Francouzský den: vyvrcholí kvalifikace na 121. Velkou pardubickou ČP

7. 9. 2011 Milan Tůma
/data/imgs/00099820l.jpg
/data/imgs/00099820l.jpg

Sobotní Cena společnosti FRANCE CAR s.r.o., steeplechase cross country na 5800 metrů, uzavře letošní čtyřdílný seriál domácích kvalifikačních dostihů na říjnový 121. ročník Velké pardubické České pojišťovny. Na startu posledního kvalifikačního dostihu, který se poběží v rámci „Francouzského dne“, se sejde jedenáct koní a jezdců.

Favorizovaná čtveřice CHENONCEAU (ž. Kousek), SIXTEEN (ž. Bartoš), VALLDEMOSO (ž. Andrés) a WAVELIGHT LASER (ž. Faltejsek) má již splněno a dostih pro ně bude především přípravou před blížící se Velkou pardubickou. Nemohou si však dovolit ztrácet svůj vysoký kredit a je třeba s nimi počítat jako s největšími uchazeči o vítězství. Ani jeden z nich zatím letos nezvítězil, prosadit by se měli především CHENONCEAU a loňský vítěz tohoto dostihu VALLDEMOSO. SIXTEEN má každoročně nejlepší formu ve druhé polovině sezóny a mohla by se opět vrátit na výsluní.

Kvalifikovaní již jsou také KARLSBAD (Sovka) a LAKREG (ž. Mátl), překvapit by mohl především druhý jmenovaný.

DOBYVATEL (ž. Korpas), IMBIR (ž. Novák) a NIKASKA (Kovačík) jsou do Velké pardubické přihlášení a budou mít poslední možnost kvalifikovat se doma, v případě neúspěchu by museli vyhledat vhodný dostih v zahraničí. Nadějnými výkony se v průběhu sezóny prezentoval především první jmenovaný.

GRILIAS (ž. Váňa J., ml.) a POLAR POND (Šimůnek) nejsou do Velké hlášeni a asi se s nimi příliš nepočítá, spíše je za měsíc uvidíme v Ceně Labe nebo v Ceně Vltavy.

Zatím se z přihlášených do Velké pardubické kvalifikovalo celkem 23 koní domácích majitelů a nyní se jejich počet pokusí rozšířit především trojice DOBYVATEL, IMBIR a NIKASKA. Dohlášení dalších asi není příliš reálné, naopak o některých kvalifikovaných je již dnes známo, že zřejmě nebudou moci startovat.

Velmi dobré obsazení mají i některé rámcové dostihy. Zajímavá bude Cena OHD Pardubice na 3300 metrů, která je generálkou na říjnový Poplerův memoriál. V poli devíti koní budou favority nerozluční specialisté na takovéto krosové „sprinty", URSAN (ž. Bartoš) a O´KEY (Šimůnek). V poslední době byl úspěšnější první jmenovaný, ale sobotní dostih vyhrál v předchozích dvou letech vždy O´KEY.

Vyvrcholí také seriál dostihů pro mladé čtyřleté a pětileté klisny. Favoritkami budou srpnová vítězka SORTINA (ž. Novák), dále WYONA (ž. Bartoš), KÖNIGIN PLATINA (ž. Váňa J.,ml.) a DÁNSKÁ PRINCEZNA (ž. Faltejsek).

V klasické steeplechase budou favority zkušený KAMIENCZYK (ž. Myška), mladý nadějný a při třech startech neporažený GEJZIR (ž. Andrés) a ORIENTAL LION (ž. Váňa J.,ml.).

V dostihu pro tříleté proutěnkáře se poprvé na překážkách představí zajímavý syn slavných rodičů, Ray Of Lighta a Vapety, ryzák VERMILLION (ž. Mátl) a uvidíme zde také prvorozenou dceru skvělé Registany, klisnu REGINE.

Úvodní dostih bude odstartován již v pravé poledne, ve 12:00 hodin, kvalifikační je na program jako pátý ve 14:25 hodin.

