Jezdec č.2: Čeští jezdci v Lipsku, rozhovor CERNO ET SCRIBO ad.

3. 2. 2010 Helena Görnerová

Velkolepá jezdecká událost se v moderním areálu lipského výstaviště odehrála už po třinácté a zpravodaj Jezdec byl samozřejmě u toho. Upoutávka na jeho nové číslo se tedy věnuje právě české účasti na Partner Pferd 2010. /více../

Druhé číslo Jezdce se samozřejmě věnuje německé výstavě Partner Pferd, které se letos zúčastnilo 270 vystavovatelů a také pěkná jezdecká výprava z Čech. O úspěchu Jiřího Nesvačila jsme vás již informovali, Cyril Neumann se na něj ale podíval i očima budoucnosti. Zúčastní se česká čtyřka světových jezdeckých her v Kentucky? Na kolik by to vyšlo? ...

Velmi zajímavou částí tohoto čísla je ale také velmi otevřený rozhovor s tiskovým mluvčím občanského sdružení CERNO ET SCRIBO, panem Jiřím Duškem. Vysvětlí čtenářům Jezdce nejen o čem vlastně dané o.s. je, ale také proč ani neočekává odpověď na svůj otevřený dopis, adresovaný ministru zemědělství. A nejen to...

Ukázka z obsahu:

Čeští jezdci v Lipsku

Hlavním českým reprezentantem byl v Lipsku pochopitelně Hřebčín Favory a Jiří Nesvačil st. Na toho se take do Lipska přijela podívat většina českých diváků. Nebyl však sám, kdo startoval pod českou vlajkou. Zástupce jsme měli i ve voltiži a amatérských soutěžích.

Kdo je amatér?

Stalo se již zvykem, že při velkých mezinárodních závodech jsou vypisovány zvláštní soutěže s přívlastkem amtérské. Soutěže jsou obtížností výrazně snadnější než soutěže standardního rozpisu. V Lipsku byly ve Small Tour vypsány úrovně 115 cm, 125 cm a 135 cm. Celý systém vymyslel Paul Shockemöhle a sleduje dva cíle. První je usnadnit nejlepším jezdcům světa, kteří jsou v mnoha případech i trenéry a manažery řady důležitých osob, profesně sportovní život tím, že společně s nimi mohou na velké závody cestovat i jejich svěřenci. Druhým důvodem je pak pomoci pořadatelům naplnit rozpočet závodů. Start v takové Amatérské túře rozhodně není určen jezdcům pouze nadšeným. Startovné v Lipsku stálo 1 500,- Euro. I tak je však nezbytné získat ke startu pořadatelské pozvání.

Na podobných závodech se již v minulosti a stejně tak v Lipsku objevila za ČR Dominika Turková, která žije a trénuje v SRN. Z jezdců působících v ČR byla přihlášena ještě Šárka Čapková, která se však ze zdravotních důvodů omluvila a tak si atmosféru velkých závodů užila ještě Adéla Půlpánová. Jak nám prozradil její otec a trenér Miroslav Půlpán, za pozváním do Lipska stojí sponzor Šárky Čapkové Lukáš Zach, který jej získal díky svým kontaktům v Německu. Protože Šárku Čapkovou trenuje Miroslav Půlpán, mohla těchto kontaktů využít i Adéla Půlpánová.

Oběma našim "amatérkám" se v Lipsku dařilo. Adéla Půlpánová startovala na CHANTAL (115 cm) a Dominika Turková s CHANSON D´AMOUR a Qatar D´HOF-TEN-BOS (115 a 125 cm). Obě jezdkyně absolvovaly parkury dobře a Adéla Půlpánová si odvezla i 3. a 4. místo.

Přesto jsme se ale zajímali o to jak v jezdecky nejvyspělejší zemi světa rozlišují amatérský a profesionální sport. Této problematice se na celoněmecké úrovni věnuje stevardka FEI Jacqueline Schmieder, která přislíbila naší redakci rozhovor na toto téma. Pokusíme se jej přinést již v dalším čísle.

Zájezdová reprezentace

Dalšími českými reprezentanty byli voltižní cvičenci. Mezi ženami to byla Jana Sklenaříková a mezi muži Petr Eim a Lukáš Klouda. Všichni naši reprezentanti využili pozvání svých sportovních přátel, které bylo spojeno s umožněním startu na německých koních. To sice výrazně zjednodušilo účast, ale pro samotný sportovní výkon byl jediný trenink před samotnou soutěží velkým handicapem. Jana Sklenaříková tak skončila v konkurenci sedmi startujících na 5. místě. Mužů bylo osm. Úřadující mistr světa Petr Eim stačil pouze na pátou příčku a Lukáš Klouda se umístil hned za ním.

Spokojenost v Benicích

Hlavní pozornost českých diváků ale poutalo vystoupení čtyřspřeží starokladrubských běloušů z našeho největšího soukromého chovu hřebčína Favory v Benicích. Jiří Nesvačil měl tak podruhé možnost prezentace v nejlepší světové konkurenci a v určitě divácky nejsledovanějším show spřežení.

