V Humpolci zachránili jezdecký sport...

... a dnes je o něj velký zájem. Postupující modernizace zemědělství v druhé polovině minulého století téměř vytlačila koně z venkova. S renesanční myšlenkou o obnově jezdectví u nás přišel redaktor Československého rozhlasu Břetislav Vystrčil a společně s několika dalšími nadšenci sepsali pravidla jezdecké soutěže Zlatá podkova, které vycházely z tradice využití koní na venkově.

Původní soutěž Zlaté podkovy se stále více zaměřovala na sportovní část a v roce 1980 se její pravidla zcela přizpůsobila pravidlům jezdeckého sportu. Po několika ročnících se místem konání finále stal jezdecký areál školního statku v Humpolci, kde se letos v srpnu uskuteční už čtyřicátý pátý ročník Zlaté podkovy.

„Tradice jezdeckého sportu v Humpolci sahá do minulého století. Přímo na školním statku vznikl v roce 1965 jezdecký klub, kterým vychoval mezinárodně uznávané jezdce. Poté se místní koňaři ve spolupráci s městem ujali pořádání soutěže Zlatá podkova. V roce 1996 byla založena obecně prospěšná společnost Soutěže podkovy, která pokračuje v tradici pořádání těchto jezdeckých soutěží," popisuje současný ředitel organizace.

Humpolec nyní patří k tradičním a zkušeným závodištím v České republice, kde se každoročně utkávají nejlepší jezdci v rámci mezinárodních soutěží. „Máme tady tradici, na které stavíme a také lidi, kteří této práci rozumí. Jezdecký sport dokáže formovat mladé lidi a učí je respektovat zvířata a smysluplně trávit volný čas, což je dnes důležité," hodnotí Jiří Klubal.

Koně a jezdecký sport jsou mezi mladými v kurzu

Doby, kdy jsme se báli o budoucnost koní, stejně jako se zpívá v písničce od Svěráka a Uhlíře, jsou pryč. Za poslední roky stoupá zájem o jezdecký sport i o soukromé vlastnictví koní. Mít koně je trendovou záležitostí a v některých případech také dobrou investicí. Podle Jiřího Klubala roste zájem o jezdecké kluby, kam se přihlašují mladí lidé: „Často jde o rekreační sport spojený s péčí o koně a dalšími pracemi. Je to určitý způsob moderní relaxace a také návrat k tradicím."

Podobné články

Sbírka hipomobilií národního hřebčína se rozrostla o zcela jedinečný ucelený soubor vybavení pohřebního ústavu v Příboře.

Martinu Slukovou Niederlovou jste ve společnosti jejích shagya arabů už v rámci doprovodných programů různých akcí a výstav určitě viděli. Proč dala…