Koně a hříbata: Kopu, kopeš, kopeme

19. 3. 2016 MVDr. Monika Nedomová Autor fotek: MVDr. Monika Nedomová

Časopis Koně a hříbata je mezi čtenáři již známým a osvědčeným čtivem. Věděli jste, že již od prvního letošního čísla je bohatší o celých 16 stran? Opět vám budeme měsíc co měsíc představovat nové vydání - začínáme ještě tím březnovým, rychle, než vyjde nové číslo. Dnes článek z veterinárního koutku.

Koně a hříbata 3/2016: Veterinární koutek - Kopu, kopeš, kopeme

Text a foto: MVDr. Monika Nedomová

Ještě než byl kůň domestikován, neznal nic jiného než volný pohyb po pastvinách. Dodnes jsou koně zobrazováni v knihách a na obrazech v pohybu na zelených loukách. V takovémto stádě byla vždy jasně daná hierarchie a vůdčí kůň dbal na dodržování pravidel, aby nevznikaly zbytečné konflikty. Boje mezi koňmi probíhaly zpravidla jen o převzetí vůdcovství, které nejčastěji vyhrála klisna středního věku. S postupem času lidé zvykli koně na stáje a ohrady, ať už pevné, nebo elektrické, a zkrátili dobu jejich volného běhání. Stáda koní už také nejsou tak početná a ztrácí částečně i některé svoje přirozené instinkty. S tímto souvisí i ona sama tvorba hierarchie ve stádě. Pokud vypustíte do ohrady koně, kteří se neznají, začne boj o dominanci a jelikož mají omezený prostor a čas na seznámení, nezřídka tyto spory končí zraněním. Kromě kousání dochází i na kopání a zde je velmi často zvýhodněn okutý jedinec.

OtokAriana je kobylka plemene český teplokrevník. Letos jí bude deset let a možná i kvůli tomu, že jde o středně starou klisnu, má sklony k dominanci. Majitelka ji bohužel dovedla z výběhu nehezky pokopanou, proto mě přivolala, abych její zranění vyřešila. Jednalo se o zhmoždění v oblasti hýžďového svalstva, kde byl patrný otok. Kobylka nekulhala a nejevila známky diskomfortu. Po domluvě s majitelkou jsme zkusily problém nejprve řešit konzervativně formou lokálního podání mastí, které měly otok zmírnit.

Uplynuly dva dny a otok se bohužel i přes pravidelné mazání velmi rychle zvětšoval. Bylo jasné, že jej bude nutné řešit radikálnějším způsobem. V podkoží se kvůli kopnutí nahromadilo velké množství tekutiny a existují dvě možnosti toho, jakého původu tekutina je. Buď se mohlo jednat o hematom, což je česky krevní výron. Tupým úderem se poškodí krevní cévy a krev se nahromadí ve tkáni - v našem případě v podkoží. Druhou variantou je výpotek neboli transudát. Jedná se o tekutinu nezánětlivého charakteru žlutavé barvy, která též může vzniknout tupým úderem. Na první pohled nelze určit, jaká tekutina se v podkoží ukrývá a nezbývá, než tenkou jehlou otok podpíchnout a podívat se na charakter sekretu. Kobylku jsme si fixovali zvednutím přední nohy a po zdezinfikování místa vpichu jsem rychlým pohybem zabodla jehlu, ze které začala vytékat krev. Bylo jasné, že cévy v podkoží jsou poškozeny a jedná se o veliký hematom.

ŘezJaká bude tedy léčba?

Hematom má tu nevýhodu, že jej nemůžeme hned rozříznout a vypustit. Jelikož cévy jsou poškozeny a krvácí neustále, po otevření by krev vytékala z cév do podkoží a z rány ven a hematom by se tedy neztrácel. Je potřeba nechat hematom takzvaně uzrát, což znamená vyčkat 10-14 dnů, dokud se cévy nezatáhnou, krev už nevytéká mimo krevní řečiště a hematom se už dále nezvětšuje. S majitelkou jsme se dohodly, že zatím bude otok mazat mastí na podporu vstřebávání a vyčkáme, dokud hematom neuzraje a nebude možné přebytečnou krev nechat odtéct.

