V sedle: Nové způsoby chovu koní

10. 12. 2015 Pavla Růžičková

Četli jste už nový český koňský časopis? Jmenuje se V sedle a na stáncích je už třetí číslo! Kdo ho ještě neznáte, tak šup do trafik, a abyste měli představu, co vás v něm čeká, přinášíme vám ukázkový článek a také obsah aktuálního čísla. S časopisem "V sedle" se budete na EQUICHANNELu setkávat už pravidelně, je totiž naším novým partnerem. Vítáme do rodiny!

Editorial 3/2015

Tak jsme se stěhovali. Určitě to znáte. Nová majitelka stáje, nová pravidla a jedna etapa skončila. Kamarádka nám poskytla letní azyl a nastalo dlouhé hledání nového působiště. Ideály jsem měla velké. Celý den na pastvě s přístřeškem, napáječkou a malým stádem. Na noc box, bez mříží, s oknem ven. Stálý personál, který se nemění a má rád koně. Pak by to chtělo jízdárnu a ideálně halu na zimu a hezké okolí na vyjížďky. V dosahu alespoň nějakého spoje. Přiznám to rovnou, musela jsem slevit. Ale máme výběh a dokonce i za sousedy známé koňské kamarády z původní stáje.

Při přípravě materiálu o volném nebo aktivním ustájení mě přepadl smutek. Hned jsem si představovala, jak by se tam Jeníkovi líbilo. Bylo mi líto, že u nás nic takového nemáme. I když nevím, zda by takový německý automat na krmení obstál před věčně hladovým a pekelně vynalézavým huculem. A pak jsem objevila jednu z prvních vlaštovek u nás - aktivní ustájení v Kamenném dvoře. Pro mého koníka je to sice daleko, ale moc se těším, až tam pojedu připravovat pro vás reportáž do příštího čísla V sedle.

Velmi ráda jsem se osobně setkala s některými z vás na výstavě Kůň v Lysé nad Labem. Zpětné vazby si moc vážím, na vaše tipy a nápady taky dojde, slibuju. Fascinovalo mne, kolik lidí hrdě třímalo své úlovky. Podle obsahu tašek si troufám tvrdit, že nejčastěji se prodávaly podsedlovky, pamlsky a biče. Víte, jakou správnou velikost má taková dečka pod sedlo mít a proč? Tak to honem listujte dál, snad vám náš článek a plakát pomůžou najít tu správnou velikost, aby vás a vašeho koníka už nikdy netrápila nepadnoucí výstroj.

Přeji vám pěkné čtení a spoustu šťastných chvil v blízkosti koní.

Pavla Růžičková
šéfredaktorka

 

V sedle 3: Nové způsoby chovu koní

Bydlíš nebo už žiješ?

Reklamní slogan známé prodejny s nábytkem se dá parafrázovat na chov a ustájení koní. Kolik koní ještě dnes musí koukat celý den do zdi nebo stojí po kolena v blátě a nemůže se hnout? Přitom existují alternativy, pojďme si představit alespoň dvě.

Ráj po skupinkách

Čtyřletý valášek leží ve stáji a chrápe na celé kolo, tmavý senior podřimuje ve stoje na písku, strakatý poník nerušeně žvýká své seno u krmelce, zatímco další ryzák se prochází venku a kouká do dáli. Typický obrázek z života koní na statku Eulenmühle v Ingelnheimu v Německu, jehož majitelé se soustředili na ustájení po skupinkách a v boxech s padoky. Původní klasickou stáj se zamřížovanými boxy, minimem světla a pohybu přestavěli na malý ráj pro koně.

Moderní stáj v historickém dvoře Eulenmühle

Čiré bláznovství? V žádném případě. Špatné ustájení koním nesvědčí a koně onemocní. Léčení nemocných koní stojí hodně peněz a koně ztrácejí na hodnotě. Nedostatek pohybu vede k poruchám chování, jako je klkání a hodinaření. Koně bez dostatku pohybu jsou nevyrovnaní a pro jezdce obtížní...

Že je potřeba se zamyslet nad tím, jak koně chováme, potvrzují i vědecké studie. Například výzkum holandských vědců doložil, že kvalita a odolnost tkání, jako jsou šlachy, vazy a chrupavky, závisí na prvních dnech a týdnech života hříběte - zdravý vývoj nastane pouze, pokud má dostatek pohybu na různých druzích povrchu. Pohyb, světlo a vzduch - to bylo hlavní motto majitelů, když kupovali zmiňované stáje Eulenmühle. Stáje zakoupili v roce 1998, ze čtrnácti původních zamřížovaných boxů udělali stáje pro volné ustájení skupinek koní, vybudovali další trakt a se svou koncepcí vyhráli v roce 2000 soutěž německé jezdecké federace FN „Za lepší stáj". Další ocenění následovala.

