Klinika s Jeffem Sandersem a Paulem Woodsem při otevření ranče RBJ

25. 4. 2012 Ondřej Zalabák Autor fotek: archiv autora

Koncem dubna se chystá slavnostní otevření ranče RBJ v Bystré nad Jizerou. Při této příležitosti se zde budou konat rovnou dvě kliniky se známými kovboji, proložené modifikovanou oslavou čarodějnic. Přijměte pozvání!

Klinika s Jeffem Sandersem

28.-30. 4. 2012

Podívejte se na video z loňského setkání!

Náplní kliniky s Jeffem bude převážně elementární horsemanship. To znamená, že se budeme věnovat obsedání, prvním krokům pod sedlem, řešením jezdeckých problémů, správnému ježdění na bosalu, zásadám používání bosalu, ostruh a podobně. Zkrátka mateřská a základní škola Vaquero horsemanshipu. Tato klinika je více než vhodná pro mladé koně i pro starší, kdy se chcete posunout někam dále. Po předchozích zkušenostech vynecháme v sobotu i v neděli (28.-29. 4.) práci s lasem, aby byl maximální prostor pro základní jezdectví, které je většině bližší.

Jeff SandersSlavnostní otevření ranče RBJ

V pondělí 30. 4. 2012 večer proběhne slavnostní ceremoniál ku příležitosti otevření ranče, kdy bude hrát country hudba, proběhnou rančerské soutěže, grilování a nakonec ohňostroj a finální losování o pracovní sedlo Westman Wade, Týdenní pobyt na ranči dle vlastního výběru, Spade bit Santa Barbara a buckaroo nůž.

Počet diváků omezen na 50. Počet jezdců limitován na 10.

Ceny:

  • Jezdec s koněm: 330 EUR/3 Dny ( v ceně je ustájení včetně sena a vody, sedlovna )
  • Divák: 50 EUR/3 dny ( 20 EUR/Den )
  • Poznámka: Každý, kdo se akce zúčastní na celé 3 dny a má, nebo si zakoupí členství Vaquero.cz, bude automaticky zařazen do slosování o nové pracovní sedlo Westman Wade, týdenní pobyt na ranči, spade bit a buckaroo nůž. Losovat se bude 30. 4. 2012 přesně o půlnoci. Výherce budou losovat Jeff Sanders a Paul Woods.

Rančerský program 2. 5.-3. 5. 2012

Práce s dobytkem a lasování, práce v přírodě. Práce spolu s Jeffem a Paulem. Maximální počet koní je 10. Není vhodné pro diváky, neboť se bude pracovat a jezdit venku.

Klinika s Paulem Woodsem

3.-6. 5. 2012

Pouze pro jezdce, trénink v přírodě, práce s dobytkem a hlavně Ranch Roping. Kdo jste byl na minulém Paulovi, víte, o čem je řeč :-D. Paul Woods je opravdový buckaroo kovboj a během této kliniky z něho chceme vycucat co nejvíce informací o praktickém ježdění v terénu, jak používat nákladního koně, jak koně bezpečně vázat při nocování a podobně. Tato klinika je maximálně vhodná pro ty, co chtějí získat zkušenosti s lasem či naučit svého koně na laso. Není vhodná pro naprosté jezdecké začátečníky či velmi nezkušené jezdce.

Paul WoodsPaul Woods:

