J. Jahiel: Jak připravovat remontu

Milá Jessico, mému koníkovi jsou téměř čtyři roky. Je z větší části plnokrevník a z jedné čtvrtiny arab. Jezdíme většinou v kroku a velmi příjemný, jemný a vždy poslušný. Můj problém ale je, že když s ním chci pracovat i v klusu, už tak příjemný není. Opírá se mi do ruky a snaží se vytáhnout hlavu dopředu...

Dotaz:
Milá Jessico,
mému koníkovi jsou téměř čtyři roky. Je z větší části plnokrevník a z jedné čtvrtiny arab. Jezdíme většinou v kroku a velmi příjemný, jemný a vždy poslušný. Můj problém ale je, že když s ním chci pracovat i v klusu, už tak příjemný není. Opírá se mi do ruky a snaží se vytáhnout hlavu dopředu. Má trenérka mi radí, abych si hodně hrála s otěžemi, přitahovala a povolovala je, střídavě pravou a levou. Tímto ho přivedu do správného držení a a naučím nepokládat se do udidla a až jeho svaly zesílí, napomůže to, aby zůstal v tomto držení. Zdá se, že to funguje, ale jedna z mých přítelkyň říká, že toto se nazývá "seesawing" (česky "houpačka", ale neslyšela jsem to, spíš se používá "protahování" - pozn. překl.) a že je to špatné. Má jiného trenéra, který do naší stáje nedochází. Když si pořád hraju s otěží, můj koník pěkně nese hlavu a udržuje lehké přilnutí. Pokud ale ne, tahá a pokládá se do otěže a držím v ruce mnohem více než je ideálních pět liber. Ale moje přítelkyně je skutečně dobrá jezdkyně, takže se chci zeptat, jestli nedělám něco špatně. Můžeš mi poradit? A prosím, můžeš mi napsat nějaké věci, které mám s koníkem dělat, aby takto chodil, aniž bych si hrála s udidlem? Chci, aby měl aktivní kontakt s rukou a pěkný krk! Děkuji mnohokrát, budu doufat a čekat na tvou dopověď na moje otázky. Nechci svému koníkovi provádět něco špatného. S pozdravem, Ann.

Odpověď:
Ahoj Ann! Především měj na paměti, že pracuješ s velmi mladým a nezralým zvířetem. "Téměř čtyřletý" je tříletý kůň, který ještě několik let nebude fyzicky vyzrálý. Pokud mu nechceš ublížit, nejezdi více než dva až třikrát týdně a velmi lehce. Nezmínila ses o jeho postavě, předpokládám, že je to malý, kompaktní koník. Pokud je vysoký a nohatý, pak bys měla postupovat ještě pomaleji a s prací pod sedlem začít ještě později.

Koňská huba by měla být aktivní, ano, ale pouze klidně aktivní - jemné překusování udidla, ukazující na uvolněnou hubu a žuchvy, což je přesně, co ty chceš. Nedocílíš toho hraním si s otěží - což mimochodem není HRANÍ z koňského pohledu! Z jeho pohledu taháš a zraňuješ jeho hubu. Protahování udidla není nikdy namístě. Ubližuje koni a nutí ho přitáhnout hlavu k prsům, aby se vyhnul tahání, což jeho svaly rozhodně nerozvine žádným správným způsobem. Takový aktivní kontakt, který je správný, vznikne pouze, je-li jezdcova ruka klidná s velmi lehkým přilnutím a kůň sám pohybuje udidlem pohybem svého jazyka a čelistí.

Kontakt je něco, co si má určovat kůň, ne jezdec. Nech svého koně, ať ti sám naznačí, jak silný kontakt je mu příjemný a kolik snese v této fázi tréninku a vývoje. Tvůj koník je velice mladý a mělo by se s ním pracovat v klidu, krok a trochu klusu při dlouhém, nataženém krku. Tvým hlavním zájmem by nyní měla být výuka reagování na pomůcku holení, tj. svižné vykročení od zádě - opravdu by sis neměla dělat starosti s nesením jeho hlavy a krku, kromě jistoty, že obojí je neseno tak, aby se koník cítil příjemně!