Jak bydlí váš kůň?

Prostorné venkovní padokyVětšina koní dodnes tráví většinu života stojíc v boxu. Existují různé druhy ustájení:

■ Boxy: vnitřní box s oknem ven nebo bez, s oknem do stájové uličky nebo bez. Případně venkovní box s oknem ven. Některé boxy mají vlastní vstup do výběhu nebo do vlastního padoku. Podívejte se na box z pohledu vašeho koně: má kontakt s ostatními koňmi? Může koukat ven? Chodí denně do výběhu nebo na pastvu?

■ Skupinové ustájení: skupina koní žije společně v jedné velké stáji, častý způsob u hříbat nebo chovných klisen. Kontrolní otázky: je dostatek krmiva pro každého? Stres?

■ Otevřené ustájení: pro dva a více koní, kteří mohou kdykoli ven a dovnitř. Možné problémy: Je dostatek suchých míst venku? Dostatek místa ke spaní? Dost místa pro krmení pro všechny?

■ Aktivní ustájení: koně se musejí hýbat, protože napáječka, krmení a místo ke spaní leží na různých místech. Toto ustájení nabízí často počítačově řízené a proto individuálně odměřované krmení po dávkách. Problémy: dost místa pro všechny?

Koňská vesnička

Kombinované ustájení v boxech a ve volném ustájení s 12 hektary výběhů je ještě dnes moderní a především pro koně přirozené. Zde koně nebydlí, ale žijí. Jezdcům je k dispozici samozřejmě také hala, venkovní jízdárna a krásný terén na vyjížďky.

O moderním ustájení se začalo mluvit především po představení konceptu na veletrzích HansePferd a Equitana - Messe für Reitsport na přelomu tisíciletí. Tenkrát bylo hlavním heslem světlo, vzduch, pohyb a sociální kontakt, a tyto požadavky jsou aktuální i dnes. Dnešní trend je o něco dál, směřuje k promyšlenému ustájení koní ve skupinkách či v aktivním ustájení. Koně se smějí pohybovat a sami si zvolit mezi místem k odpočinku, napáječkou nebo místem s krmením.

Ležet ve stínu nebo na sluníčku?V Eulenmühle žijí koně ve skupinách po čtyřech, jejichž složení bylo nutné promyslet, a někdy i některého koně vyměnit, tak, aby vznikly skupinky koňských kamarádů. K nedostatku nebo boji o krmení nedochází, krmelce jsou široké přes jeden metr, tak má každý dost místa. Ve velkém boxu je dost míst k ležení, venkovní prostor má písečnou část k válení a část s dlážděným povrchem, aby koně nemuseli stát v blátě. Samostatné boxy ve stáji jsou bez mříží, koně mají možnost kontaktu se sousedy, ničím nerušený pohled do stájové uličky a každý má vlastní terásku venku na sluníčku. Majitelé vypozorovali, že většina koní stojí dobrovolně ve venkovních padocích celý den, pokud tedy zrovna není čas krmení. V boxech jsou gumové podlážky a celé stáje jsou permanentně větrané stropem. V zimě je teplota uvnitř skoro stejná jako venku, napáječky jsou vyhřívané. Naopak v létě je ve stáji příjemný stín. Ve dveřích do stáje a do padoků visí plastové závěsy, proti mouchám. Někdy za bouřky to docela profukuje, ale koním to nevadí.

To opět potvrzují i vědci: pokud mají koně celoročně kontakt s venkovním počasím, funguje jejich termoregulace bezvadně. A pokud stájí proudí vzduch, ničemu to nevadí - jen staří, nemocní a čerstvě narození koně by neměli stát v průvanu. Nejstarší koňský obyvatel stáje Eulenmühle má 31 let a stojí spokojeně venku - zádí proti větru, dovnitř se mu totiž nechce.

