Druhý klasický triumf Fine Anyway a návrat snů Bellatora

3. 9. 2024 Tisková informace, J. Zlámaný Autor fotek: Tomáš Holcbecher Zdroj: Jockey Club ČR
Bellator
Bellator

První zářijovou neděli odstartovala v Chuchle Areně Praha druhá polovina letošní metropolitní sezóny. Zaplněná tribuna opět vytvořila skvělou atmosféru, ve které se uskutečnily i dva tradiční, významné dostihy: závěrečný a nejdelší klasický test CONSEQ St Leger, v němž si pro zisku Oaks připsala druhý klasický vavřín klisna Fine Anyway, a vrcholná srovnávací zkouška tříletých a starších koní na mílové trati Velká cena Prahy CK Martin Tour, kterou opanoval po roční pauze nastoupivší Bellator.

V 79. CONSEQ St Leger (listed, 2800 m, 550 tis. Kč, 3l. hř.+ kl.) splnila roli sázkové favoritky premiantka Oaks, vítězka srpnové "dámské" klasiky Fine Anyway, která na rychlé dráze v kvalitním čase 2:58,09 jistě o dvě délky odrazila nápor další klisny Our Last Angel. Až o deset délek za ní finišoval pro třetí honorář Cheeky BoyFine Anyway dosáhla čtvrtého životního triumfu, v jejím sedle zaznamenal už pětadvacáté klasické vítězství kariéry (osmé tuzemské a třetí letošní) žokej Tomáš Lukášek, pro kterého to zároveň byl třetí zápis do listiny vítězů českého St Leger. Trenérka Ingrid Janáčková Koplíková (celkově čtvrtý klasický triumf) a stáj Statek Blata Český ráj (sedmá klasika ve sbírce) vyhráli nejdelší klasický dostih poprvé.

Další klasická vítězka z přípravy Ingrid Janáčkové Koplíkové, držitelka Jarní ceny klisen Vermelho patřila před 46. Velkou cenou Prahy CK Martin Tour (listed, 1600 m, 550 tis. Kč, 3l. a st.) mezi tři hlavní kandidáty na úspěch, jako jediná z nich finišovala na "stupních vítězů", avšak o čtyři a čtvrt délky ji zdolal nečekaný vítěz. Tím se stal čtyřletý valach stáje Leram Bellator, který své nesporné kvality sice ukázal už v loňské CONSEQ Velké jarní ceně, kde skončil třetí, ale od loňského července, kdy vyhrál ve francouzském Compiegne dostih nezvítězivších, nestartoval. Zužitkoval však mj. i výtečnou aktuální formu své stáje a navzdory čtrnácti měsícům odmlky triumfoval zcela suverénně a ve druhém nejrychlejším čase historie dostihu 1:36,19. Trenér Václav Luka odsedlával už svého třetího vítěze Velké ceny Prahy CK Martin Tour, nicméně tentokrát pro něj byl úspěch řádově emotivnější, jelikož v sedle Bellatora byl trenérův syn Matyáš: předloňský šampión českých amatérských jezdců zaznamenal jednoznačně největší úspěch své dosavadní kariéry. O půl délky za druhou Vermelho se na třetí příčku prosadil další z méně očekávaných adeptů Chaldero.

V rámcových dostizích se dvakrát prosadili žokej Petr Foret (šestapadesátý kariérní double, pátý letošní) a trenér Michal Kalčík (dvanáctý double, první letošní) s majitelem a chovatelem Jaroslavem Boučkem.

Podobné články

V maďarském Szilvásváradu se ve dnech 5. až 8. září bojovalo o světové mistrovské tituly v čtyřspřeží. Česká republika měla na startovní listině…

Pořadatel dostihů na závodišti v Pardubicích přesouvá dostihové mítinky plánované na tento víkend na nové termíny. Reaguje tak na aktuální vývoj…