J. Jahiel: Ježdění z kopce

Můj dotaz zní, co dělat s mým koníkem, který pod sedlem spěchá z kopce. Je to proto, že ještě nezískal dostatečnou rovnováhu pod sedlem? Jak ho mám uklidnit? Je to arab, takže je dost živý.

Dotaz:
Ahoj Jessico,
mám opravdu ráda Tvůj magazín. Můj dotaz zní, co dělat s mým koníkem, který pod sedlem spěchá z kopce. Je to proto, že ještě nezískal dostatečnou rovnováhu pod sedlem? Jak ho mám uklidnit? Je to arab, takže je dost živý.
Dík, Angela.

Odpověď:
Ahoj Angelo!
Pospíchání z kopce může být způsobeno několika různými příčinami. Základní a nejčastější příčinou je obvykle ROVNOVÁHA. Pro koně je obtížnější se vyvážit při chůzi z kopce a je to dvakrát tak těžké s jezdcem na hřbetě. Někteří koně zrychlují a zrychlují až běží, jiní se pokoušejí udržovat rovnováhu házením hlavou vzhůru nebo dokonce poskakováním a vyhazováním.
Nejprve zkontroluj, že sedlo sedí a je dobře nasedláno. Pokud se při chůzi z kopce sesouvá koníkovi na plece, i dobře vybalancovaný koník začne zrychlovat, aby se vyhnul bolesti.
Za druhé se zamysli, zda scházíte kopce korektně. Předně musíte jít přímo dolů, ne šikmo. Kůň nemůže dobře podsadit zadní nohy, má-li je stranou a ne přímo pod sebou. Navíc, pokud nejsou rovně pod tělem, může se kůň při cestě z kopce smeknout na bok, což není dobrá vyhlídka ani pro něj ani pro jezdce.
Ať jdete nahoru nebo dolů z kopce, tvůj sed je v zásadě stejný. Váha na chodidlech, prošláplé paty, pokrčená kolena, kyčelní úhel mírně uzavřený, takže jsi trochu předkloněná. Měj zvednutou hlavu a dívej se dopředu a nahoru, ne na koňský krk. Nech koníkovi dostatečně dlouhou otěž, aby mohl udržovat rovnováhu, k tomu pořebuje určitou volnost hlavy a krku. Pokud příliš zkrátíš otěž, bude pro něho velmi namáhavé jít z kopce, protože tím omezíš jeho pohyb a schopnost udržet rovnováhu. Nepokoušej se při chůzi z kopce zaklánět. To mu nepomůže, naopak, přidáš další váhu dozadu v momentě, kdy potřebuje mít tento "motor" volný pro efektivní podsun.
Pro začátek si najdi nejmenší, nejmírnější a nejkratší kopce ve svém okolí. Kratší svah, řekněme pět až deset kroků, bude nejlepší. Trénuj udržování rovnováhy a nezměněné pozice, což umožní koníkovi používat záď, dál udržování tak pravidelného a pomalého tempa, jak koník dokáže. Až zvládne zůstat v klidu a rovnováze při scházení krátkých, mírných svahů, můžeš stejným způsobem trénovat delší a pak i prudší stráně.
Jedna z klíčových věcí, kterou se jezdecký kůň musí naučit, je, že dotyk jezdcovy holeně znamená "Vykroč zadní nohou, prodluž, prosím, krok". Mnoho jezdců má problémy v kopcích, protože se neodvažují používat holeně - obávají se, že koně si jejich tlak vyloží jako "Zrychli!". Pokud toto platí i pro tebe a tvého koně, uč ho ještě chvíli v rovném terénu, že na požádání má udělat delší, ne rychlejší krok. To se vám oběma při práci v kopcích vyplatí.
Pokud cítíš, že při chůzi z kopce přepadáváš dozadu nebo se nepředkloníš, protože tvá stabilita je nejistá, procvičuj ježdění ve stehnovém sedu na rovných a jen mírně zvlněných úsecích. Pokud se při scházení kopců zapíráš o třmeny a s přitisknutými kotníky a koleny se zvedáš ze sedla, jsi pro koníka ztuhlou přítěží, mrtvou vahou, která mu ztěžuje vyvažování se. Takže pokud se obáváš přepadávání dopředu, zkus následující: cestou dolů zůstaň ve stehnovém sedu, zvedni hlavu a dívej se dopředu, kam jdeš, ale můžeš mírně posunout holeně dozadu, aby tvé paty nebyly přímo pod kyčelními kostmi. Kdyby ses v této pozici podívala dolů (což ale nedělej v kopci, pouze pokud svůj sed cvičíš na rovině), viděla bys palce u nohou.
Tohle by ti mělo dodat stabilitu aniž bys narušovala nějak koníkovu rovnováhu.
Hodně štěstí!
Jessica

*** Převzato a přeloženo se svolením Dr. Jessicy Jahiel. Originály všech dotazů naleznete na adrese:www.horse-sense.org***

Podobné články

Mám desetiletou klisnu, kterou jsem koupil loni v září. Když ji krmíme, začne být velmi agresivní k naší druhé kobylce. Krmíme je odděleně v boxech,…

Je mi 14 let a mám svého vlastního koně. V poslední době mám pocit, že se leká úplně všeho. Třeba dlouhých stébel trávy vlajících ve větru,…