Veřejný trénink Rodeo Corralu WI-CZ

Dne 12.dubna se za krásného slunečného dne konal historicky první veřejný trénink jezdců Rodeo Corralu WI-CZ. Proběhl v prostorách ranče Křakov, nacházejícího se v nedotčené krajině Domažlického kraje. Každoročně se zde koná Mistrovství České republiky v rodeovém ježdění a splňuje tedy požadavky k uspořádání tréninků.

Majitel ranče Pavel Mareš s předákem Rudou Paulem poskytli nejen svůj areál s dobrým corralem a kvalitním písčitým povrchem, ale také svůj vlastní, odchovaný dobytek, který je nejčastěji překážkou k uspořádání podobných akcí.

Ačkoliv účast předem přislíbilo mnohem více jezdců, kteří nakonec nedorazili, trénink se podle ostatních účastníků povedl. Rodeová vícemistrně Johana Moutelíková z ranče Black Riders dorazila s novým "želízkem v ohni" pro letošní sezónu - Paint Horse klisnou Silvers Skippy. Se závodním prostředím seznamoval svou novou svěřenkyni klisnu Meryved, specializovanou na dobytkářské disciplíny, také třetí v rodeovém bodování pro rok 2002 a Mistr WRC v Barrel Race Aiwen Bažata z ranče Breezway. Nutno podotknout, že Aiwen je v prvně uvedené organizaci průkopníkem ve specializaci sportovních koní.

Samotný trénink jezdců, kterého se ujal zkušený Ruda Paul, začal podrobným výkladem o myšlení a logice dobytka. Následovalo seznámení s prioritami a zásadami v dobytkářských soutěžích, jenž bylo doplněno o neobyčejně cenné instrukce. Začalo se s méně náročnější disciplínou Alley neboli ulička, po nichž následoval Calf roping neboli lasování, kde svými výkony "vyčnívala" Tereza Knihová z White Rabitt´s ranč s místní Paint Horse klisnou Mignight Rise. Po obědě následoval Steer wrestling neboli kácení dobytčete, kde si největší ocenění diváků zasloužil Jimmy Magura.

Doufejme, že i ostatní stejně zaměřené a plánované tréninky pomohou zvyšovat kvalitu rodeového sportu u nás a veřejnost na tuto organizaci nebude nahlížet jako na "dobrodruhy z WI". Tyto akce jsou určeny především pro mladé koně, začínající jezdce, ale také samozřejmě pro aktivní rodeové účastníky, kteří nemají možnost trénovat s dobytkem, což je pro úspěch v rodeové aréně nezbytné.

V případě, že by jste měli o tyto zájem, kontaktujte Terezu Knihovou na tel.čísle 777/644 204 nebo na e-mailové adrese: tknihova@centrum.cz.

Závěrem patří dík organizátorům za hladký průběh akce, připravenému zázemí pro koně, vynikajícímu občerstvení pro jezdce a v neposlední řadě také bullteamu, který skvěle zabezpečoval výpustě s dobytkem.

Podobné články

Před nedávnem jsme se seznámili s historií rodea od prvopočátků v 19. století a také se vznikem a rozvojem jednotlivých disciplín. Dnes navážeme…

Nezasvěcení mívají pod pojmem rodeo zafixované pouze představy vyhazujících býků nebo koní pod hrdiny Divokého západu. Rodeo má však mnohem pestřejší…