Pozvánky na víkend - a do nového muzea!

7. 7. 2009 Helena Görnerová

Nestačili jsme se ani otočit a další víkend před námi! Tentokrát hlavně plný historie a řemesel, protože se otevírá nové a unikátní muzeum kočárů. Slavnosti koní a řemesel v Kuksu připadly také na tento víkend, ale vyrazit s námi můžete i na chladnokrevníky nebo všestrannost. Nechte se zlákat...

Otevírá se nové Muzeum kočárů - odkaz dalším generacím

Poprvé v historii naší země v takovém rozsahu se tento víkend veřejnosti představí soustředěná a ojedinělá sbírka historických kočárů a luceren v nově založeném Museu kočárů v obci Čechy pod Kosířem (okr. Prostějov, Morava).

"Sobota bude dnem, na který jsem čekal mnoho let. A aby muzeum nebylo jen bezduchou expozicí, dáváme mu kromě svých sil a víry také další rozměr. Snažím se totiž kolem muzea sdružovat lidi, řemeslníky, kteří chtějí udržovat dovednosti a um našich předků a rozvíjí stará řemesla tak, jak bylo dříve zvykem. Jejich víra a duch jsou vloženy do projektu muzea, včetně např. nové stavby, která je ale provedena také v duchu těchto tradic. Kromě toho je jejich práce k vidění na akci JOSEFKOL - II. ROČNÍK MEZINÁRODNÍHO SRAZU MISTRŮ ŘEMESLA KOLÁŘSKÉHO. Otevření muzea, jeho požehnání biskupem p. Hrdličkou a nedělní hlavní program pro návštěvníky jsou mj. také upoutávkou na toto setkání, a tak pokud nemohou diváci dorazit zrovna tento víkend, mohou k nám zavítat v rámci Josefkolu ve dnech 25.-26.7. a shlédnout kromě muzea navíc i kováře, sedláře, čalouníky či lampáře přímo v akci. Specialitou Josefkolu pak bude ukázka hamrování, které skutečně zřejmě nikde jinde neuvidíte", sdělil nám pan Václav Obr, zakladatel a duchovní otec muzea.

Pro první návštěvu široké koňařské veřejnosti je vhodnější tato neděle, kdy začnou oficiální prohlídky.

Samotný víkend je rozdělen do dvou částí - veřejné a pro pozvané. V sobotu dopoledne požehná muzeu při slavnostním otevření pan biskup Hrdlička a tato část dne je určina hlavně širší veřejnosti z obce a okolí. Partnerům projektu, sponzorům a pozvaným hostům pak je vyhrazeno sobotní odpoledne. Podle sdělení pana Obra je tedy pro návštěvu široké koňařské veřejnosti vhodnější neděle, kdy začnou oficiální prohlídky.

Ale pozor! Nebudou to prohlídky ledajaké, jaké znáte třeba z hradů a zámků. Jednotlivé kočáry či jejich součásti jsou speciálně nasvícené a expozice je ozvučená. Každý kočár má svou vlastní kroniku, což při počtu 40 kočárů a saní nebyla určitě práce jednoduchá... Aby si návštěvník dokázal představit, kolik práce je na oživení starých kočárů potřeba odvést, některé z nich jsou vystaveny dvojmo - rekonstruovaný vedle kočáru v původním stavu. Můžete také navštívit restaurátorskou dílnu. Celé muzeum doplňuje postupně budovaná galerie v délce čtyřiceti metrů, do které sbírá pan Obr materiál již 15 let...

"Každý člověk hledá v životě nějakou cestu, ne každý má nějaké poslání a jen málo pozná pro co je předurčen. To vše se stává nebo pozná při nelehkém životě. U mne to znamenalo jakousi letitou životní přípravu, jak po stránce fyzické, tak i duševní pro uskutečnění velkého díla a to vybudování musea historických kočárů v Čechách pod Kosířem s unikátní sbírkou kočárů a luceren, jako odkaz našich předků pro další generace."
Václav OBR

  • největší sbírka luceren ve střední Evropě
  • největší sbírka smutečních a korunovačních kočárů

Muzeum pak můžete navštívit každý den kromě pondělí od 9.00 do 17.00 hodin.

WWW stránky muzea: http://www.historickekocary.cz/

muzeum

Slavnosti koní a historických řemesel Kuks 2009

A máme zde další historickou akci, a to slavný "řemeslný Kuks". Hospitál Kuks se návštěvníkům otevře v sobotu 11. listopadu a zahájí se další ročník slavností koní a historických řemesel. „Kuks bude opět nádhernou kulisou akce, jejímž cílem je nabídnout v naší uspěchané době možnost zastavení a zamyšlení," lákají pořadatelé. Nabízí spoustu zábavy nejen pro dospělé, ale také pro děti - a smaozřejmě pro koňaře.

