře." :-) Překrmený, živý a nudící se kůň (no, v podstatě i člověk), který nemá dostatek smysluplné aktivity, začne snadno vymýšlet skopičiny.

Také není neobvyklé, že se koně stanou agresivnějšími při omezeném množství krmení, tj. když je krmení společné pro více koní. Mnohem méně často si kůň brání jednu kupku sena, pokud je kupek víc. Pokud dojdeš k názoru, že tvá klisna kromě sena nic víc nepotřebuje, možná se ti podaří její agresivitu eliminovat tím, že před sebou bude mít seno pořád, ve dne v noci. Pokud to není možné, můžeš alespoň připravit čtyři nebo pět hromádek sena pro dva koně - budou se pohybovat od jedné ke druhé, ale nejspíše nebudou bojovat, dokud bude dost sena pro obě a takto se nakonec nasytí, aniž by došlo k úhoně na kbelících (nebo lidských kostech).

Pokud bude agrese pokračovat nebo se dokonce zhoršovat navzdory výše uvedeným krmným a managementovým opatřením, možná bys měl zauvažovat nad rozborem krve dané klisny. Některé hormonální problémy mohou i jinak klidné koně učinit velmi agresivnimi. Někdy stačí koni dodat chybějící hormony štítné žlázy a opět se zklidní - tvůj veterinář ti řekne více a zjistí, zda jejich hladina není příliš nízká.
Jessica

*** Převzato a přeloženo se svolením Dr. Jessicy Jahiel. Originály všech dotazů naleznete na adrese:www.horse-sense.org***

Podobné články

Je mi 14 let a mám svého vlastního koně. V poslední době mám pocit, že se leká úplně všeho. Třeba dlouhých stébel trávy vlajících ve větru,…

Jsem dospělá, starší začátečnice a nejsem si jistá jak s kováním. Mí koně budou využíváni pouze na vyjížďky, myslíš, že je mám nechat okovat? Pokud…