Vypuštění hematomuZa 14 dní od kopnutí jsem k Arianě přijela znovu. Otok se od mé poslední návštěvy změnil jen nepatrně a majitelka i koník byli připraveni na otevření a vypuštění hematomu. Nejprve jsme ovázaly a zafixovaly ocas, aby nám jím kobylka neztěžovala práci, poté jsme jí jako u píchání jehlou zvedly přední nohu, abychom zabránily případnému kopnutí, a já začala s přípravou. Hematom je třeba rozříznout v nejnižším místě, abychom docílili úplného vypuštění a nezůstaly v podkoží žádné zbytky krve. Místo řezu jsem kobylce trochu oholila strojkem, aby se rána zbytečně neznečišťovala a nedráždila a nevznikal tu zbytečně zánět. Po oholení jsem místo vydezinfikovala jodem a mohly jsme přejít k nejtěžší části.

Vzhledem k umístění hematomu jsem musela být velmi rychlá a opatrná, aby kobylka neublížila ani mně, ani sobě. Sterilním skalpelem jsem provedla řez zhruba 1 cm široký a nechala volně odtékat krev. Jelikož byla kobylka hodná, mohla jsem odtékání pomoci rukou přejížděním shora hematomu směrem k ráně. Díky asistenci majitelky a poměrně klidné reakci Ariany se podařilo téměř všechnu krev vytlačit a po zákroku jsme se s kobylkou ještě prošly, aby volným pohybem končetiny vytekly i poslední zbytky.

Týden po zákrokuPři procesu hojení vzniká v místě odloučení podkoží od svaloviny sekret, a aby mohl odtékat, nechává se rána otevřená. Pokud bychom ji zašili, hrozilo by, že by se sekret hromadil v podkoží a museli bychom celý zákrok opakovat.

Ránu musela majitelka udržovat čistou, dokud vytékala jakákoli tekutina a než se vytvořil strup. Na toto období měla Ariana nasazeny protizánětlivé léky. Kobylka měla štěstí v neštěstí - kdyby se koník, co ji kopl, trefil do nohy, krku nebo hlavy, mohlo vzhledem k síle úderu dojít i ke zlomenině.

Zkuste si dobře všímat chování koní ve stádě a určit si, který kůň je vůdčí a rozhodně nenechávat ve stádě více dominantních koní pohromadě. Předejdete tak možným nechtěným bolestivým úrazům a problémům. S Arianou to dopadlo vzhledem k situaci ještě velmi dobře, ale vždy je pro majitele lepší prevence než komplikace spojené s léčbou následků.

Obsah čísla 3/2016:

Titulka 3/2016Plemeno: Pottok
Starám se o...: Bertu Blue Diamond
Skokové ježdění: Výstroj koně a jezdce
Jedu, jedeš, jedeme: na ranč Mustang Loučná
Veterinární základy: Když se řekne kolika
Mít koně: Rytmus
Obrazem: Kůň a míč

Plakát uvnitř časopisu:
A3: Český teplokrevník, klisny Cheinie a Slaměnka

Ostatní:
Veterinární koutek: Kopu, kopeš, kopeme
Tábory v sedle - Jak vybírat, co sledovat, na co se připravit
Pomůcky jezdce - Naučme se je používat správně
Soutěžíme s JanaHorse
Bondův ponykoutek
Žužuova poradna
Listárna, Soutěžní osmisměrka
...a další!

Dárky pro předplatitele:
Sběratelská karta: Pottok
Pohled: Práce v lese
Plakát A2: Anglický plnokrevník, valach Onyx
Plakát A3: Huculská hříbata, hřebečci Radovan a Rulík
Plakát A3: Shetland pony, klisnička Bellis of Kadov

Časopis Koně & hříbata je od ledna 2016 rozšířen o celých 16 stran!

KaHKoně & hříbata

Časopis Koně & hříbata je měsíčník pro všechny milovníky koní!

Časopis je k dostání také v elektronické podobě shodné s podobou tištěnou: Ukázkové číslo k nahlédnutí zdarma

Podobné články

Všechno jednou končí... Tak bychom mohli uvést upoutávku na poslední vycházející číslo časopisu V sedle. Editorial a článek o sarkoidech si přečtěte…

Celá staletí si vědci lámou hlavu nad orientačním smyslem koní. Někteří koně najdou i v cizím prostředí vždy cestu domů, jiní zabloudí i za vlastním…