Jezdecký svátek ve Verdenu s českou účastí

5. 8. 2010 Veronika Jiroutová
/data/imgs/00048867l.jpg
/data/imgs/00048867l.jpg

AKTUALIZACE: NE 16:00 - Medaile na MS mladých koní ve Verdenu rozdány.// Pětiletí již znají jméno svého vítěze. // Konečné výsledky Malého finále MS šestiletých koní. // Konečné výsledky Malého finále MS pětiletých koní. // 1. kvalifikaci za sebou mají šestiletí koně včetně české dvojice. // Ve Verdenu ve čtvrtek začalo mistrovství světa mladých drezúrních koní, které je tradičně doplněno o soutěže nejen chovatelské, ale i CDI*** a CCI** s mezinárodní účastí. Velký jezdecký svátek přiláká každoročně velký počet diváků...

AKTUALIZACE 8.8. 16:00

Una Donna Unique. To je jméno vítězného koně mezi šestiletými. Výsledná známka 9,46 bodu (klus 10/ krok 9,5/ cval 9,3/ uvolněnost 8,9/ celkový dojem 9,6). Klisnu po Don Schufro/Falkland odchovanou v Dánsku nesedlal nikdo jiný, než Andreas Helgstrand. Dánové měli ve Verdenu velice silné divácké zastoupení, a tak si úspěch dvojice náležitě užívali. Samotný jezdec je i přes vítězství zklamaný, a to z hodnocení, které doprovázelo výkon s jeho druhým koněm ve finále. Hönnerups Driver obdržel od rozhodčích celkovou známku 7,8 bodu a umístil se tak na příčce dvanácté (klus 8,9/,krok 6,3/ cval 7,9/ uvolněnost 7,9 a celkový dojem 8,0). Nízké známky oproti čtvrteční kvalifikaci získala dvojice z pohledu rozhodčích proto, že se jednalo o výkon až přehnaný. Několikrát upozornili na nutnost brát ohled na to, a to přes to, jak je kůň nadaný,,že se jedná teprve o šestiletého, tedy velmi mladého koně. Svými známkami rozhodčí jasně naznačili, co chtějí u mladých koní vidět, a jak se vyjádřili, klus velice podobný pasáži to není. Andreas později vysvětloval své zklamání: "Velice mě to mrzí, protože kdo toho koně zná, ví, jak je nadaný. Je to můj nejlepší kůň. Vždycky se ho snažím dobře jezdit a dbát na jeho stav. Každopádně není úplně jednoduché ho jezdit, není zatím tak zkušený a rád se vzruší, takže dá opravdu velkou práci ho jezdit klidně. Má veliký potencionál, který mi nabízí každý den a já se ho snažím využívat nejlépe, jak dovedu."

Stříbrnou i bronzovou medaili si odnesla jezdkyně reprezentující Německo. Stříbro získala Eva Möller v sedle hannoverského hřebce Soliere po Sandro Hit z matky po Donnerhall, a to výslednou známkou 8,66 bodu. Výslednou známku 8,54 a bronzovou medaili získala v sedle westfálského valacha Blickpunkt po Belissimo M z matky po Weltmeyer. Zajmavé je jistě, že oba koně zakoupil její muž již jako hříbata. "Jsem velice hrdá a šťastná, že mohu takové koně jezdit. Získat medaili je báječný pocit, když si vzpomenu na dobu, kdy byli hříbata, na obsedání a celý výcvik vedoucí až sem do Verdenu."

Českou republiku velice dobře reprezentoval Kamil Papušek v sedlé svého šestiletého hannoverského valacha Starnato po Stakkato/Lacantus, a to ve finále hannoverského šampionátu skokových koní. Do rozeskakování postoupilo devět dvojic, tedy všichni, kdo v základním kole obdrželi výslednou známku 8,0 a lepší. Z bronzové pozice odsunula českou dvojici až poslední startující a zároveň vítezka mezi šestiletými, klisna Sally L (Satisfaction/ Acord II) v sedle s Thomasem Heinekingem. V rozeskakování již nerozhodovalo hodnocení rozhodčích, ale čas.

Na všechny výsledky se můžete podívat pod www.verden-tunier.de

AKTUALIZACE 7.8. 18:00

Z vítězství se radovala početná ekipa z Holandska, a to díky výkonu nelicentovaného hřebce Asterix 7 (Obelisk/Olivi) v sedle s Emmilie Scholtens. Dvojice předváděla již od čtvrtka velice přesvědčivé výkony. Dnešní předvedení bylo bez zaváhání ohodnoceno výslednou známkou 9,18 bodu. Jezdkyně o hřebci prozradila, že je to velice kvalitní kůň s výborným pohybem a skvělým charakterem. Dvojici s ním tvoří až od dubna tohoto roku, a to od chvíle, kdy ji majitelé požádali, aby hřebce již kvalifikovaného na MS jezdila. Slova jí docházela, když měla prozradit pocity, které v ní šampionát doprovází: "Bylo to úžasné. Doufala jsem, protože znám kvality toho koně, ale věřit se mi tomu nechtělo. Úžasné, stále tomu nevěřím a chtěla bych poděkovat majitelům za možnost ho jezdit."

