Biomechanika ježdění a drezúry - Atlas jezdce: Než začnete číst tyto velmi zajímavé stránky...

Brouzdání na internetu má někdy své obrovské výhody a člověk může natrefit na pravý poklad. Tak se to jednoho dne podařilo i mě. Protože se zajímám o biomechaniku pohybu koně, o jeho anatomii a fyziologii a jejich uplatnění v tréninku a při ježdění, bylo pro mě objevení těchto stránek hotovým zázrakem. Nádherně zpracované „anatomické“ obrázky koní, názorné fotografie a videozáznamy, doplněné zajímavým a odborným textem, to bylo něco, co jsem při své omezené představivosti stále postrádala.

Proto jsem velice ráda, že se našel člověk, který má dostatečné vzdělání, jezdecké zkušenosti, technické zázemí a hlavně chuť nezištně se o své poznatky podělit s celým světem - Nancy Nicholson. Když jsem ji - coby naprostá cizinka - požádala o svolení zveřejnit překlad jejích internetových stránek, ochotně svolila a nabídla svoji pomoc, kdykoli budu potřebovat. Nancy připravuje celou interaktivní knihu (spíš asi CD...), ve které bude více, než na těchto stránkách. A byla by velmi ráda, kdyby byla kniha následně přeložena do různých jazyků (a tedy i do češtiny).

Její stránky o biomechanice ježdění se zabývají pohybem koně a působením jezdce na koně. Tyto studie Nancy plynule spojuje s praktickými ukázkami a cviky. Přestože celou dobu mluvíme hlavně o "drezurních pohybech", jedná se stále a jen o koně, takže poznatky, které zde přečtete, jistě upotřebíte i v jiných jezdeckých disciplínách. Přestože většina z nás se asi nikdy nedostane na úroveň bezchybného předvádění pasáží a piaf či shromážděných chodů, jsou i tyto informace velmi cenné, protože nám mnoho napoví i o "obyčejnějších" pohybech koní.

Snažila jsem se stránky překládat co nejvěrněji, své vlastní postřehy či připomínky jsem pak viditelně označila (pozn. překl.), přestože jsem se i já jejich čtením vlastně dozvídala nové věci. Velice ráda uvítám veškeré připomínky k mému překladu, otázky, týkající se nepochopení slov nebo textu (snažila jsem se co nejvíce výrazů psát skutečně česky). Stejně tak je i Nancy Nicholson otevřená všem dotazům, týkajícím se její práce, uvítá nové podněty a nápady na další témata. Můžete napsat přímo jí v angličtině, nebo mě a já vaše dotazy ráda přeložím a odešlu.

MVDr. Dominika Švehlová

Podobné články

Od spuštění nového systému až do dnešního dne se v seriálu americké autorky Nancy Nicholson, Ph. D. nezobrazovaly obrázky, čímž toto ojedinělé dílo…

Pokud zrovna dnes nemáte potřebu jít jezdit, nevadí, můžete se se svým koněm zabavit jinak. Stačí trochu šikovnosti, něco fantazie a máte postaráno o…