YOUTH CUP 2005: první mládežnické mezinárodní klání s quartery je za námi

4. 8. 2005 Jitka Kynclová Autor fotek: Ramona Billing

Tým českých a moravských dětí se utkal na mezinárodním poli v sedle koní American Quarter Horse se svými soky z dalších evropských zemí. Výjezd pětičlenné skupiny našich nejnadějnějších mladých reprezentantů do francouzského Mooslargue (Horse Academy) organizačně zajistila a finančně podpořila Czech Quarter Horse Association, organizace, která se podporou tohoto plemene v Čechách zabývá.

FEQHA

Stojící zleva: Klára Šalková, Ivan Černoch, Karel Kubata, Eberhard Kleinmann (prezident FEQHA), Barbora Konopásková, Václav Orlita.
Sedící zleva: Markéta Zezulková, Kateřina Švédová, Veronika Petlanová

První ročník mládežnického poháru proběhl pod hlavičkou nadnárodní evropské organizace FEQHA (Federation of European Quarter Horse Associations) a měl za cíl svést dohromady týmy evropských zemí, umožnit dětem získat cenné mezinárodní zkušenosti, navázat nová přátelství a v neposlední řadě je inspirovat k rozšíření svého jezdeckého rejstříku. V každé disciplíně měli startovat tři členové týmu (kromě western ridingu) a každý kůň minimálně ve třech disciplínách, což samozřejmě znamená vysoké nároky na universálnost koní i jezdců. Někteří z nich se tedy museli zúčastnit i v disciplínách, které zrovna nejsou jejich silnou stránkou. Právě toto však bylo záměrem show managementu v reakci na nežádoucí, příliš včasnou specializaci dětí např. na reining.

Jednalo se o prestižní akci a české děti přípravu na ni braly vážně, i když v některých případech nebylo zrovna dostatek času na to, aby se jezdecké dvojice stihly vzájemně sladit. Děti si mohly koně pro jednotlivé disciplíny v rámci týmu půjčovat, což bylo samozřejmě dobře, protože ani ve vyspělých zemích westernového ježdění nemají jezdci k dispozici koně, kteří by vyrovnaně zajeli takto široký rejstřík disciplín, jako byl požadován zde - reining, showmanship at halter, western horsemanship, western riding, trail, western pleasure a anglické disciplíny hunt seat equitation a huner under saddle.

Náš tým startoval v následujícím složení:
Veronika Petlanová (kůň Skip the Splash Amos)
Barbora Konopásková (kůň Peppy Zancy Delmaso)
Markéta Zezulková (kůň Smart Maky Lena)
Kateřina Švédová (kůň Cashes Prestige)
Václav Orlita (kůň Freckles Lady Bug).

V sobotu ráno v osm hodin již všichni stáli přichystáni se svými vyglancovanými čtyřnohými partnery k showmanshipu at halter. Profesionalita, serióznost a zároveň kolegialita provázela show od samého začátku, kdy se jednotlivé týmy vzájemně povzbuzovaly a jednotlivci si fandili. To, že se všechny děti rozhodly brát svou účast vážně, dokazovala úprava koní i oblečení předvádějících, které si skutečně s velkými světovými show v ničem nezadaly.

Po showmanshipu následovaly anglické disciplíny hunt seat equitation a hunter under saddle, v kterém se již Barbora Konopásková v sedle s Peppy Zancy Delmaso umístila na výborném 7. místě. V každé disciplíně bylo totiž vyhodnoceno 10 nejlepších jezdců, kteří sbírali body do závěrečného hodnocení týmů. I samotné umístění v první desítce ovšem již něco znamená, protože se v každé disciplíně počet jezdců pohyboval kolem 25. Další odměna přišla v Horsemanshipu, kde se opět Bára umístila se stejným koněm na místě desátém (a umístění by bývalo bylo určitě ještě lepší, nebýt jedné malé chybičky v úloze) a v překvapení jménem western riding (Markéta Zezulková 8. místo se Smart Maky Lena). U western ridingu se pozastavme: bylo to vlastně poprvé, co se této disciplíny naši mladí na této úrovni zúčastnili. Je známo, že se nejedná o lehkou soutěž a umístění Markéty je o to cennější, že dle vlastních slov na ni vůbec netrénovala. Stejně tak se velmi dobře prezentoval Vašek Orlita s koněm Freckles Lady Bug (zde se projevila nesehranost nové dvojice, která ovšem určitě potenciál na úspěch má).

