67. ročník Gerschova memoriálu fondů Conseq Invest

V neděli 14. září proběhl na chuchelském závodišti 12. dostihový den letošní sezóny. Za poměrně chladného počasí zhlédly dvě tisícovky diváků celkem osm dostihů, vrcholem mezi nimi byl významný test pro dvouleté koně, 67. ročník Gerschova memoriálu fondů Conseq Invest (národní listed, 1412 metrů, 150 000 Kč). Stav dráhy byl naměřen, stejně jako při předchozím dostihovém odpoledni před dvěma týdny, 3,3 - dobrý. Jistě potěšitelnou novinkou pro všechny návštěvníky bylo snížení ceny Dostihového programu ze čtyřiceti na třicet korun, přičemž tato nezbytná pomůcka každého diváka zůstává obsahově stejně bohatá a i nadále je k ní zdarma přidávána sázková příloha "LOT".

Monolit nedal soupeřům šanci

Favoritem dostihu, který rozhodoval o momentálně nejlepším juniorovi, byl hnědák stáje Red Arrows Monolit (Rainbows for Life), svěřenec ing. Jozefa Rosiny s žokejem Janem Demelem v sedle startoval proti třinácti soupeřům v kurzu 2,25:1. Roli druhé favoritky (3:1) obdržela hnědka Well Knit(GB) (Robellino), do jejíhož sedla byla v neděli angažována nejlepší anglická žákyně, dvacetiletá Lisa Jones (dosud v kariéře 530 startů a 45 vítězství, momentálně v páté desítce britského šampionátu, před třemi týdny dosáhla double na dráze v Epsomu). Sázející pak správně věřili polobratrovi loňského vítěze Českého derby Poderosa, ryzák Pokerfox(GER) (Dashing Blade) zahajoval v sázkové nabídce 10:1 a končil jako třetí favorit 5:1. Dostih nejrychleji rozběhl Arrows Pepe, za kterým se v lahovickém oblouku vyvezli favorité Monolit s Well Knit a s nimi i Azur(GER) (Platini), kterou už ale záhy žokej Rája musel vyjíždět a bylo zřejmé, že se v koncovce neprosadí. Naopak Pokerfox točil do koncovky na poslední pozici. V cílové rovině stačilo žokeji Demelemu jen vybídnout Monolita ke zrychlení - favorit se rázně chopil taktovky, kterou mu předal odpadající Arrows Pepe, a již neměl sebemenší problém. Vzdálil se všem soupeřům a vyhrál lehce o šest délek. Po triumfech v Simsonově ceně a Ceně Masise tak získal další tradiční juniorský test a potvrdil, že je skutečně nejlepším dvouletým koněm letošní sezóny. Až od poloviny cílové roviny zahájil silný finiš Pokerfox, dvaadvacetitisícová (v eurech) investice majitele Milana Holečka a jeho stáje Galaxie-H.M. Pohledný ryzák se doslova přehnal přes ostatní koně (samozřejmě s výjimkou vítěze) a získal velmi dobré druhé místo (Pokerfox debutoval začátkem září v Baden Badenu, kde skončil sedmý, toto byl jeho druhý start). Výsledkový posun oproti premiéře (při té pátá v Ceně Masise) předvedla také klisna Armenic, hnědka stáje Martin Wolf-Clint finišovala pro třetí honorář a podtrhla úspěch plemeníka Rainbows for Life, jehož je stejně jako vítěz potomkem. Nečekané bylo čtvrté místo outisdera Djabby (Latén), který navíc neměl ideální průběh dostihu a dostal se do dvou problémových momentů. Pětici nejlepších uzavřela Well Knit, přičemž nad její současné síly byla hlavně délka trati. V cílové rovině vybočil z dráhy a ztratil jezdce jeden z kandidátů na dobré umístění Palmare, kolize s bariérou naštěstí pro něj i žokeje Chaloupku dopadla bez následků.

Víkendový hattrick Adély Klepetkové

Nejúspěšnější víkend dosavadní kariéry má za sebou třiadvacetiletá rodačka z Malenic u Strakonic Adéla Klepetková. V sobotu vyhrála na mosteckém Hipodromu hlavní dostih (Cenu Svazu chovatelů plnokrevníka a majitelů dostihových koní) s klisnou Livree a o půl hodinky později přidala další vítězství v sedle Kressel. Následující den se v Chuchli představila v Ceně vydavatelství Grand Princ jako jezdkyně ryzky Abby a právě s ní zvítězila o sedm délek, čímž završila čistý víkendový hattrick. S klisnou Livree dosáhla třetího vítězství v dostihu nejvyšší kategorie, předchozími byly výhry v loňském finále seriálu Schaumann v sedle Malé mořské víly a na konci roku 2000 první místo v Ceně prezidenta republiky dotované MATTONI (vůbec posledním dostihu nejvyšší kategorie ve dvacátém století) s hřebcem Bajajou, s nímž subtilní jezdkyně svého času tvořila velmi populární dvojici a spolu skončili mj. pátí v Českém derby 1999. Letos Adéla, která třetím rokem působí v chuchelské stáji Allana Petrlíka, získala již osm vítězství, v kariéře pak má zapsáno triumfů devětadvacet.

V neděli hned pět koní vyhrálo poprvé v životě

Z osmi nedělních vítězů hned pětice koní získala své první životní triumfy. V úvodním dostihu (Cena Swing, dostih žáků) dosáhl při šestém startu vůbec prvního životního výdělku tříletý Far Beck (žk. Šafář), Cenu Dluhopisového fondu Conseq Invest vyhrála také pošesté startující tříletá Lismore(GER) (žk. Janáček). Obě oddělení dostihu pro nezvítězivší dvouleté, Cenu akciového fondu Conseq Invest a Cenu fondů Parvest, skončila z podstaty propozice dostihu logicky premiérovými triumfy, a to v podání debutující Candelarie s žokejem Donovalem (další vítězství pro plemeníka Rainbows for Life) a Torluse(GER) s žokejem Radkem Koplíkem. V posledním dostihu, Ceně DeCe Consult, proměnila pátý životní start v první plný zásah tříletá tmavá hnědka stáje Transgas, a. s. Lycum, v jejím sedle se žokejka Blanka Šarinová přiblížila na tři triumfy dosažení jubilejního stého vítězství v kariéře.

Jiří Zlámaný
PR oddělení TMM, spol. s r.o.

Podobné články
Vignetta

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Na západě Čech byla vrcholem Cena města Karlovy Vary, moravské závodiště připravilo…

Souboj Vignetty a Charpentiera v hlavním dostihu

Dostihová sezóna na karlovarském závodišti Hipodrom Holoubek uplynulou neděli zaznamenala další významnou událost letošního léta spojenou s…