Opravy a úpravy, zn. Jen ty čisté!

30. 12. 2011 Michaela Zimná Autor fotek: archiv autorky

Co všechno dokáží naši koňští přátelé provést s vánočními dárky - znáte to také? A víte, jak to pak vypadá při jejich opravách? :o) Do nového roku pracovitě a hlavně vesele - tak nějak vyznívá fejeton Michaely Zimné..

... opravy koňské konfekce... to byl opravdu nápad hodný ocenění! Ona totiž není oprava jako oprava, stejně jako není majitel jako majitel, který mi tyto kousky zasílá, abych z toho vytvořila plnohodnotný koňský šat k dalšímu užívání. Chápu, že k některým věcem máme citové vazby, ale deku na kousky roztrhanou, rozpáranou opravdu nelze dát dohromady. To je pak vhodná rozlučka v kruhu rodinném. Pokud dotyčný majitel o zaslání nestojí, provedeme kremaci u nás. Popel nezasíláme. Pokud je možné některé části použít, tak si je ponecháme pro další - pro ty šťastnější. To může takového majitele těšit, že pomohl jiným.

a roztrhanéDalší variantou je, a to mě dokáže přivést k hysterii, zaslání věci, ze které vypadává sláma, v tom horším případě i ho*** :-). Jasně, vím, jakou barvu má nositel oné věci, ale už těžko nacházím barvu oné věci. Já chápu, že to nemůže být bez chlupů, ale bez bahna, slámy a jiných stájových maličkostí by se to obejít dalo!

Takovou samostatnou kapitolou jsou fleesové deky, které všechny ty velké i malé nečistoty přitahují a těžko se jich zbavují. Zrovna dnešní várka 6 dek - z některých jsem vyklepala tolik chlupů, že by to dalo ještě na jednoho koně, takže mi tady pobíhají koně zvučných jmen z nedaleké sportovní stáje... Měla bych je asi odchytit, ať mi tady nedělají bordel. Bordel, který se táhne od verandy, přes chodbu a přes kuchyň a až ke stroji...chjo..

Mám plán.

Dneska budu vytahovat deku po dece a hned ke stroji, žádné přebírání! Hnedka u první zjišťuju, že asi plán pozměním a vyberu si nějakou snadnější. U druhé vzdychám a řikám si, že to snad nemohl udělat kůň! Třetí deka vypadá už líp, tak jdeme na to... a ty nejhorší a nejšpinavější až na konec. Vše se zadařilo zalátat, přišít, vylepšit, abych si je zase příště mohla přivézt a vylepšit někde jinde, dle uvážení koníčka...

Příště, až si budu zase říkat UŽ NIKDY, ale jsem slabá a vždy podlehnu při představě, že by ten chudák neměl svoji odpocku nebo pláštěnku - protože si živě představím toho svého! Takže z NIKDY je VŽDYCKY, VŽDYCKY!

...stává funkční a použitelnáPokud je to možné, opravíme, co se dá, ale v případě, že jsou věci v rámci možností čisté a nevypadává z nich, krom přezek a lemovek, něco jiného. Občas se je vhodné zamyslet se nad tím, zda místo opravy nebude lepší nová věc. Všechno se totiž nekonečně opravovat nedá.

A tak vám přeji, aby se v novém roce věci trhaly co nejméně (tedy, aby je koně trhali co nejméně). A pokud už se stane? No, nakonec i ze zbytků je možné udělat bandáže, podložky nebo i bederky :-).

Ať vám koně jdou!

Michaela Zimná
Equimoda

Podobné články

Trójský kůň není žádným plemenem koní jako například starokladrubský nebo lipický kůň, a přesto ho zná celý svět. Své jméno dostal také po místě…

Pověst o Horymírovi a jeho věrném koni Šemíkovi známe ze školních let. V hodinách literatury, vlastivědy či dějepisu jsme se dozvídali mnoho…