Mezinárodní setkání jízdních policií v Ostravě

30. 8. 2010 Ivo Maršálek Autor fotek: Ivo Mašálek

V sobotu 28.8.2010 se uskutečnilo v areálu Komenského sadů v Moravské Ostravě Mezinárodní setkání jízdních policií. Již po třinácté se zástupci jízdní policie a strážníků z České republiky, Slovenska a Polska setkali v Ostravě. Změřili své síly a předvedli spolu se svými koňmi, že dovedou obstát v náročných podmínkách, do kterých je výkon služby může kdykoliv postavit.

Soutěžilo se ve třech disciplínách. První disciplínou byl klasický terénní parkur. Není to pro policejní koně a jezdce běžně trénovaná disciplína, ale vzhledem k jiným dovednostem, které se služební koně ve výcviku běžně učí, nebyl pro ně problém zvládnout překážky postavené na terénních převýšeních asi 15 metrů.

terénní parkur

terénní parkur

terénní parkur

V první přestávce předvedly složky Integrovaného záchranného systému Ostrava zásah u simulované havárie dřevěné budovy, která se zřítila a v jejich troskách zůstal uvězněný člověk. Simulace předvedla návštěvníkům akce součinnost všech složek, od prvotních úkonů zajištění místa přes použití záchranářského psa pro vyhledání zasypané osoby, až po vyproštění a transport postiženého do zdravotnického zařízení.

Ve druhé disciplíně „zrcadlovém skákání" se dvojice utkaly v paralelním parkuru a vítězové z jednotlivých dvojic postupovali vždy do dalšího kola.

zrcadlové skákání

zrcadlové skákání

Druhou přestávku vyplnili sportovci z oddílu juda při Sportovním klubu městské policie Ostrava. Předvedli ukázku rozcvičení před tréninkem a ukázky tohoto bojového sportu. Instruktoři a trenéři předvedli názorné využití tohoto sportu v sebeobraně nejen při napadení holýma rukama, ale i se zbraněmi.

Poslední a hlavní disciplínou odpoledne byl policejní parkur, ve kterém jezdci a koně předvedli, co musí umět zvládnout v běžné služební praxi. Hořící překážka, chůze po schodech, projití hradbou sudů, neustoupení před obrovským balónem a odolnost proti hluku vyvolanému výstřely nebo výbuškami, to byly dovednosti, které koně vycvičení pro policejní práci musí zvládat. Při jízdě v policejním parkuru museli jezdci navíc zasahovat předměty obuškem.

policejní parkur

policejní parkur

policejní parkur

policejní parkur

policejní parkur

I přes ne příliš optimistickou předpověď počasí se na akci přišla podívat spousta diváků, kteří odměňovali soutěžící potleskem a hlasitým povzbuzováním.

Další fotografie najdete přiložené pod článkem a hlavně na stránkách autora:
Podobné články

Sbírka hipomobilií národního hřebčína se rozrostla o zcela jedinečný ucelený soubor vybavení pohřebního ústavu v Příboře.

Martinu Slukovou Niederlovou jste ve společnosti jejích shagya arabů už v rámci doprovodných programů různých akcí a výstav určitě viděli. Proč dala…