Donnerhall – otec zakladatel moderního drezurního koně

17. 6. 2024 Chris Hector Autor fotek: The Horse Magazine Zdroj: The Horse Magazine
Donnerhall: 1981–2006, KHV 172 cm,  ryzák, chovatel: Otto Gärtner. Tento významný plemeník se narodil v roce 1981 a zemřel roku 2006. Založil dynastii, která dominuje mezinárodní drezuře
Donnerhall: 1981–2006, KHV 172 cm, ryzák, chovatel: Otto Gärtner. Tento významný plemeník se narodil v roce 1981 a zemřel roku 2006. Založil dynastii, která dominuje mezinárodní drezuře

Donnerhall zcela jistě patří k největším drezurním plemeníkům v historii chovu sportovních koní. Je otcem mimořádně výkonného potomstva i významných plemeníků, kteří zplodili excelentní sportovní koně i další úspěšné plemeníky. V tomto článku mu Chris Hector vzdává hold.

Donnerhall byl zakládající hřebec jednoho z prvních soukromých chovů, hřebčína Grönwohldhof. Založení hřebčína Grönwohldhof odstartovalo trend, který měl v následujících letech sílit a růst, protože soukromé hřebčíny, které odrážely blahobyt a vkus jejich megabohatých majitelů, začaly růst jako houby po dešti. Gestüt Grönwohldhof se svým mlýnským kolem a náhonem, záhony azalek a dokonale upravenými výběhy, v nichž se pásla hříbata s pečlivě upravenými ocásky, nastavil laťku vysoko. Jeho pompézní estetický vzor začala přejímat další a další nově vznikající chovatelská zařízení, jako například Gestüt Famos. V tomto období jako by velkolepost prostředí téměř zastínila chov.

donnerhallStandUpS.jpg

        Donnerhall 

Bohužel trend se v průběhu let obrátil a mnoho z těchto slavných oldenburských chovů (včetně Grönwoldhofu) zaniklo.

Grönwohldhof, jehož zakladatelem a majitelem byl Otto Schulte-Frohlinde, nebyl jen nádherná výstavní skřín a chovatelská oáza, ale i významné výcvikové centrum, které bylo magnetem pro jezdce a návštěvníky z celého světa.

OttoSchulte-Frohlinde-1.jpg

Jaké jezdce Grönwohldhof vychoval! Martina Hannöver, Ingo Pape, Susan Draper (nyní Pape), Falk Rosenbauer...

První z moderních plemeníků, kteří dokázali kombinovat kariéru ve sportu i chovu byl Gaspari. Ovšem Donnerhallův bezkonkurenční projev v obdélníku z něj udělal magnet pro majitele klisen. Donnerhall se navíc objevil právě v té chvíli, kdy chovatelé zjistili, že tu je trh pro drezurní koně a že je mohou dokonce prodat lépe a snadněji, než skokany. Do té doby se v drezuře uplatňovali především koně, kteří nemohli nebo nechtěli skákat. Ale nyní se vytvořil tržní prostor pro drezurní koně, hlavně v oblasti Hannoveru a Oldenburgu, kam se bohatí Američané hrnuli mávajíce plnými peněženkami.

rehbeins (1).jpg

        Herbert a Karin Rehbein a Donnerhall

Donnerhall byl prvním superstar hřebcem hřebčína Grönwohldhof a stal se magnetem pro majitele klisen…

Karin Rehbein, která Donnerhalla sedlala, v jednom z rozhovorů upozornila na obrovský rozdíl mezi Donnerhallem a jeho sourozenci.

donnerwetter.jpg

        Donnerwetter

„Je mnoho Donnerwetterů, kteří se Donnerhallovi v některých aspektech trochu podobají, je ale nemožné najít takového, který má kvality jako on. Podívejte se na pravé bratry Donnerhalla. Srovnávat s ním nelze žádného z nich, v žádném významném aspektu se žádný z nich kvalitám Donnerhalla ani zdaleka nepřibližuje. Na úrovni Grand Prix sice závodili dva jeho praví bratři, ale ve srovnání s Donnerhallem nebyli nic. Neměli ani jeho jeho exteriér, ani mechaniku pohybu.“

V dané souvislosti je zajímavé, že všichni super hřebci, kteří v té době tvořili slavnou drezurní „velkou trojku“ – Donnerhall, Weltmeyer a Rubinstein – měli pravé sourozence, kteří byli velmi průměrní.

