Za čtvrtým ročníkem Horsemanship Clinic 2006

17. 8. 2006 Tomáš Sychra Autor fotek: archiv autora

Skvělá nálada, úmorné vedro, mnoho užitečných a nových informací, individuální přístup amerických lektorů k jednotlivým účastníkům, povedená organizace ze strany CZQHA a hodně vypité cocacoly s ledem.

To je ve zkratce charakteristika povedeného ročníku Horsemanship Clinic, který již po čtvrté uspořádala Czech Quarter Horse Association (CZQHA) ve spolupráci s americkou stranou AQHA, tentokrát v příjemném prostředí ranče El Paso, který vstává z mrtvých po loňském ničivém požáru.

Klinika proběhla ve dnech 27. až 30. července a její program byl opravdu nabitý. Sympatické bylo, že účastníkem se mohl stát každý zájemce s koněm, tedy i ten, kdo nemá zrovna quartera. Lektory kliniky byli studenti West Texas A&M University. Simultánní překlad zajišťovalo pět tlumočníků a tak vlastně téměř každý z nás měl po celou dobu osobního trenéra s tlumočníkem.

Denní program organizátoři rozdělili do tří bloků. Ráno od osmi hodin jsme absolvovali intenzivní tříhodinovou práci v sedle (obr.1). Začátek byl posunut na osmou hodinu proto, aby koně tolik netrpěli úmorným vedrem. Od čtrnácti hodin probíhaly teoretické přednášky a čas od patnácti do osmnácti jsme opět trávili na koních. Celkem tedy čtyři dny po šesti hodinách denně v sedle a zhruba pět hodin teorie u stolu.

Jezdecká stránka kliniky obsáhla mj. základní prvky ovládání koně na volné otěži, a to jak na stihle, tak - kdo měl pákové udidlo - na páce. Důraz byl kladen na jemnou a klidnou ruku. Začali jsme prací na kruhu ve všech třech chodech, následoval nácvik zastavení na pobídku sedem, hlasem a případně otěží, pokud na předchozí dvě kůň nezareagoval. Dále se nacvičovalo couvání, ustoupení plecí a ustoupení zádí. Další lekcí byla ukázka práce v kruhovce (obr.2) a základy ošetření zdravotních problémů koně. Tady se skupiny střídaly. Další lekcí bylo ustupování na holeň a různá prostorová procvičování tohoto prvku (obr.3). Třetí den jsme pracovali na různých chodech koně, učili se ovládat jejich prostornost a zlepšovali jsme laterální ohnutí a sebrání koně, vše pokud možno na volné otěži. Třetí den odpoledne se také začaly učit základní prvky jednotlivých westernových disciplín. Poslední den jsme si mohli vyzkoušet praktické úkoly jednotlivých WRC westernových disciplín, jako je western pleasure, trail a halter (obr.4).

V odpoledních teoretických přednáškách (obr.5 a 6) se mluvilo o stavbě těla koně, různých typech uždění a o chovu koní i - jak jsem se už zmínil - o zdravotní problematice koní. Myslím, že pro všechny účastníky byla klinika přínosem a jediným opravdovým záporem bylo horké počasí, které zatěžovalo především koně. Také šest hodin denně v sedle dělalo některým účastníkům trochu problémy, ale překonali je všichni.

Těšme se na příští rok, že CZQHA opět uspořádá podobnou akci s tak kvalitními lektory a programem, jako byla ta povedená letošní. Ostatně trochu jiný pohled, než na jaký jsme zvyklí z našich stájí a rančů, může jen obohatit a zlepšit naše jezdecké kvality a to platí i pro ty, kteří zrovna western nejezdí.

Příbuzné články:

Související odkazy:

Podobné články

Před nedávnem jsme se seznámili s historií rodea od prvopočátků v 19. století a také se vznikem a rozvojem jednotlivých disciplín. Dnes navážeme…

Nezasvěcení mívají pod pojmem rodeo zafixované pouze představy vyhazujících býků nebo koní pod hrdiny Divokého západu. Rodeo má však mnohem pestřejší…