Také hannoverán Lissaro van de Helle (Lissabon/Matcho AA), bundesšampión tříletých a čtyřletých, dále přesvědčuje o svých kvalitách. V sedle s německou jezdkyní Claudia Rüscher dosáhl výsledku 9,08 bodu a těsným součtem tak získal stříbrnou medaili. Claudii se ve Verdenu opravdu dařilo, protože při své premiéře na šampionátu měla kvalifikované hned dva plemenné hřebce a s oběma dosáhla báječného výsledku. Westfálský vraník Schumacher (Stendiger/Weltmeyer) obsadil ziskem 8,76 bodu místo třetí. "Lissaro je kůň výborného charakteru, stvořený k práci, kterou miluje a vždy ji svědomitě vykonává. Oproti tomu Schumacher je kůň velice citlivý, který se rád věnuje okolí. Při ježdění se mu musí věnovat hodně pozornosti a jezdit s citem."

Předsedkyně poroty i prezident pro drezuru u FEI byli s úrovní závodů tady ve Verdenu nadmíru spokojeni. "Mistrovství světa mladých koní je chovatelská soutěž, která by měla doložit nejen kvality koně, ale i stupeň jeho výcviku." Předevedení koní oba ohodnotili jako velice profesionální a věří, že sport je na dobré cestě. Porota chtěla vidět především aktivní záď, dobré přilnutí a prostupné, uvolněné a spokojené koně. Jakékoli odchylky trestala nízkými známkami.

AKTUALIZACE 7.8 15:00

Už i šestiletí znají výsledky Malého finále. Z prvních třech příček postupují do zítřejšího Velkého finále Maree Gerdine v sedle KWPN hřebce Ziesto 2, kterého rozhodčí ohodnotili známkou 8,42 bodu. 8,34 byla výsledná známka dvojice reprezentující Švédsko, Susanne Gielen a westfálské klisny Belamour. Ze třetí příčky postupuje i elegantní westfálský hřebec Dresden Mann v sedle s Ingrid Klimke, kteří si dlouho drželi třetí pozici, ohrozit je mohl Eloy 8 v sedle s Christin Schütte, těm ale výsledná známka 8,26 na třetí místo nestačila. "Sakryš a já se tak těšila, že dnes pojedeme domů a teď tu musíme zůstat...", žertovala Ingrid. "Ne, ne, mám obrovskou radost, že se nám podařilo postoupit do zítřejšího velkého finále. Dneska se mi oproti včerejšku jezdilo báječně. Krásný pocit."

Naše reprezentující dvojice Eva Jančaříková s klisnou Whyoma předvedly pěknou úlohu, známky jim srazily a na konec startovního pole odsunuly nepovedené přeskoky ve cvalu. Rozhodčí hodnotili dvojici pozitivně, což podtrhli velice hezkou známkou za klus a krok a cval (7,2; 7,3; 7,0 bodu). Prostupnost (5,3 b.) a celkový dojem (6,2 b.) zkazily dva nepovedené přeskoky. Dvojice tak získala souhrnnou známku 6,60 bodu. "Ostudu jsme, myslím neudělali, určitě ještě dostanu vynadáno od trenéra, ale to nevadí. Já jsem spokojená. Na opracovišti se nám přeskok několikrát povedl, doufala jsem, že to zvládneme i během úlohy. Bohužel tam nemám tolik času a hlavně možnost kobylu si na přeskok pořádně "nachystat", a tak se prostě nepovedly," prozradila nám Eva Jančaříková po své jízdě.

Právě začalo finále pětiletých koní, o jehož průběhu vás budeme večer informovat.

AKTUALIZACE 6.8 20:00

Malé finále pětiletých právě skončilo a my vám přinášíme aktuální informace. Pro první tři jezdce znamenal úspěch zajištění účasti v zítřejším Velkém finále. Blízko byla i česká dvojice Eva Jančaříková s Ferrym, kteří s výsledkem 7,84 bodu obsadili 6. místo.

Celkově na místě 24. skončila další česká dvojice, Hana Vašáryová s klisnou La Flourette 2, a to s výsledkem 6,96 bodu. Nejvyšší známkou (7,3 b.) ohodnotili rozhodčí klus. Za krok získala dvojice 6,5 b. a ve cvalu se rozhodčím nelíbilo, že kůň cválá málo "do kopce", a ohodnotili ho tedy na 6,8 bodu. Za celkový dojem získala dvojice 7,2 bodu.