Paul se narodil v roce 1966 přímo na jednom dobytkářském ranči v Montaně. Do nemocnice to bylo daleko. Místo narození ovlivnilo celý jeho život. Vyrůstal s rančery, koňmi a dobytkem. Na jeho výchovu měl kromě otce vliv i nespočet kovbojů, kteří na ranči pracovali, či jen rančem prošli v dobách, kdy se značkovalo. Celé dětství ho fascinovaly kresby Charleyho Rusella, který nemaloval nic jiného než kalifornské kovboje jezdící na koních a pracující s lasem dle staré tradice Vaqueros. To ovlivnilo jeho jezdecký styl asi nejvíce. Jak rostl, pracoval na různých rančích převážně v Montaně a Wyomingu. Práce ho zavedla až na slavný ranch Padlock, kde měl to obrovské štěstí zažít při práci snad poslední opravdu funkční dostavníky, ve kterých kovbojové vozili materiál pro značkování a ošetřování telat. Paul není klasickým učitelem jezdícím po klinikách. Jak sám říká, je jen kovboj, co má rád svou práci, svého koně a lasování. Nic víc. Jeho svět je v sedle montanských kopců. O to cennější je fakt, že přijal pozvání k nám do Čech. Zlomilo ho to, že potřebujeme pomoc naučit se jezdit a trochu pomoci s lasováním. Prý nám zkusí předat co nejvíce ze svých zkušeností. Musíme ale počkat do září. První týden v září je jediný termín z roce, kdy se odtrhne od práce s koňmi a dobytkem na ranči v Montaně. Pokud se od tohoto zkušeného kovboje chcete naučit, máte možnost na této klinice.

Ceny:

  • Jezdec s koněm: 330 EUR/3 Dny ( v ceně je ustájení včetně sena a vody, sedlovna )

Obecné info:

  • Rezervace a objednávky na mailu info@vaquero.cz nebo telefonicky na +420605206690
  • Podmínka účasti s koněm je platné očkování dle aktuálních nařízení.
  • Na akci bude přítomen profesionální překladač.
  • Eventuelní veterinární a podkovářský servis zajištěn.

Proč jet na Kliniky s Vaquero tematikou?

Při náhledu do kalendáře kurzů a klinik si možná říkáte, co vlastně budete pohledávat na kurzu, kde se pracuje s telaty, když žádné krávy nemáte a ani nemáte ambice se práci s dobytkem nějak věnovat. Pokusím se vám nastínit, jak vlastně takové Vaquero kliniky vypadají, proč je dobytek tolik důležitý pro trénink koní a proč budete nakonec nadšení, že jste se na takovou kliniku vydali.

Veronika CejpováPokud se vydáte na kurz nějakého reiningového trenéra či kliniku zaměřenou na allaround disciplíny, téměř vždy budete řešit problémy přímo související se závodním ježděním té a té disciplíny. Westernové ježdění zde v ČR v podstatě znamená jen dvě věci. Jezdím reining nebo all around a tudíž závodím, nebo mám klobouk a jezdím po lese. Ne že by na tom bylo něco špatně. Většina z vás má jen jeden cíl. Mít stoprocentně spolehlivého koně na vyjížďky ven, který je ochotný, perfektně přiježděný a poslechne vás na slovo. Potom by vás možná mohl zajímat výcvik koní dle filozofie kovbojů z velkých plání.

Westernové ježdění, tak, jak jej známe dnes, tady u nás nemá už téměř nic společného s obrazem opravdového kovboje, který se pohybuje někde po velkých pláních a právě touhle dobou hledá nově narozená telata či pomáhá s telením těm kravám, kterým to samo nejde. Je to dáno tím, že v Evropě se až na pár výjimek dobytek nechová na volno. Po revoluci sem k nám přišlo sportovní ježdění z Texasu a středozápadu. Tedy nejvíce ze všech sportů vývoj naší westernové jezdecké scény ovlivnil Reining. Je to pěkný sport, ale v součtu je to jen pár cviků vytržených z kontextu dovedností pracovního koně. Pomůcky a celková výchova koně je vedena ve velké míře k ježdění pomocí rukou a celý výcvik se uzpůsobuje podmínkám čtyřminutové soutěžní úlohy a prostoru haly, kde nejsou venkovní ruchy a kůň je tak izolován od přírody. Pokud je ale váš cíl s koněm soutěžit, není na tom vůbec nic špatného, naopak - určitě se naučíte dobře jezdit a spousta trenérů je velmi dobrých (viz foto trenérka Veronika Cejpová).