V neděli se začínalo trailem, v němž „netrailová“ dvojice Veronika Petlanová a Skip The Splash Amos překonala sama sebe a kurz úlohy zvládla. Kdo nikdy trail netrénoval a měl by před sebou takovou úlohu, měl by určitě velký problém, jak si s ní poradit. Bez odměny tentokrát zůstali i další dva účastníci, Kateřina Švédová (ad hoc ve dvojici s Cashes Prestige) a Vašek Orlita s Freckles Lady Bug.

Pak již přišel jeden z vrcholů soutěže, tedy reining. Rozhodčí byli skutečně štědří, když vítěz (Van Tendeloo Manu z Belgie s koněm Pale Mint) dostal za suverénní jízdu 146,5 bodů. Z našich zazářila sehraná dvojice Markéta Zezulková a Smart Maky Lena. Přesvědčila především gradujícími spiny a rychlými kruhy a za svůj výkon dostala 141,5 bodů, umístila se na vynikajícím 5. místě. Měla ze svého výkonu velkou radost, podpořenou tím, že Smart Maky Lena je skutečně všestranným koněm (viz western riding).

Do finále se ve western pleasure svým klidným a přesným výkonem přes „semifinále“ (vybráni vždy nejlepší z každé skupiny po 13 jezdcích) dostala Veronika Petlanová se Skip the Splash Amos. Dvojice se umístila na skvělém 6. místě, „Ejmi“ šlapala spolehlivě a vyrovnaně po celou dobu úlohy.

Nejúspěšnějším týmem se stali nakonec po urputných bojích Švýcaři, kteří získali celkový počet bodů 100. Pouze s dvoubodovou ztrátou se za nimi umístil tým Německa, dále Belgie, Rakousko, Itálie, Nizozemí, Česká republika (19 bodů) a Francie (2 body). V případě těch nejlepších týmů bylo vidět, že si přivezly skutečně to nejlepší, co se v dané zemi nabízí, „all around“ koně, kteří jsou skutečnými profesionály a učiteli, na kterých je někdy nutno jen znát ty správné „knoflíky“. Čímž nesnižuji jezdecké umění dětí, jen konstatuji, že rozdíl v koňském materiálu je přeci jen ještě zřetelný.

Nejúspěšnější a nejvšestrannější jezdkyní pak byla Annairis Mueller ze Švýcarska, jejíž kůň RC Ropin Reba rovněž získal cenu pro nejlepšího koně turnaje.

V konkurenci zemí, které z hlediska výsledků tréninku koní, ježdění a chovu jsou na absolutní špičce v Evropě, se tedy naši neztratili a ve finále se umístili celkem pětkrát (Barbora Konopásková 7. místo hunter under saddle a 10. místo western horsemanship, Markéta Zezulková 5. místo reining a 8. místo western riding, Veronika Petlanová 6. místo western pleasure).

Samozřejmě, že bojový duch našeho týmu inspiroval dohady o tom, zda se nedalo dosáhnout na vyšší mety, nicméně v takové mezinárodní konkurenci a při prvním českém výjezdu na akci takové úrovně se jedná o velký úspěch a solidní začátek, na který bude možno při příštích obdobných soutěžích navázat. Všichni se shodli rovněž na tom, že během celé soutěže vládla mezi týmy i mezi jednotlivými účastníky pohodová atmosféra a pravidla fair play a vzájemné spolupráce.

Setkání splnilo svůj účel i po společenské stránce, např. prezentace jednotlivých týmů a jejich zemí v předvečer zahájení show rozproudila jak diváky, tak účastníky a postarala se o prolomení jakýchkoli možných ostychů či nejistot.

O zdárný průběh celé akce se na české straně zasloužili samozřejmě i rodiče reprezentantů a trenéři týmu: Ing. Klára Šalková, Karel Kubata a Ivan Černoch a dále veterinář MVDr. Martin Seitl. Poděkování patří rovněž mediálním partnerům (časopisy Fauna, Westernworld, Český reiner) a sponzorům výjezdu firmám Break Point, Kooperativa, Janek a Commodum.

Příbuzné články:

Související odkazy:

 

Podobné články

Před nedávnem jsme se seznámili s historií rodea od prvopočátků v 19. století a také se vznikem a rozvojem jednotlivých disciplín. Dnes navážeme…

Nezasvěcení mívají pod pojmem rodeo zafixované pouze představy vyhazujících býků nebo koní pod hrdiny Divokého západu. Rodeo má však mnohem pestřejší…