Tipy:

I. HEGNUS - MARRAKESH - REGINE
II. BROKER - JUVE - LUANDO
III. CIM - RYTMUS - KYSHANTY
IV. URSAN - O´KEY - RONINO
V. CHENONCEAU - VALLDEMOSO - SIXTEEN
VI. SORTINA - WYONA - KÖNIGIN PLATINA
VII. READY FOR SMILE - KASIM - MARINUS
VIII. GLEAM - DERBY SHARP - BE JAPE
IX. GEJZIR - KAMIENCZYK - ORIENTAL LION

Komentáře a tipy k jednotlivým dostihům

12:00 - Cena Východočeského divadla Pardubice
(proutěné překážky III. kategorie pro 3leté koně na 3200 m o 80 000 Kč)

Favoritem bude HEGNUS, který zde byl v srpnu po pěkném výkonu druhý. Druhá místa mají ve své sbírce také HAPPY PLAN a MARRAKESH. Nadějně si minule počínala prvorozená dcera slavné Registany REGINE, která byla čtvrtá, pátá pak byla AGE OF LOVE, sestra skvělého Age Of Jape. Výborně šel v Kolesách NEBRIUS, ale na poslední překážce měl pád. Zajímavým debutantem je VERMILLION, syn slavných a vynikajících rodičů. Před léty by představoval elitu ročníku, podle handicapu je druhým nejlepším tříletým hřebcem z domácí produkce, v konkurenci importovaných koní je však mezi svými vrstevníky až osmačtyřicátý.
Tip: HEGNUS - MARRAKESH - REGINE
Překvapení: VERMILLION

12:35 - Cena společnosti INTELCO
(steeplechase cross country IV. kategorie pro 4leté koně na 4300 m o 50 000 Kč)

BROKER běhal výborně v Itálii, kde loni dvakrát zvítězil. Minule v Pardubicích dostih po pádu nedokončil, je třeba s ním počítat. CARIO letos zvítězil v Mostě a potom se dvakrát umístil. JUVE, LUANDO a CHARME LOOK zde v jarní části sezóny zvítězili, PUMAG se prosadil v srpnu. Nadějně se projevovala i většina ostatních, vpředu by mohli být FAIRY WORLD, OPEN TOUR, ORIX nebo ZARIF. Překvapit by mohl polokrevný TEMPLÁŘ, podobně jako v srpnu jeho bratr Ter Mill, který zvítězil.
Tip: BROKER - JUVE - LUANDO
Překvapení: TEMPLÁŘ

13:10 - Cena společnosti STAFI finalizace staveb s.r.o.
(steeplechase cross country III. kategorie pro 5leté a starší koně na 4700 m o 80 000 Kč)

V dostihu se schází výborná konkurence a favoritů bude celá řada. CIM, KINDLY BOY, UNIVERSE OF GRACIE a NIKAS letos již v Pardubicích dokázali zvítězit, KYSHANTY zde byl letos třikrát druhý a loni získal vítězství, stejně jako RYTMUS. ARGENTAN je vítězem z Albertovce, spolehlivě běhají IMÁGO, SHAMAN a SAGWAN zde byl minule druhý. Před časem výborný TRESH má již svůj zenit za sebou, překvapit by mohli RUBÍN nebo MI BENEDICT.
Tip: CIM - RYTMUS - KYSHANTY
Překvapení: MI BENEDICT

13:45 - CENA OHD PARDUBICE
(steeplechase cross country II.kategorie pro 5leté a starší koně na 3300 m o 100 000 Kč)

V generálce na Poplerův memoriál se opět utkají specialisté na pardubický „sprinterský" kros, URSAN a O´KEY. Úspěšnější je v poslední době URSAN, který loni vyhrál jarní edici tohoto dostihu a i podzimní Memoriál kapitána Rudolfa Poplera. Letos nebyl při třech svých startech poražen, nejprve se dělil s klisnou Zulejka o vítězství v Prvomájové steeplechase v Lysé nad Labem, potom zvítězil v Meranu a letošní hattrick završil červnovým vítězstvím v Cross country Válečníka.
O´KEY je dvojnásobným vítězem sobotního dostihu a předloni zvítězil v Memoriálu kpt. Poplera. Loni byl v říjnu druhý právě za Ursanem. Letos startoval třikrát, v červnu byl třetí za Ursanem a Baccaratem, v červenci zvítězil v Kolesách a začátkem srpna v Lysé nad Labem druhý za Sorosem, když porazil ze sobotních soupeřů Ronina.
Výhodu by měl mít O´KEY, který ponese nižší hmotnost, ale v červnu URSAN zvítězil i takto zatížený. Největšími soupeři favorizované dvojice by měli být RONINO a SUN COURT, překvapit by mohla GODEA..
Tip: URSAN - O´KEY - RONINO
Překvapení: GODEA

14:25 - Cena společnosti FRANCE CAR s.r.o. - IV. kvalifikace na 121. Velkou pardubickou České pojišťovny
(steeplechase cross country NL kategorie pro 5leté a starší koně na 5800 m o 200 000 Kč)