Předpokládám, že jste ale "hobby" jezdci, kteří mají zájem jezdit westernově, tedy trochu se stylizovat do kovboje, ale hlavně chcete mít koně, který vám na vyjíždkách bude dělat jen radost a nebude mít problém vlézt do vody, do křoví, nelekne se srnky, krávy ani zajíce. Přitom ale chcete umět ovládat koně tak, jako to umí soutěžní reiningoví jezdci a hlavně chcete sami umět jezdit, a vědět, o čem takové jezdectví je. Proto, abyste vašeho koně byli schopni obsedat, přiježďovat a opravovat, musíte porozumět celému systému tréninku koně. A zde už se dostáváme trochu k podstatě klinik, které letos budeme pořádat.

JeffVýběr trenérů: Proč Vaquero Horsemanship?

Záměrně vybíráme trenéry z USA z oblasti Velkých plání, kde se doposud pracuje s dobytkem a s koňmi tak, jak to známe z filmů. Tito lidé jsou zpravidla několikátým pokolením lidí trénujících koně. Ne že by to byli nějací nesmrtelní bozi, jen to mají neskutečně v krvi. Koukáte-li na jejich práci, první, co vám bude vrtat hlavou, je to, jak to vlastně dělají, že téměř nic nedělají a koně je neuvěřitělně poslouchají. Mají dar pro načasování a intenzitu užití pomůcek. Spoustě z vás uhranula myšlenka přirozené komunikace, práce v kruhovce, napojení, partnerství a podobně. To je vše jen střípek dovedností, kterých se k nám do ČR doneslo. To hlavní, tedy práce ze sedla a kvalitní jezdectví, už bohužel nikoliv.

Tito chlapi prostě s koňmi komunikují jak ze země, tak hlavně ze sedla. Nenásilně koně přiježďují v jakýchkoliv podmínkách. Dokonce vidíte i Vaquera, který, ač má na lase půltunovou krávu, najde 2-3 vteřiny k tomu, aby koně poopravil, pomohl mu lépe se soustředit. Ohromný přehled a chladnokrevnost, se kterou řeší problematické situace, se přenáší na koně. Hotový pracovní kůň se nedá vyrobit v hale, kruhovce nebo na jízdárně. Pracovní kůň musí co nejdříve pomáhat svému pánovi. Je tu proto, aby jezdci pomáhal kontrolovat ohrady, cestovat, pracovat s dobytkem a podobně. Ne naopak. Proto, pokud mluvíme o partnerství koně a člověka, neuvidíte pevnější svazky, než které pocítíte u honáků hledajících zaběhlé tele ve vánici, kde není vidět na krok, při práci s nebezpečným býkem, kdy chyba jednoho znamená někdy i smrt. V těchto podmínkách se vyvinul asi ten nejkrásnější a nejúčelovější trénikový systém, který jsem kdy mohl vidět. Vaquero Horsemanship.

Proč krávy?

Lidé se ohánějí tím, že dobytek nemají, nechtějí mít, že jejich westernový kůň nikdy s dobytkem dělat nebude a podobně. Ano, to může být pravda. Texaští honáci používají koně k tomu, aby pracovali s dobytkem. Vaqueros samozřejmě také, ale mimo to používají dobytek k tomu, aby jim pomohl trénovat koně. Je známo, že američtí koně mají vyvinutý cow sense (cit pro dobytek). Můžete vidět divoké koně co odhánějí srnky od vody či si hrají s jeleny. Koně práce s dobytkem baví. Pokud trénujete obraty či rollbacky, víte, že je těžké motivovat koně, aby se rychleji otáčel.

Pokud vám pomáhá koně motivovat živá kráva, zpravidla máte po problému. Kůň rychle pochopí, co se po něm chce a vy budete možná poprvé cítit, jak to vypadá, když chce kůň něco pozitivního udělat sám od sebe. Je to jeden z nejhezčích pocitů, které jsem v sedle zažil. Když kůň svou úlohu zná, pak se opravdu dá mluvit o partnerství. Kůň umí poznat, jestli byl hod lasem úspěšný a sám nabízí řešení situace. Kůň se vás bude ptát, jestli má dohnat tele, které vám proběhlo podél hrazení. Uvidítě koně častěji se olizovat a přemýšlet. Kůň možná poprvé pozná, že spolupráce s tím člověkem na zádech má nějaký smysl.