Naše zápřež byla určitě tou nejkrásnější. Oproti ostatním jezdcům konkuruje Jiří Nesvačil v hale se svým klasickým spřežením a pro první ročník soutěže se beničtí rozhodli nesestavovat speciální halové spřežení. V případě, že by se jim však podařilo i v příštím roce ve Světovém poháru uspět a získat opět startovní pozici pro halovou sezónu, manažerka chovu Romana Krausová, možnost speciálního spřežení nevyloučila.
Samotná soutěž halového SP má zahajovací rozjížďku, která byla na programu v pátek večer. Jede se již na stejném kursu jako nedělní finálová jízda a slouží především k seznámení jezdců a koní s prostředím. Páteční soutěž se našemu spřežení příliš nevyvedla. Pro poboření překážky mimo pořadí musela být jízda Jiřího Nesvačila přerušena a celkově se již závod nevydařil.

Naštěstí to hlavní se konalo v neděli po obědě. Hala byla plná českých příznivců spřežení a na dvou místech se objevila mezi diváky i česká vlajka. Jiří Nesvačil se fanouškům odměnil precizní bezchybnou jízdou. Jeho soupeři však byli výrazně rychlejší. I tak však stačil výkon na 5. místo. Jiří Nesvačil porazil dva své konkurenty a do SP získal po 2 bodech z Budapešti další tři. Na jeho štítě skončil i Holanďan Theo Timmerman a tak je téměř jisté, že v halové desítce již minimálně jednoho soupeře Jiří Nesvačil překonal. Vše se ale definitivně rozhodne v Bordeaux.

Hledá se sponzor pro Kentucky

V českém táboře tak vládla spokojenost. Plánovat se ale začala především sezóna na otevřených kolbištích. V centru zájmu sice stále zůstávají soutěže SP, ale rok 2010 má důležitější vrchol. Na přelomu září a října se v Kentucky konají Světové jezdecké hry a jejich součástí je i světový šampionát čtyřspřeží. Favory Team Benice a spřežení Jiřího Nesvačila má splněnu kvalifikaci se všemi svými koňmi. O start za mořem by měli beničtí velký zájem. Vše ale zatím naráží na ekonomickou náročnost. Podle posledních zpráv není zdaleka jisté, zda se budou američtí pořadatelé podílet na nákladech spojených s účastí na Hrách. Podle předběžných odhadů je náročnost takového startu čtyřspřeží odhadována na 80 000,- Euro.

Podobné problémy ale mají i ostatní jezdci. Zatím deklarovali svůj start za mořem reprezentace Německa, Holandska a Maďarska, ale např. Švýcaři jsou ke své účasti na MS v Kentucky také zatím velmi opatrní.

V každém případě spřežení z Benic zanechalo v Lipsku velmi dobrý dojem a jistý zájem o chov starokladrubských koní v Benicích zaznamenala i manažerka chovu Romana Krausová.

Aktuální obsah:
- Partner Pferd 2010
- Další body pro Totilase - amsterodamská kvalifikace
- Nejlepší pony v Tuchlovicích
- Hřebčín v centru pozornosti - rozhovor s tiskovým mluvčím o.s. CERNO ET SCRIBO z 24.1.2010
- V Cáchách zkouška pro Londýn
- Aktuálně ke galavečeru na Žofíně
- Transatlantická drezura
ad.

JEZDEC logoO titulu:

Jezdec - odborný čtrnáctidenník, který vychází od roku 1992 a podrobně mapuje veškeré události jezdeckého sportu u nás i ve světě. Jeho velkým benefitem je jeho aktuálnost, jelikož jeho redakční uzávěrka je pouhé tři dny před doručením ke konečnému čtenáři a jelikož vychází každých 14 dní. Zpravodaj JEZDEC je distribuován pouze po síti předplatitelů a je doručován poštou. V případě, že se rozhodnete stát se jeho čtenářem, budete mít každých 14 dní ve své poštovní schránce šest stran zajímavých aktualit z oblasti jezdeckého dění. Cena zpravodaje Jezdec je 569,- Kč ročně včetně poštovného (24 čísel), podívat se na něj můžete v síti vybraných prodejen: http://www.jezdec.cz/predplatne.php?lg=cz

Součástí aktivit v rámci JEZDCE je i vydávání JEZDECKÉ ROČENKY, která se fotografickými reportážemi ohlíží za všemi aktivitami jezdeckého dění v uplynulém roce. Ročenka se začala vydávat v roce 1997.

WWW stránky: www.jezdec.cz

Podobné články

Všechno jednou končí... Tak bychom mohli uvést upoutávku na poslední vycházející číslo časopisu V sedle. Editorial a článek o sarkoidech si přečtěte…

Celá staletí si vědci lámou hlavu nad orientačním smyslem koní. Někteří koně najdou i v cizím prostředí vždy cestu domů, jiní zabloudí i za vlastním…