Svod fríských koní 2024 již zná svou šampionku

5. 10. 2024 Eliška Váchalová Autor fotek: Eliška Váchalová
Letošní šampionkou svodu fríských koní se stala 11letá Schoutje fan de Heamar po Stendert 447
Letošní šampionkou svodu fríských koní se stala 11letá Schoutje fan de Heamar po Stendert 447

Svod fríských koní 2024 již zná svou šampionku! Tou se stala jedenáctiletá klisna Schoutje fan de Heamar Stb STER 1. premie po hřebci Stenderd 447.

Celkem se svodu zúčastnilo 21 koní, z toho 7 hříbat. Celým pátečním i sobotním dnem nás provedl moderátor Vojtěch Kroupa. Ohodnotit fríské koně v rámci Královské plemenné knihy fríských koní mohou jen komisaři  z holandské organizace KFPS. Taktéž předvedení fríských koní na svodu není vůbec jednoduché, proto jsme rádi, že k nám dojeli z Holandska i profesionální vodiči.

V pátek odpoledne se uskutečnily výkonnostní zkoušky IBOP pod sedlem. Účelem těchto zkoušek je ohodnotit vhodnost koně pro sport a to s maximální možnou objektivitou.

Zúčastnit se může každý kůň starší 4 let. Zkoušku IBOP je možné složit v drezuře nebo v zápřahu.Úspěšné splnění IBOP testů může přispět při rozhodování o udělení titulu Ster (při splnění požadavků na exteriér a pohybu na ruce). Je požadavkem pro definitivní udělení titulu Kroon a Model u klisen. Pro udělení těchto titulů je nezbytné, aby klisna získala alespoň 77 bodů a s tím, že průměrná známka za chody musí být alespoň 7 a jednotlivé známky nesmí být nižší než 6. 

Od sobotního rána probíhal samotný svod neboli chovatelská inspekce. Kůň by měl být předvedený na svodu v co nejlepší možné kondici tak, aby mohly být optimálně posouzeny všechny aspekty a vynikly jeho přednosti. Cílem předvedení pohybu je uvolněný prostorný krok a vznosný klus.

Letošní počasí nám přálo a krásný areál Equus Kinský se před polednem zaplnil diváky. Přicházel totiž na řadu oblíbený doprovodný program, kterého se zúčastnilo celkem 12 koní - fríští hřebci, Vendulka Šponarová s Tajfunem, čtverylka koní Kinských, Monika Novotná předvedla práci ze země a energičtí Niňos Caballos svou skvělou show Džigitovka a Uherská pošta. Odpoledne přišlo na řadu vyhlášení šampiona svodu, kde zabojovalo o titul celkem 5 klisen. 

Děkujeme všem zúčastněným, že podporují chov Fríského koně v Čechách, a také našim sponzorům za hodnotné ceny a budeme se těšit na další rok.

Svod fríských koní 2024

IBOP 2024

1.místo: Schoutje fan de Heamar v sedle Šárka Charvátová - 78 bodů (č.26)

2.místo: Jasmina van Dupaumolen v sedle Vladimír Bláha - 75 bodů (č.29)

3.místo: Diana van Dupaumolen v sedle Vladimír Bláha - 74,5 bodů (č.27)

4.místo: Isaac van Deamon v sedle Aneta Kodlová - 71,5 bodů (č.28)

Vyhlášení šampiona svodu 2024

Šampionkou letošního svodu fríských koní se stala 11letá Schoutje fan de Heamar po Stendert 447 Veroniky Svátové.

Rezervní šampionkou je 6letá Iris van de Gella po Tsjalle 454 Moniky Novotné.

Kompletní výsledky svodu již brzy naleznete na webových stránkách České asociace fríských koní.

Podobné články
Star v padocku

Dne 13. října se běžela již 134. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou. Mezi startujícími byl také třináctiletý bělouš Star. Jak letošní Velkou…

Skupinka exmoorských koní na stávající pastvině "Staré vinice" v Havraníkách

V Podyjí brzy vznikne další pastvina exmoorských koní. Nové útočiště najdou koně nedaleko Havraníků na ploše přibližně 100 ha převážně lesnatého…