Favorizovaná čtveřice CHENONCEAU, SIXTEEN, VALLDEMOSO a WAVELIGHT LASER má již splněno a dostih pro ně bude především přípravou před blížící se Velkou pardubickou. Nemohou si však dovolit ztrácet svůj vysoký kredit a je třeba s nimi počítat jako s největšími uchazeči o vítězství.
Kvalifikovaní již jsou také KARLSBAD a LAKREG, překvapit by mohl především druhý jmenovaný.
DOBYVATEL, IMBIR a NIKASKA jsou do Velké pardubické přihlášení a budou mít poslední možnost kvalifikovat se doma, v případě neúspěchu by museli vyhledat vhodný dostih v zahraničí. Nadějnými výkony se v průběhu sezóny prezentoval především první jmenovaný.
GRILIAS a POLAR POND nejsou do Velké hlášeni a asi se s nimi příliš nepočítá, spíše je za měsíc uvidíme v Ceně Labe nebo v Ceně Vltavy.
Tip: CHENONCEAU - VALLDEMOSO - SIXTEEN
Překvapení: DOBYVATEL

15:00 - Cena Veterinární kliniky Heřmanův Městec
(steeplechase cross country II.kategorie pro 4 a 5leté klisny na 4200 m o 120 000 Kč)

Srpnové vydání podobného dostihu klisen vyhrála nadějná SORTINA a za druhou Cantridarou, kterou nyní nahrazuje CHAT ET CHIEN ze stejné stáje, další proběhli cílem od třetího místa v pořadí KÖNIGIN PLATINA, DÁNSKÁ PRINCEZNA, LINGARRY, OREGONIA a CENNÁ PANENKA, slovenská NASAIRÉE dostih nedokončila. Obdobně může dostih dopadnou i nyní. K favoritům ovšem musíme řadit také dvojnásobnou letošní vítězku WYONU a překvapit by mohla sestra před časem skvělé Ligrety, LAMBROZINA.
Tip: SORTINA - WYONA - KÖNIGIN PLATINA
Překvapení: LAMBROZINA

15:35 - CENA AGROVENKOV O.P.S.
(steeplechase cross country IV.kategorie pro 5leté a starší koně na 4500 m o 50 000 Kč)

MARINUS a READY FOR SMILE zde zvítězili před rokem a běhají spolehlivě, stejně jako KASIM, který byl v červenci třetí ve Velké benešovské steeplechase. Vpředu by měli bojovat PLAYLETA a WEISMÜLER. Ostatní mohou překvapit, budou spíše outsidery dostihu.
Tip: READY FOR SMILE - KASIM - MARINUS
Překvapení: NEW TIGER

16:10 - Cena společnosti Léčebné lázně Bohdaneč a.s.
(steeplechase cross country IV.kategorie pro 5leté a starší koně na 4000 m o 50 000 Kč)

GLEAM byl druhý v Kolesách za výborným Silver Regent a nechal za sebou solidní Holy Grail a Luculus. Před časem velmi dobří DERBY SHARP, BRICASSAR a CUPIDO se zatím letos výrazněji neprosazují, snad nyní v této společnosti dosáhnou lepšího výsledku. Vpředu by měl bojovat nadějný BE JAPE.
Tip: GLEAM - DERBY SHARP - BE JAPE
Překvapení: SPIKE

16:45 - CENA ALLIANCE FRANCAISE
(steeplechase III.kategorie pro 4leté a starší koně na 3900 m o 80 000 Kč)

Favority budou KAMIENCZYK, který pardubickou klasiku velmi dobře zná, dokázal zde zvítězit a několikrát se umístit, nadějný trojnásobný letošní vítěz GEJZIR a ORIENTAL LION, vítěz dostihu přes proutěné překážky ve Světlé Hoře. FUNNY VALENTINE zvítězil v dubnu impozantně v Kolesách v proutkách, ale později se již výrazněji neprosazoval. Ostatní mají šanci pouze na umístění na konci tabule. Překvapit by mohli LUXUS nebo ANANAS.
Tip: GEJZIR - KAMIENCZYK - ORIENTAL LION
Překvapení: LUXUS

Sobota ukáže, zda Chenonceau poběží Velkou pardubickou, říká trenér Radek Holčák

V předchozích dvou letech nepoznal přemožitele šestkrát v řadě. Dvakrát okusil triumf v prestižních rámcových dostizích v den Velké pardubické České pojišťovny. Letos však šestiletý ryzák Chenonceau zatím na vítězství čeká. Mohl by se dočkat v sobotu na pardubické závodišti. Reprezentant stáje Dr.Charvát, v jehož sedle bude žokej Jiří Kousek, bude favoritem závěrečné čtvrté kvalifikace na říjnový překážkový vrchol sezony.