Obsedání koní

obsedáníObsedání koní je nedílnou složkou těchto klinik. Důvod je prostý - při obsedání a následných prvních krocích se všechno rodí. První jezdecké kroky i první konflikty a nedorozumění. Pokud chcete být dobrými horsemany, musíte vědět, jak se to celé rodí. Jedině tak budete v budoucnu vědět, jak na to. Pokud vám později bude dělat kůň problémy, vy už budete vědět, nebo alespoň tušit, kde problém hledat a kam je potřeba se v tréninku vrátit, či co se v tréninku přeskočilo. Nenásilné obsedání je jednou z hlavních domén celé filozofie Vaquero Horsemanshipu. Staré pořekadlo praví, že dobrý kovboj obsedne koně a přivede ho až na Bridle aniž by se ho kůň pokusil jedinkrát shodit dolů. To asi dovede jen opravdu málo lidí, nicméně to hodně napovídá o filozofii Vaqueros. Být u zrodu jezdeckého koně je hezké. Máte nepopsaný list papíru. Ale k tomu, abyste tenhle velký test napsali dobře, je třeba navštívit opravdu hodně klinik a strávit mnoho hodin v sedle. Proto neváhejte využít možnosti podívat se, jak to dělají opravdoví horsemani, Vaqueros či Buckaroos z Great Basins.

Hlavní okruhy klinik

Pokud jsem vás ještě nepřesvědčil, zkusím to v následujících řádcích. Kromě výše popsaného obsedání a práci s telaty bude převážná část klinik věnována ježdění na hackamore, přiježďování koní a hlavně řešení vašich konkrétních jezdeckých problémů. Kdokoliv může položit dotaz a problém si rozebereme, zkusíme popsat a odstranit. Ne vždy to jde hned, ale alespoň otevřete do problematiky dveře. 3 dny, to je poměrně dost času na to konkrétní jezdecký problém alespoň najít. Hlavním a nosným tématem napříč všemi klinikami bude získání respektu koně, jeho mysli a jeho důvěry na základě jezdecké komunikace ze sedla, ale i ze země. Pokud tohle získáte, bude veškerá další práce podstatně jednodušší.

práce ze zeměNejhloupějším názorem, se kterým se setkávám, je to, že lidé říkají, že nic neumějí a na kurz s koněm nejedou, neboť by si udělali ostudu. Českýpřístup. Logické přeci je přijet na kurz a o problémech s trenérem mluvit. Jinak je asi nevyřešíte. Kliniky nejsou show či závody, kde chyby a problémy nejsou na místě. Na kurzu naopak. Chyby a problémy jsou žádané a vítané. Jen přiznáním si problému a jeho ovládnutím se můžeme posunout dopředu. A že nás někdo uvidí jak nám to nejde? Tak ať. Jsme začátečníci a máme na to nárok.

Pokud jsme v úvodu mluvili o tom, že chceme vychovávat univerzálního koně do přírody a přitom dobře přiježděného, není lepší varianty, než si za trenéra vybrat člověka, který se s koňmi narodil a s největší pravděpodobností v jejich blízkosti náš svět opustí. Kouzlo Vaquero jezdectví je právě v tom, že je to systém, který psal drsný život a někdy i smrt.

Více informací hledejte na vaquero.cz

Podobné články

Sbírka hipomobilií národního hřebčína se rozrostla o zcela jedinečný ucelený soubor vybavení pohřebního ústavu v Příboře.

Martinu Slukovou Niederlovou jste ve společnosti jejích shagya arabů už v rámci doprovodných programů různých akcí a výstav určitě viděli. Proč dala…