J. Jahiel: Náhlá lekavost

Je mi 14 let a mám svého vlastního koně. V poslední době mám pocit, že se leká úplně všeho. Třeba dlouhých stébel trávy vlajících ve větru, igelitových pytlíků, papírů, které se ani nehýbají. Poslední incident se stal, když jsme byli na hrázi, on něco zahlédl (nevšiml jsem si, co to bylo), stoupl si na zadní, uklouzl a upadl. Nic se mu naštěstí nestalo, ale byl velice otřesen. Nevím teď co dělat.

Dotaz:
Ahoj Jessico,
Je mi 14 let a mám svého vlastního koně. V poslední době mám pocit, že se leká úplně všeho. Třeba dlouhých stébel trávy vlajících ve větru, igelitových pytlíků, papírů, které se ani nehýbají. Poslední incident se stal, když jsme byli na hrázi, on něco zahlédl (nevšiml jsem si, co to bylo), stoupl si na zadní, uklouzl a upadl. Nic se mu naštěstí nestalo, ale byl velice otřesen. Nevím teď co dělat. On je jinak skvělý a až dosud se ničeho nebál. Taky odmítá skákat cokoli barevného. Všechno to začalo najednou a já netuším, co se mu stalo. Začínám se ho i trochu bát, protože často spadnu, když se plaší. Prosím pomoz mi, nechci, aby se to zhoršilo.
Saf

Odpověď:
Ahoj Safe,
v mé dlouhodobé praxi se mi osvědčilo, hledat za takto dramatickou změnou chování nejprve problém fyzický. V případě tvého koně bych silně podezírala zhoršení zraku. Nezmínils jeho věk ani rasu - někteří koně jsou náchylnější k určitým očním nemocem než jiní - ale tak jako tak, bych to viděla na změněnou schopnost vidění tvého koně.

Zavolej svému veterináři, popiš mu problém a požádej ho, ať koníka pořádně prohlédne. Pak, pokud nenajde nic špatného, poranění, infekci, jizvu apod. se ho zeptej na dobrou veterinární nemocnici s kvalitním očním lékařem. Oči jsou velmi specifickou oblastí zejména u koní. Koňské oči jsou velmi náchylné k poškození a infekci a dost dobře zde nelze dávat nějaké obecné rady. Hlavně nepoužívej žádnou mast obsahující belladonu, pokud nemůžeš svému koni zajistit pobyt mimo přímé sluneční světlo (např. ve stáji) a nepoužívej nic, co obsahuje steroidy, pokud si nejsi absolutně jistý, že v oku není nějaké poškození. Špatná medikace může víc ublížit než pomoci a nemůžeš si dovolit se zrakem svého koně hazardovat.

V podstatě jsou dva typy fyzických problémů, které u koní vyžadují rychlý a kvalifikovaný zásah: jedním je kolika a druhým jakýkoli oční problém. Nečekej den a víc než zavoláš lékaře, pokud se kůň zraní v oblasti oka a neváhej ho odvézt ke specialistovi. Je mnohem lepší slyšet: "Není to nic závažného a tady máte něco, co to za pár dní vyhojí" než "Kdybyste ho přivezl o několik dní dřív, asi bychom to oko mohli zachránit".

Já bych na tvém místě teď nějakou dobu nejezdila, dokud se nebudeš vědět víc o tom, co se s ním děje. Máš nějaký bezpečný výběh, kam bys ho mohl dávat? Z bezpečnostních důvodů ho raději projdi a ptej se sám sebe, zda kdybys byl špatně vidící kůň, by ses tam nemohl zranit nebo o něco zachytit. Nespoléhej se příliš na jeho zrak a odkliď všechno, co by ve výběhu být nemělo, cokoli zlomenou plaňkou z plotu počínaje a starými zbytky hospodářských strojů konče, by mohlo být nebezpečné. Uvědom si, že tyto věci jsou potenciálně nebezpečné pro každého koně, ale pro koně, který je špatně vidí nebo nevidí, zejména.

Mezitím co budeš čekat na veterináře, věnuj se úsilí téměř detektivnímu. Zjisti, zda se neudála ještě nějaká jiná změna v poslední době - třeba krmení? Koně, kteří se zničeho nic začnou všeho lekat nemusí mít nutně problém jen se zrakem (ale přesto je zapotřebí to zkontrolovat), může se jednat i o problém výživný. Pro normálně krmeného koně má kousek papíru na cestě cenu maximálně pohledu nebo ukročení do strany, ale kůň, který náhle začne být dopován velkým množstvím proteinu může zareagovat na stejný kousek papíru koňskou obdobou tance sv. Víta. Takže pokud si ho nekrmíš sám, zkus se potloukat po stáji v době krmení a ujistit se, že jeho krmná dávka se nějak výrazně nezměnila. Mám s tímhle sama zkušenost, kdysi jsem měla klisnu ve velmi slušné stáji, osoba, která obvykle koně krmila, byla vyměněna za jinou a tento nový člověk nevěnoval přiliš pozornosti instrukcím na krmných kartách. Za týden se z mojí milé a koperativní klisny stal nervozní agresivní tvor, který větší část vyjížďky trávil na zadních. Trvalo mi téměř dva týdny, než jsem přišla na to, že na vině je krmení, protože netloustla. Když jsem zcela náhodně objevila, jak je krmena, zděsila jsem se. Dohlédla jsem na to, aby se krmná dávka vrátila do normálu a za týden byl opět klid, kobylka znovu milá a přátelská a místo věčného vzpínání se pohybovala zase normálně po všech čtyřech.

Mimochodem, není špatně, že se obáváš pádu. Je to něco, čemu se citliví jezdci snaží vyhnout. Ježdění sice je riskantní sport, ale to není důvod otloukat se zbytečně. Ať se s tvým koněm děje cokoli, je díky tomu momentálně nebezpečný na ježdění. Pokud nebudeš jezdit do doby, než přijede veterinář a prohlédne ho, nejsi zbabělec, ale inteligentní člověk a "horseman".
Jessica

*** Převzato a přeloženo se svolením Dr. Jessicy Jahiel. Originály všech dotazů naleznete na adrese:www.horse-sense.org***

Podobné články

Mám desetiletou klisnu, kterou jsem koupil loni v září. Když ji krmíme, začne být velmi agresivní k naší druhé kobylce. Krmíme je odděleně v boxech,…

Jsem dospělá, starší začátečnice a nejsem si jistá jak s kováním. Mí koně budou využíváni pouze na vyjížďky, myslíš, že je mám nechat okovat? Pokud…