Olomouc bude v roce 2026 hostit mistrovství Evropy dětí a juniorů v drezuře

5. 6. 2024 Tisková informace Autor fotek: Josef Malinovský Zdroj: Equine Sport Center Olomouc
Alice Hubáčková
Alice Hubáčková

Česká jezdecká federace ve středu zveřejnila informaci o přidělení mistrovství Evropy dětí a juniorů v drezuře 2026 do Olomouce. „Je to pro nás velká čest,“ reagovala na tuto zprávu majitelka olomouckého Equine Sport Center Barbora Hubáčková.

Ve středu 5. června oznámila Mezinárodní jezdecká federace (FEI) generálnímu sekretáři České jezdecké federace, že při úterním zasedání ve švýcarském Lausanne byla přidělena organizace mistrovství Evropy dětí a juniorů v drezuře pro rok 2026 do areálu Equine Sport Center Olomouc. Termín konání byl stanoven na 11. až 16. srpna, ale jak prozradila majitelka areálu a prezidentka organizačního výboru Equine Sport Center Olomouc Barbora Hubáčková, ve hře je ještě posun o týden dříve, či později.

„Žádost o pořadatelství mistrovství Evropy jsme prostřednictvím naší federace podávali již v loňském roce, ale přestože nás evropská drezurní komise doporučila, FEI vybrala pro rok 2025 jiného pořadatele. Zatímco v parkurovém skákání máme již nějaké renomé, tak v drezuře jsme přece jenom na mezinárodní úrovní stále tak trochu začátečníci a FEI nás proto nevnímala z tohoto pohledu jako zkušeného pořadatele. Loňský Světový pohár v drezuře ovšem vyšel skvěle, a i díky tomu jsme se dostali více do povědomí. To, že se také letošní třetí ročník CDI-W v Olomouci vydařil, mělo jistě velkou váhu a pokud mám přesné kuloární informace, tak jsme byli tentokrát vybráni bez diskuze hned v prvním kole,“ konstatovala Barbora Hubáčková.

Pořadatelství evropského šampionátu je pro ni důležité nejen z pozice provozovatele jednoho z nejlepších jezdeckých areálů v České republice, ale také z pohledu matky. Obě její dcery se totiž aktivně věnují drezuře a Alice Hubáčková patří mezi naše největší jezdecké naděje v této disciplíně. „Většina věcí se děje kvůli něčemu a samozřejmě pro nás bylo motivací to, že Alice i Klára jezdí drezuru. Ale touto pořadatelskou aktivitou chceme zároveň pomoci v rozvoji české drezuře jako celku, jelikož v současné mladé generaci jezdců vidíme velký potenciál do budoucna. Pro Alici šampionát v roce 2026 bude složitější v tom, že již bude mezi juniory, kde je výrazně silnější konkurence a jezdec musí opravdu prokázat své kvality. Mrzí nás, že nejlepší současná juniorka Johana Vášáryová už bude za dva roky mezi mladými jezdci, ale i tak si myslím, že český juniorský tým bude velmi silný, stejně jako ten dětský. Věřím, že dnešní začínající jezdce dostatečně motivují současní dětští reprezentanti a bude jich stále více startovat na velkých koních, nejen na ponících,“ říká Barbora Hubáčková.

Dva roky příprav chtějí olomoučtí pořadatelé plně využít k tomu, aby zázemí Equine Sport Center ještě vylepšili. „V první řadě chceme hned po letošní závodní sezoně vybudovat čtvrtou jezdeckou plochu, kterou jsme chtěli dělat, i kdybychom mistrovství Evropy nezískali. Nová jízdárna o rozměrech 70 x 30 metrů by měla stát vedle současného opracoviště a všechny tři přípravné plochy – včetně haly – tak na sebe budou logicky navazovat. Myslím si, že se čtyřmi jezdeckými povrchy budeme moci do budoucna aspirovat na další prestižní akce v jiných disciplínách, takže to může otevřít prostor pro organizaci jiných sportovních událostí,“ dodala Barbora Hubáčková.  

Podobné články
Donnerhall: 1981–2006, KHV 172 cm,  ryzák, chovatel: Otto Gärtner. Tento významný plemeník se narodil v roce 1981 a zemřel roku 2006. Založil dynastii, která dominuje mezinárodní drezuře

Donnerhall zcela jistě patří k největším drezurním plemeníkům v historii chovu sportovních koní. Je otcem mimořádně výkonného potomstva i významných…

Ida a Incredible Boy - CDI Achleiten, 5yo test

Ida Vavříková je sice v drezurním obdélníku jako doma, její doménou ovšem není jen vrcholový drezurní sport. Zaměřuje se i na přípravu a trénink…