Donnerhall-1024x678.jpg

Vidět Donnerhalla soutěžit znamenalo žasnout nad impozantní silou velkého majestátního hřebce, ale překvapivě, přestože jeho jezdkyně Karin Rehbein nebyla příliš vysoká a rozhodně ne velká, jízdy, které jí dával, byly „velmi dobré“.

DonnerhallToffi (1).jpg

        „Byl velmi měkký. Někdy jste ho museli trochu podržet, ale to musíte občas udělat s každým koněm."

Donnerhallův talent byl zřejmý hned od počátku. Byl druhý ve výkonnostním testu hřebců v Adelheidsdorfu roku 1984 se skóre 131.92. Jeho sportovní kariéra je ale doslova legendární. S Karin Rehbein v sedle vyhrál celou dlouhou řadu drezurních soutěží na úrovni Grand Prix, Grand Prix Special a Freestyle. V roce 1994 získal individuální bronz (a týmové zlato) na Světovém šampionátu v Haagu. Dvakrát vyhrál European World Cup Freestyle League, a to v letech 1997 a 1998. Do sportovního důchodu odešel v roce 1998.

Donnerhall.jpg

Donnerhall předává svým potomkům jezditelnost, schopnost shromáždění a sílu zvládnout náročnější cviky, i když jejich přirozený pohyb není tak velkolepý. Zdá se ale, že kombinace Donnerhalla a velké kapky „krve“ (plnokrevník) v matce je v produkci sportovních koní mnohem úspěšnější.

Davignon-and-Ingo-Pape.jpg

        Davignon a Ingo Pape

Například Donnerhallův syn Davignon byl z matky po Pik Bube, stejně jako jiný z jeho prvních synů, kteří zářili na drezúrním obdélníku, Don Primero.

Pik Bube byl po Pik König, polokrevném hřebci po plnokrevném Pik As, a další plnokrevníci jsou na straně matky skrze Der Löwe xx.

Muž, který objevil De Nira, nejlepšího Donnerhallova syna, Burkhard Wahler, ale má jiný pohled na tuto kombinaci.

„Mám rád krev Donnerhalla, ale nelíbí se mi oblíbené spojení Donnerhall x Pik Bube, jsou to velmi těžcí, velcí koně. Líbí se mi elegantnější koně a proto oceňuji, pokud se v původu objevuje trakén. Právě proto se mi moc líbil De Niro. Byl z matky z Akzent II x Wiesenbaum xx. Akzent je přes Absatze trakénská krev a Wiesenbaum je plnokrevník, takže v mých očích byla právě tato kombinace mnohem zajímavější.“

1DeNiro-10-Piaffe-Beelitz.jpg

        De Niro a Theresa Wahler

Snad nejúspěšnější Donnerhallův syn je De Niro, který začal soutěžit na úrovni Grand Prix v sedmi letech. De Niro, který je z klisny po Akzent II, dlouho dominoval v žebříčku drezurních plemeníků WBFSH.

V ročence Hanoverian Stallion z roku 2011 (poslední, ve které se Donnerhall objevuje) je uvedeno, že Donnerhall dal 840 potomků, kteří soutěžili v drezuře (226 na vyšší úrovni) a 97 v parkuru, s celkovou sumou výher 2 137 490 eur. Jednoznačně nejúspěšnější z jeho potomků byla klisna Donatha S, která vyhrála 174,242 eur, následoval Don Schufr s výhrou 109,257 eur. Přičemž v té době bylo jen čtyřicet koní, kteří měli drezurní výhry vyšší než 10 000 eur.

DonathaS-1 (1).jpg

        Donatha S a Ellen Schulten-Baumer

Donnerhall měl v drezuře FN hodnocení (dressage ranking) 150, v parkuru 77 a jeho hannoverské hodnocení bylo 158 pro drezuru a 75 pro skoky. V té době už byl otcem 50 (!) licencovaných synů.

V roce 2013 se Donnerhall umístil na pátém místě žebříčku WBFSH na základě výkonů zaznamenaných FEI, přičemž většinu jeho bodů získali tři ze světové desítky – Damon Hill, Donnperignon a Digby – s jedním synem De Nirem na prvním místě a dalším, Don Schufro, na místě šestém.

DonnperignonExt.jpg

        Donnperignon a Christoph Koschel

Pro představu o vlivu „D“ linie můžeme zavzpomínat na olympijské hry v Londýně. Donnerhall zde měl tři potomky, byl to Donnperignon, Damon Hill a Digby. De Nira reprezentovali Dablino, Donnerfee a Desperados, dále D'Niro (po D-Day), Diva Royal (po Don Frederico), Don Auriell (po Don Davidoff) a Dorina (po Dona Schufra).