Obsah

3 Editorial
6 Ze světa
Časopis V sedle 3/20158 Když si kůň stěžuje
14 Krok druhý: Nose touch
18 Devatero pilířů harmonického soužití

20 Nové trendy v ustájení
22 Aktivní ustájení
24 Cesta k lepšímu životu ve stáji

26 Koňské stáří

28 Vybavení: Sedí nebo tlačí?
33 Extra plakát: Jak změřit koně

37 Fotografická soutěž
38 O emocích
43 Neznáme celý příběh
44 Lead rein
48 Byli jsme v Lysé
50 Jak se fotí kůň
54 Není kobylka jako kobylka

56 Favorit oves
59 Srdce koňáka
62 S koněm ve znaku
64 Můj koníčku vraný
65 Nebojte se řádně zapřáhnout
66 Fejeton: O hledání cesty

O čem je časopis V sedle?

Vážení přátelé,

můj příběh je prostý a není nijak výjimečný. Odmalička mne magicky přitahovala zvířata. Bez rozdílu, od šneků po koně. Ocitla jsem se i v jezdeckém oddíle, na závodění mi ale chyběla soutěživost a cílevědomost, skončila jsem u toho, že jsem se naučila koním v sedle nepřekážet. Nebyla jsem ve stáji denně, měla jsem i jiné zájmy, přesto mne koně provázeli celý život. Na stará kolena si jednou pořídím haflinga, plánovala jsem. Pak přišla vysoká, svatba, cestování, děti, psi... Ke koním jsem se dostala tak dvakrát do měsíce a byla jsem ráda. Všechno bylo, jak má být.

Všechno změnil jeden telefon. „Už máš ty starý kolena? Mám tu jednoho haflinga k pronájmu," volala mi kamarádka ze stáje. Z haflinga se vyklubal hucul a z pronajatého koně časem kůň vlastní. Od té doby stále pátrám a hledám informace - o kování, o krmení, o tréninkových metodách. Jak Jeníčka nejlépe odčervit, jak ho zbavit zlozvyků, jestli a jakou potřebuje deku. Neustále obtěžuji svoji trenérku všetečnými dotazy proč a nač. Chci, aby chodil denně do výběhu. Chci, aby byl zdravý a spokojený. Nevadí mi, že nikdy nic nevyhrajeme. Pro mne je výhrou, že mě zdraví, když vejdu do stáje, a že pracuje rád. Také stále něco platím. Ustájení, odčervení, očkování, kováře... Vím, že v tom nejsem sama. Věřím, že i vy hledáte odpovědi na vaše otázky a chcete, aby se váš čtyřnohý partner měl dobře, aby s vámi pracoval rád a ochotně a aby se ve zdraví dožil vysokého věku.

Přesně pro vás je tu náš časopis V sedle. Pro aktivní jezdce, chovatele a milovníky koní, kterým není jedno, co a jak dělá jejich kůň. Kteří se nespokojí s odpovědí, že to tak bylo vždycky, že se to tak dělá. Budeme vám přinášet odpovědi na otázky, včetně těch, které jste ještě nepoložili. Ukazovat nové trendy v tréninku a ustájení koní. Vysvětlovat proč.

Přeji vám i vašemu koníkovi krásné dny.

Pavla Růžičková
šéfredaktorka

V sedleV sedle

Časopis pro aktivní jezdce, chovatele a milovníky koní, kteří se nespokojí s odpovědí, že to tak bylo vždycky, že se to tak dělá...

"V sedle" přináší aktivním jezdcům množství užitečných informací o péči o koně, o výcviku koně i jezdce, o pozitivní komunikaci a nejnovějších trendech ustájení či krmení. Jak napasovat sedlo, nasvalit koně po úrazu, trénovat bez haly nebo upravit problémová kopyta, jsou otázky, se kterými se majitelé koní potýkají denně. Velká pozornost je věnována i veterinárním tématům a psychologii koní. Jezdecký sport není prezentován formou zpravodajství, ale srovnávacími studiemi jednotlivých jezdeckých škol, podrobných portrétů sportovních koní a tipy pro trénink.

Čtvrtletník V sedle vydává vydavatelství Czech Press Group.
Facebook: V sedle
Web: www.v-sedle.cz
Seznam prodejních míst pro vás aktualizujeme zde.

Podobné články

Všechno jednou končí... Tak bychom mohli uvést upoutávku na poslední vycházející číslo časopisu V sedle. Editorial a článek o sarkoidech si přečtěte…

Celá staletí si vědci lámou hlavu nad orientačním smyslem koní. Někteří koně najdou i v cizím prostředí vždy cestu domů, jiní zabloudí i za vlastním…