On line přenos přímo z Verdenu a aktuální výsledkové listiny naleznete pod www.verden-tunier.de

 

AKTUALIZACE 6.8 15:30

Slzy štěstí doprovázely výkon hřebce Ferry s jezdkyní Evou Jančaříkovou, když jako první startující v malém finále pětiletých koní obdrželi od rozhodčích výslednou známku 7,84. Slovní hodnocení, které známky doprovázelo, ocenilo především klus (8,2 bodu), jezditelnost a perspektivu koně pro budoucí sport. Cval by dle rozhodčích mohl být "více do kopce" a krok uvolněnější. Malé finále pokračuje až do večerních hodin. Mezi posledními se na start postaví i další česká jezdkyně, Hana Vašáryová s klisnou La Flourette 2.

První kvalifikaci šestiletých drezurních koní vyhrál loňský vítěz Andreas Helgstrand s tmavou ryzkou Una Donna Unique po Don Schufro/Falkland. Její výsledná známka byla 9,46. Nejvíce rozhodčí ocenili klus, za který klisna získala 10 bodů. Krok a celkový dojem byl oceněn 9,5 body, uvolněnost známkou 9,3 bodu a cval 9,0 bodu.

Druhá skončila německá jezdkyně Eva Möller v sedle hannoverského hřebce Soliere po Sandro Hit z matky po Donnerhall, a to se známkou 9,12 bodu. Třetí s výsledkem 8,84 bodu skončila dvojice, reprezentující Švédsko, Anna Svanberg a Deja 5 po Silvano z matky po Don Schufro. Do nedělního velkého finále postoupilo celkem 16 dvojic, včetně Ingrid Klimke s Dresdemanem. Andreas Helgstrand a Eva Möller mají ve finále dva koně.

Eva Jančaříková s hannoverskou klisnou Whyoma po Weltmeyer/ Augustinus xx získala výslednou známku 6,26 a znovu se na start postaví v malém finále pro šestileté koně zítra ráno. Na klisně byla vidět nezkušenost, oproti ostatním koním je ježděna celkem krátce. Dokonce už za sebou má i zkušenost jako chovná klisna. Její kvality mohli diváci obdivovat na opracovišti, před rozhodčími je bohužel nebyla schopná "prodat". Její jezdkyně je i přesto spokojena. "Škoda, že jsme klisnu neměli už dříve, že začala pod sedlem tak pozdě, je obrovský handicap. Ještě není ve fázi, kdy ji může člověk opravdu "jezdit"." To, že klisna ještě není výcvikově tak daleko, poznali i rozhodčí, a tak výsledná známka za prostupnost byla nízká (5,8 bodu). Ostatní známky: klus 7,7 / krok 7,0 / cval 6,0 a celkový dojem 6,0.

Čtvrtek, 5.8.

Chovatelé, trenéři, jezdci, zkrátka všichni, kdo v jezdeckém sportu něco znamenají, zamířili do Verdenu, a tak nesmíme chybět ani my s informacemi pro Vás.

V 1. kvalifikaci MS pětiletých koní zazářila Eva Jančaříková v sedle hřebce Ferry (Fedeweisser/ Weltmeyer), a to, když získala výslednou známku 7,5 bodu. Vysoko hodnocen byl zejména cval, klus a celkový dojem (7,8 b.) "Jsme ohromě spokojení, nikdy bych nevěřila, že dosáhneme na takto vysoké známky," nešetřila slovy chvály na svého koně jezdkyně.

Hana Vašáryová s westfálskou klisnou La Flourette 2 obsadila výslednou známkou 6,98 bodu 37. příčku ze 40 startujících dvojic.

Zítra je na programu kvalifikace MS šestiletých, kde bude Eva Jančaříková startovat s hannoverskou klisnou Whyoma (Weltmeyer/ Augustinus). Klisna dnes absolvovala veterinární kontrolu a odpolední trénink. "Není ve své kůži, už čtyři dny skoro nežere, včera byla při tréninku hrozně tlačivá. Dnes už to bylo lepší. Uvidíme, jak se bude cítit zítra," ohodnotila rozpoložení klisny jezdkyně Eva Jančaříková. Konkurence bude opravdu velká, na start se postaví například Ingrid Klimke s elegantním Dresden Manem nebo loňský vítěz Andreas Helgstrand s klisnou Uno Donna Unique po vynikajícím hřebci Blue Hors Don Schufro/ Falkland, či v sedle valacha Honnerups Driver.

České barvy v šampionátu mladých hannoverských koní nehájili, jak bývá zvykem, reprezentanti stáje Mustang, ale Kamil Papoušek v sedle valacha Starnato po Stakkato. V soutěži stupně M* se umístili ziskem 7,6 bodu na pěkném 14. místě.

Podobné články

Boje o hned několik drezurních evropských mistrovských titulů se budou odehrávat 25.–28. července v Opglabbeeku v Belgii.

Pravděpodobně každý z nás někdy listoval tituly jako „7 návyků skutečně efektivních lidí“, „7 návyků úspěšných teenagerů“ a tak dále. Nedávno mě…