DonnerfeeMech.jpg

        Donnerfee

Když se podíváme na startovní listinu drezury na WEG v Normandii, tak první věc, které si všimneme je – opět – jasná dominance linie Donnerhall. Startovalo zde třináct zástupců D linie a účastnilo se celkem 103 koní, jde tedy o její téměř 13% zastoupení.

Ve freestylu se procento D linie zvýšilo dokonce na 46,66 % (7 z 15). Tři potomci Donnerhalla, čtyři potomci čtyř jeho synů. A to je mimořádné.

donnerhall001.jpg

        Mladý Donnerhall v zahradách Gronwöldhofu

Zeptal jsem se Jana Tönjese, který, než se stal redaktorem St. Georg, pracoval pro Oldenburský chovatelský svaz (Oldenburg Verband), proč se stal Donnerhall tak dominantní silou? Jak? Jeho otec přece dal jen jednoho mimořádného potomka a jeho praví bratři v žádném ohledu nevynikají...

„V mých očích jsou zde dva důvody proč je Donnerhall tak cenný. Jeho praprabába byla ve starém typu oldenburského tažného koně. Tito koně měli dvě přednosti: byli zvyklí denně pracovat a byli charakterní. To jsou geny, které mají schopnost zlepšit jezditelnost a jezditelnost je něco, co si vždy spojujete spíše s linií D než s W. A také, tažní koně museli být zdraví. Nemůžu říci, že by Donnerhallové byli nejzdravější koně na světě, ale podívejte se na ostatní linie. Donnerhallové svým způsobem nepotřebují tolik práce, tolik tréninku, jako ostatní a jsou tedy pošetřenější a i to může napomáhat jejich pověstné tvrdosti. To jsou tedy v mých očích dvě věci, které z Donnerhallovy linie dělají kompletní balíček.“

Je tu ještě jedna věc, která Donnerhalla odlišuje od Weltmeyera i Rubinsteina. Donnerhall je schopný dát úspěšné syny, kteří jsou schopní dávat další úspěšné syny, má schopnost založit silnou a úspěšnou hřebčí linii.

I Ludwig Christmann zmiňuje zdraví a tvrdost. Když jsem se ho zeptal v čem podle něj spočívá úspěch De Nira, řekl toto:

"Myslím, že nejlepší odpověď na tuto otázku vám dají jezdci a trenéři, všichni oceňují jejich charakter. Když jsem mluvil s panem Sprehem o Desperadovi, tak o něm řekl, že Desperado je mimořádný kůň, protože je vždy fit, i když je 35 stupňů jako v Riu, vždy dělá svou práci. Jistě, tito koně mají talent pro shromáždění a cviky vysoké drezury, ale je to charakter, co je dělá tak výjimečnými.“

Hannoveraner_Desperados-FRH_Lafrentz.jpg

        Desperados 

Když jsem v roce 2012 dělal rozhovor s tehdejší asistentkou ředitele chovu Oldenburg Verband, Katrin Burger, řekla v podstatě totéž:

Katrin.jpg

„De Niro byl jedním z mála hřebců, kteří odešli a znovu se vrátili. De Niro měl vynikající první ročník hříbat. Několik hříbat se na aukcích prodalo i za enormní částky. Pak ale byli všichni v šoku. Když těmto hříbatům byli tři roky, už nevypadali tak nadějně. Změnili se, byli trochu plošší  – dobrý klus, ale spousta z nich měla problémy ve cvalu. A to je problém. Ovšem jen do té doby, než se kůň dostane do Grand Prix, protože tam, když je cval trochu plošší, nikoho to už moc nezajímá. Není pochyb o tom, že hodně krve De Niro je na úrovni Grand Prix. A proto se De Niro vrátil, chovatelé ho začali znovu využívat.“

DamonHill-at-Caen2014.jpg

         Damon Hill

Pokud se podíváme na hannoverský žebříček 2021, vidíme, že vliv linie D nezmizel a to i přes to, že její současný stav je spíše závislý na hřebcích, kteří již nejsou mezi námi. O nejvyšší hodnocení roku 2021, 144, se dělí Don Schufro a Dimaggio. Don Schufro zemřel v roce 2020, Dimaggio zemřel v roce 2015, přesto je ale jejich vliv stále velmi silný.