KuksK vidění zde bude nejen několik plemen koní od národní památky starokladrubského koně (ze Slatiňan) až třeba po chladnokrevnou krásu ČMB. Ale představí se také hnědák Dimon s dámou v sedle, koně ve službách policie, kaskadérská skupina Caballos s výstupem, nazvaným "Turnaj Královských párů" a adrenalinovou džigitovkou, dále například pan A. Pejos ukáže jezdecký trénink.

Akce nebude ochuzena o perličky ani letos, opět bude přetahovaná s chladnokrevnými koňmi pana Nývlta. Vyhraje letos opět kůň? Ukázka senoseče s koňmi a výstava zemědělských strojů zde bude poprvé. Zastaví se také Kat a provede praktiky neveselé a leckdy velmi bolestivé. Děti můžete poslat na speciální program - divadlo i kreslení s Janem Honzou Lušovským. Věrný partner akce pojišťovna Kooperativa za to děti řádně odmění.

Reportáž z roku 2007: http://www.equichannel.cz/kuks-opet-zaril-slavnostmi-koni-historie-a-remesel

WWW stránky pořadatele: http://www.ponycentrum.cz/slavnostikoni2009_program.htm

Národní výstava koníjízdní policie

V sobotu 11. července pořádá JK Aris Národní přehlídku koní, která bude současně charitativní akcí, jelikož její výtěžek pořadatelé věnují na práci s postiženými dětmi.

Slavnostní zahájení proběhne ve 13 hodin. Pozornost je věnována méně početným plemenům koním - kůň kinský, českomoravský belgik, slezský norik, irský tinker, appaloosa, shirský kůň, arabský kůň, merénský i kladrubský kůň či paint horse, welsh mountain pony a mnoho dalších plemen se představí před kaskadérskou ukázkou.

Na výstavu dorazí také Václav Vydra se svými koňmi a Petr Skořepa s koňmi plemene pura rasa espaňola. Drezuru v dámském sedle ukáže rodina Langmajerova. Ovládání honáckého biče anebo jízdní policie, westernové disciplíny či motorky a čtyřkolky Yamaha, to vše bude k vidění právě na Velké louce ve městě Plasy. Vstupné vyjde dospělé na 120 korun a dětské publikum na 70 korun.

WWW stánky pořadatele: http://www.aris.ic.cz

Mezinárodní všestrannost zve do Humpolce

Mezinárodní závody a mistrovství ČR ve všestrannosti CIC** - CCI* vypukne již v pátek v Humpolci a potrvají v tradičním třídenním modelu (PÁ drezura, SO terénní zkouška, NE parkur). Seznamy přihlášených najdete na webu pořadatele (http://www.zlatapodkova.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=111&Itemid=47), přijít můžete každý den již po deváté hodině.

WWW stránky pořadatele: http://www.zlatapodkova.cz

Souboj chladnokrevníků v Klokočově

V pořadí třetí, tedy předposlední kolo kvalifikace chladnokrevníků na letošní mistrovství Evropy proběhne v sobotu, 11.7., v hřebčíně Francův Dvůr - Klokočov u Vítkova (Opava). Očekává se plná účast favoritů a příznivcům chlaďasů tedy nemusíme dodávat nic dalšího ;o) Ostatní můžeme ke shlédnutí chladnokrevných koní nalákat třeba předchozími reportážemi...

Reportáže z minulých ročníků: finále 2008, finále 2007, finále 2006.

Poslední možnost bojovat o body na ME pak mají "begani" 8. srpna ve Vescích.
Finále Mistrovství Evropy proběhne v Klokočově 12. září 2009.

Zámecký jezdecký den v Dřevohosticíchplakat

Jezdecký den v prostorách zámku v Dřevohosticích u Přerova se uskuteční již tuto sobotu 11. července. Na programu je parkur pro poníky s jezdci do 16let, mini parkur s výškou překážek do 70 centimetrů, dále parkur ZM a Z podle pravidel ČJF, westernový dvojboj (barely, tyče) a židličková. Nechybí ani doprovodný program včetně taneční zábavy.

Během dne probíhají zároveň slavnosti Mikroregionu Moštěnka. Začátek je naplánován na 9:30 hod.

WWW stránky pořadatele: http://aarl.wz.cz

 

Další zajímavé akce (nejen) na tento víkend naleznete v našem Kalendáři akcí.

Už jste si určitě zvykli, že vám každý týden zpracováváme pozvánky na víkend, které nás zaujaly. Na zařazení není žádný nárok a opravdu jde o věci, které nám přijdou něčím vyjímečné nebo ne zas tak časté. Jak tedy se dostat do pozvánek na víkend? Zadejte svou akci do našeho Kalendáře (odkaz vpravo), dejte k ní co nejvíce informací a nebojte se nám k ní případně doposlat i podrobnější zprávu mailem (info@equichannel.cz). Děkujeme.

Podobné články

Sbírka hipomobilií národního hřebčína se rozrostla o zcela jedinečný ucelený soubor vybavení pohřebního ústavu v Příboře.

Martinu Slukovou Niederlovou jste ve společnosti jejích shagya arabů už v rámci doprovodných programů různých akcí a výstav určitě viděli. Proč dala…