Držíš-li v ruce pět liber, není to ideál, je to velmi silný, bolestivý tlak na koňskou hubu. Pokud chceš slyšet konkrétní číslo, které je ideální, tři unce budou mnohem lepší. Pokud budeš při ježdění udržovat konstantní, klidný a nezměněný tříuncový tlak na koňskou hubu, jak ty, tak tvůj koník budete spokojenější. Tvého koně nebude nic bolet a ty nebudeš mít pocit, že jezdecký sport vyžaduje přehnaně vypracované bicepsy!

Pokud chceš svého koně co nejlépe rozvíjet, ber ho ven na vyjížďky a dělej spousty přechodů krok-klus, prodloužení a zkrácení ruchu v kroku i klusu. Nezůstávej venku příliš dlouho, stále měj na paměti, že jezdíš mláďátko. A když pracuješ na jízdárně, dvacet minut je až až.

Příští rok, až bude zralejší, můžeš začít pracovat déle a zaměřit se na podélné ohýbání, zejména kruhy a vlnovky v klusu. To mu pomůže shromáždit záď, více podsunout zadní nohy a zůstávat v rovnováze aniž by padal na předek. Přechody krok-zastavení a svižný krok-klus a klus-krok přechody mu též pomůžou naučit se vyvážit a začnou ho připravovat na poloviční zádrže, které mu zase pomohou přenést váhu na zadek.

Nejlepší rada, kterou ti mohu dát je tato: Nespěchej! V jeho věku je nejlepší cestou k rozvoji pobyt na kopcovité pastvině s ostatními hříbaty. Chápu, že chceš na svém koni jezdit a to můžeš, ale buď trpělivá - postupuj pomalu a nenásilně, nepožaduj příliš mnoho příliš brzy. Zatím není vhodný čas přemýšlet o ježdění koně v sebrání, není ještě fyzicky ani psychicky vybaven pro udržování jezdcem vynuceného drezúrního držení!

Mohlo by ti dost pomoci, pokud bys dostávala hodiny od toho samého trenéra, který trénuje tvou kamarádku. Pokud tento trenér ve tvé stáji nepůsobí, možná bys mohla docházet do stáje, kde vyučuje tvou kamarádku. Tvá instruktorka sice může být milá osoba, ale mám pochybnosti o její trenérské kvalifikovanosti. Podle toho, co píšeš, jsi učena jezdit odpředu dozadu a protahováním udidla nutit koně k falešnému přilnutí. Toto je ŠPATNÉ JEŽDĚNÍ. Jeho dlouhodobé výsledky jsou pak špatný jezdec a zkažený kůň - a to nejsou výsledky, které chceš. Nebo je možné, že jsi špatně pochopila svého trenéra a že nechce, abys koni protahovala udidlo a soustředila se na předek koně? Je-li to tak, pak možná budeš moci trenérovi vysvětlit, že se chceš naučit jezdit dobře a korektně a že bys ráda byla tak vyučována. Pokud jsi ale rozuměla správně a opravdu po tobě chce tyto věci, bude asi potřeba, aby sis našla na učení někoho jiného. Instruktor tvé přítelkyně by mohl být dobrý začátek.
Hodně štěstí!
Jessica

*** Převzato a přeloženo se svolením Dr. Jessicy Jahiel. Originály všech dotazů naleznete na adrese:www.horse-sense.org***

Podobné články

Mám desetiletou klisnu, kterou jsem koupil loni v září. Když ji krmíme, začne být velmi agresivní k naší druhé kobylce. Krmíme je odděleně v boxech,…

Je mi 14 let a mám svého vlastního koně. V poslední době mám pocit, že se leká úplně všeho. Třeba dlouhých stébel trávy vlajících ve větru,…