donschufroWEB.jpg

        Don Schufro

Na Frankfurtu 2022 byl Dimaggio jediným hřebcem s více než jedním finalistou prestižního Nürnberger Burg-Pokal – byl otcem finalistů, Del Curto (z klisny Wolkentanz II) a Da Costa (Coriander / Amigo xx).

dacosta.jpg

        Da Costa

AndrinaSuterDelCurto.jpg

         Del Curto

Jeho otec Don Primero byl prvním hvězdným plemeníkem po Donnerhallovi. Stal se šampionem 5letých drezurních koní na Bundeschampionate 1990 a sportoval na úrovni Grand Prix s Karin Rehbein. Don Primero je pravý bratr o něco slavnějšího hřebce, sportujícího na úrovni Grand Prix, Dona Schufra (jehož matka Fiesta je pravou sestrou matky Dona Primera Fantasia). Don Primero řadu let vedl žebříčky hannoverských i FN drezurních hřebců, i když možná částečně proto, že většinu své kariéry působil ve Švédsku, sklouzl v seznamu o něco níž.

Don-Primero-HERO.jpg

        Don Primero

Ve Frankfurtu se mi podařilo zastihnout hannoverského odborníka na chov Ludwiga Christmanna, využil jsem toho a zeptal jsem se na DiMaggia…

Pojďme mluvit o Dimaggiovi, byl to úžasný hřebec, zvláště když zohledníme, že strávil tolik času v Anglii, kde neměl tolik klisen…

„Ano, ale z Anglie se dostal k Böckmannovi. Vlastně jsem byl členem komise British Hanoverian Horse Society, která ho v Anglii  licencovala. Nebyl to super hřebec, ale měl skutečně excelentní všechny tři základní chody. Krok, klus i cval. A to je něco, co se vždy předává dál. ”

dimaggio.jpg

        DiMaggio

„Když jsem se do Anglie vracel na hannoverské svody, vždy jsem tam po něm viděl super hříbata a řekl jsem Angličanům: "Tohle je hřebec světové třídy'. Pokud jde o konformaci, má jeho potomstvo někdy trochu nízko nasazený krk – ale jejich bonusem vždy byla kvalita základních chodů.“

„Později se Dimaggi vrátil do Německa a umístil se na Bundeschampionatu s Hans-Heinrich Meyer zu Strohen. Také velmi dobře zvládl výkonnostní test. A následně jako pětiletý vyhrál se svou britskou majitelkou Suzanne Lavendera  i mistrovství světa mladých koní.

„Je tolik skvělých synů Donnerhalla! Pro mě byl Donnerhall hřebec, který změnil drezurní chov, je úžasné, co produkoval, jeho potomstvo mělo na tu dobu úžasné shromáždění, jezditelnost i charakter. Skutečně, tento hřebec drezurní chov pozvedl a proměnil."

Nejúspěšnějším Dimaggiovým potomkem byl Grand Prix kůn Half Moon Delphi, který získal týmové zlato s Michaelem Eilbergem na mistrovství Evropy 2013 a týmové stříbro na Světových jezdeckých hrách 2014. Dimaggio byl otcem 30 koní sportujících na úrovni Grand Prix a stále se – osm let po jeho smrti v roce 2015, objevují další.

DelphiDimaggio.jpg

        Half Moon Delphi

Jednou z hvězd Mistrovství světa mladých koní v roce 2022 byl rezervní šampion sedmiletých koní Destello, který je po Dimaggiovi z klisny Fürsta Fuggera.

destello.jpg

        Destello

Dnes, v době, kdy je v chovu koní pro mnohé problém číslo jedna WFFS, už není pochyb o tom, že Donnerhall byl na přítomnost alely WFFS pozitivní, stejně tak jako jeho synové Don Schufro, Don Frederico a Don Vino. Naštěstí Donnerhall žil před věkem facebookové hysterie a dokázal proto sehrát zcela mimořádnou roli při vzniku moderního drezurního koně.

donnerhallstatue..jpg

Podobné články
Mezinárodní soutěž tradičních zápřeží 2023 v Kroměříži - 1. místo v kategorii pony, celkové 3.místo a nejlepší český výsledek

Jana Ondřejová je s chovem shetland pony v České republice pevně provázána. Je dlouholetou úspěšnou chovatelkou, aktivní posuzovatelkou s potřebnou…

První skupinu divokých koní přivezli ochránci přírody do Novohradských hor koncem května a nyní se v rezervaci velkých kopytníků v Novohradských…