„Chceme jít dostih vyloženě na pohodu. A podle toho, jak ho absolvuje, se rozhodneme, co poběží v den Velké pardubické," pronesl jeho trenér Radek Holčák.

Chenonceau je pasován do role sobotní závěrečné kvalifikace na 121. Velkou pardubickou České pojišťovny. Přijímáte tuto roli?
„Nevidím to tak jednoznačně. Musíme si uvědomit, že krosy začal chodit ve čtyřech letech. Začínal na distanci 3600 metrů a během dvou let se vyhoupl na 5800 metrů. S tím se samozřejmě několikanásobně zvýšila obtížnost. Byl to neskutečný rychlokurz. Zvládnou ho pouze vysoce kvalitní a talentovaní koně, mezi něž patří. Udělal kus práce. Teď se dostal do VIP společnosti. Ale v ní už hrají zkušenosti. Rozdíl dvou a půl kilometru nejde zvládnout ze dne na den. Ještě cítím nějaký deficit oproti těm zkušenějším, kteří mají rutinu s touto délkou."

Z vašich slov mi vyplývá, že zatím nemáte jasno, zda ho pošlete do Velké pardubické České pojišťovny. Je to tak?
„To se uvidí až po sobotní kvalifikaci. Uvidíme, jak se s dostihem vyrovná, jak ho zvládne a kolik sil bude mít v závěru. Pak si uděláme jasno."

Kvalifikaci už ale absolvoval v červnu, skončil v ní druhý. I přesto ještě nemáte jasno?
„Dosud bravurně proplouval sezonami. Měli jsme ale štěstí. Vyhýbaly se nám pády, karamboly. Vše bylo bez problémů. Vyhýbaly se nám i zdravotní problémy. Byly to úplně čisté sezony. Dokázal šestkrát za sebou vyhrát. Ukázal, že je to kvalitní kůň. Letos to ale už tak hladké nebylo. První kvalifikaci šel prakticky z nuly, byl to jeho první start v sezoně. To je také trochu šok pro koně. Další dostih jsme brali jako přípravu. Moc nám to ale neukázalo. Jirka Kousek spadl na Irské lavici. Sice ho pak znovu nasedl a pokračoval dál, ale v takové konkurenci musel dohánět ztrátu, což nebylo jednoduché. V tak kvalitním dostihu to stojí další síly. Dostih sice dokončil a poté byl diskvalifikován, ale moc chytří jsme z toho nebyli. Proto doufáme, že nyní bude vše v pohodě a že nám ukáže svou formu. Pak se rozhodneme směrem k Velké pardubické."

Bez ohledu na to, který dostih v den Velké pardubické České pojišťovny poběží, půjde v sobotu i o to, abyste se pozitivně naladili směrem k 9. říjnu. Souhlasíte?
„Přesně tak. Musíme dbát na potřeby koně, osobní potřeby jsou až ve druhé vlně. To je jediná správná cesta k úspěchu."

Které koně počítáte v sobotu do okruhu spolufavoritů?
„Nebezpečný bude Valldemoso, který vloni tuto kvalifikaci vyhrál. Letos zatím nenaznačuje takovou super formu jako vloni, ale může se to nyní změnit. Navíc v sedle bude ostřílený Dušan Andrés. Sixteen minule nezaběhla, ale bylo avizováno nějaké její zranění. Pokud bude nyní v pořádku, určitě může zúročit své zkušenosti. Myslím si, že pro tři čtyři koně bude boj o vítězství otevřený."

Ostatní už reprezentují spíše druhý sled, že?
„Další koně už mají méně zkušeností nebo nejsou tak kvalitní. Někteří nejsou úplně stoprocentní skokani. Půjde tedy hlavně o to, aby byl dostih hladký a aby tito koně nenadělali nějakou paseku, na kterou by mohli doplatit favorité."

Podobné články

Sbírka hipomobilií národního hřebčína se rozrostla o zcela jedinečný ucelený soubor vybavení pohřebního ústavu v Příboře.

Martinu Slukovou Niederlovou jste ve společnosti jejích shagya arabů už v rámci doprovodných programů různých akcí a výstav určitě viděli. Proč dala…