Zámecký park ovládla vojenská vřava, bojovala zde vojska napoleonských válek

25. 11. 2012 Miloslav Havelka Autor fotek: archiv Muzea kočárů

V neděli před polednem se do zámeckého parku v Čechách pod Kosířem opět vrátila vojska. Bitva z napoleonských dob měla připomenout blížící se výročí památné řeže u Slavkova. Duch bitvy však nakonec přenesl všechny přítomné o kousek dál…

Děj nedělní bitvy nakonec všechny přenesl v čase o prostoru kousek dál, než je datum i místo blížící se slavné Bitvy tří císařů u Slavkova. Příběh, který se na bitevním poli v zámeckém parku odehrával, navazoval na období těsně po slavné. Podle legendy byly vojsky pleněny také vesnice v okolí Kosíře, konkrétně Třebčín, Lutín, Olšany a Slatinice. Právě tato místa byla na bojišti připomenuta.

Video přibližující atmosféru bitvy tří císařů najdete na youtube pod tímto ODKAZEM.

Z bitvyVše se točilo kolem údajného pokladu zakopaného francouzskými vojáky nedaleko Slatinic poté, co konvoj s plukovní pokladnou přepadla ruská vojska. Voják, který příběh vyprávěl, se podle svých slov šťastně dožil až 3. prosince 1805, tedy dne následného po bitvě u Slavkova, ovšem osudnými se mu staly dny následující. Díky zranění, které při potyčce s ruskou jízdou utrpěl, nakonec ale tuto událost přežil. Neboť po zakopání pokladu nechal velitel jednotky všechny vojáky, kteří se převozu pokladny zúčastnili a o místě, kde byla truhla zakopána, věděli, postřílet. I když se od té doby našla spousta dobrodruhů odhodlaných poklad najít, nikomu se to zatím nepodařilo a jak legenda praví, najde ho ten, kdo ho bude nejvíc potřebovat.

Na čtyři desítky vojáků všech tří armád, které v té době spolu bojovaly, stovky návštěvníků, jež si tuto jedinečnou podívanou nenechali ujít, se shromáždily v neděli. A rozhodně i přes sychravé počasí neměli čeho litovat. Nicméně ani tehdejší válečné období si nevybíralo den bitev podle počasí... Asi čtyřicet minut trvající bojová ukázka, v níž se představili rakouští granátníci Klubu vojenské historie Ostrava, do stejného klubu patří také huláni z Klimkovic. Do boje se také zapojili polní myslivci, francouzská pěchota a dělostřelectvo, těžká kavalerie nechyběla ani na straně rakouské, respektive spojenecké.

Prohlídka smutečního kočáru„Dopadlo to mnohem líp, než jsem vůbec očekával," přiznal bezprostředně po skončení bitvy iniciátor akce, která měl v loňském roce premiéru, Václav Obr. K tomu jednoznačně přispěl i nápad s příběhem o vypleněných vesnicích v okolí a francouzském vojákovi, který se vrací na místo, kde mu místní lidé zachránili život. „Ten nápad se zrodil na poslední chvíli a určitě se tím stala celá věc poutavější," jak nám prozradil. A určitě mu v tom můžeme dát zapravdu nejen my, ale všichni ti, kteří místo nedělního oběda dali přednost výletu do Čech p. K. Rozhodně nebylo čeho litovat.

Večer před bitvou se konal večerní pochod Hulánů obcí Čechy pod Kosířem, poté prohlídka největšího smutečního kočáru za doprovodu vojsk v Depozitáři Muzea kočárů. Fotogalerii najdete pod článkem.

Akce v Muzeu kočárů Čechy pod Kosířem pokračují i v prosinci, a to adventními večery - více informací hledejte v článku Muzeum kočárů zve na bitvu i advent.

Podobné články

Sbírka hipomobilií národního hřebčína se rozrostla o zcela jedinečný ucelený soubor vybavení pohřebního ústavu v Příboře.

Martinu Slukovou Niederlovou jste ve společnosti jejích shagya arabů už v rámci doprovodných programů různých akcí a výstav určitě viděli. Proč dala…