V USA bojují proti barování chodových koní

12. 4. 2012 Michaela Burdová

Různé způsoby, jak zvýšit výkonnost koně pomocí nedovolených a pro zvíře traumatizujících prostředkům se netýkají jen dostihů nebo parkurového skákání. I chodoví koně (koně se zvláštními chody – pas, tölt) jsou vystaveni podobným praktikám.

Způsob barování se u chodových koní nazývá soring. Označuje techniku zvyšování citlivosti-bolestivosti dolní části končetin koně pomocí chemických nebo mechanických prostředků za účelem zvyšování akce končetiny při pohybu, což je na show těchto koní žádané. Tato praktika je již 40 let nezákonná.

Americká asociace veterinárních lékařů (AVMA - American Veterinary Medical Assotiation) prohlásila, že stojí po boku inspektorů amerického ministerstva zemědělství. Také uvedla, že nekalou praktiku by pomohlo ukončit posílení kontroly a větší objem finančních prostředků pro inspekci. Začátek sezóny show chodových koní tedy bude ve znamení boje proti soringu. Takový je závazek AVMA, amerického ministerstva zemědělství a Association of Equine Practitioners.
„Je čas tuto tyto kruté způsoby rázně ukončit," říká prezident AVMA Dr. Rene Carlson.

horsetalk.co.nzZdroj: http://horsetalk.co.nz/2012/04/12/vet-body-urges-more-action-against-horse-soring/

Podobné články

Sbírka hipomobilií národního hřebčína se rozrostla o zcela jedinečný ucelený soubor vybavení pohřebního ústavu v Příboře.

Martinu Slukovou Niederlovou jste ve společnosti jejích shagya arabů už v rámci doprovodných programů různých akcí a výstav určitě viděli. Proč dala…