Úspěchy Češky v bavorské kvalifikaci NBHA

2. 8. 2008 Marek Provazník Autor fotek: archiv autora

Dana Provazníková, zástupkyně ProFi Ranče Děčín, obdržela od Americké národní barelové asociace pozvání k účasti na kvalifikačních závodech v německém Isny, které se konaly ve dnech 19.-20.7.2008. Velmi povzbudivá byla pro české zástupce této disciplíny i nabídka prezidenta NBHA Germany k založení NBHA Czech Republic, což je mimo jiné i velká příležitost pro české sponzory, jak se prezentovat na těch nejprestižnějších westernových světových akcích.

Dozvěděli jsme se totiž, že Americká NBHA požádala Mezinárodní olympijský výbor, aby rychlostní soutěže byly v příštích čtyřech letech oficiálně zařazeny mezi olympijské sporty.

Městečko Isny, které leží v nádherném údolí pod vrcholky švýcarských Alp, je sídlem a centrem NBHA Germany, jejímž prezidentem pro Německo je Werner Lieb. Od tohoto velice příjemného a komunikativního pána obdržela Dana Provazníková, jezdkyně Profiranče Děčín, společně s dalšími westernovými jezdci z ČR pozvání na kvalifikaci k účasti na nočním show největší westernové evropské akce Americana 2008, která se pořádá jednou za dva roky v německém Augsburgu.

Další Češi se bohužel akce nezúčastnili, ač jsme se snažili udělat reklamu přes WRC, quarteri.wz.cz a Equichannel. Na náš popud se však závodů zúčastnili 4 závodníci z Polska, kteří obsadili první místa v Barrel Race před Danou Provazníkovou a v Pole Bendingu druhá a třetí místa.

Nutno podotknout, že NBHA má v rychlostních soutěžích Pole Bending a Barrel Race daleko tvrdší podmínky, než je tomu v České republice. Zde se každá soutěž jede dvoukolově, takže při neúspěchu v prvním kole má dvojice možnost opravy a z obou časů se vybírá ten lepší. V NBHA se každý závod jede jednokolově, takže není možnost opravy. Dalším rozdílem je shození tyče nebo barelu. V českých podmínkách se v takové situaci k výslednému času připočítá 5 trestných vteřin a jezdec může splnit podmínky kvalifikace, byť se špatným časem. V NBHA znamená shození tyče nebo sudu diskvalifikaci bez možnosti opravy.

Dalším rozdílem v bodování rychlostních soutěží NBHA je rozdělení do divizí. V divizi D-1 jsou jezdci s těmi nejlepšími časy. Ale protože každý pátek není svátek a jezdci se nemusí ani s dobrým koněm zadařit, je systém nastaven tak, že jeho čas se zapíše do divize D-2 nebo D-3 a tím i v této nižší divizi může obsadit 1. místo, za což je náležitě odměněn jako v D-1.

Dana Provazníková musela čelit nejen náporu ostřílených westernových jezdců NBHA, ale i novým podmínkám, které se dozvěděla těsně před startem. Jednalo se o dvakrát bodovanou soutěž, takže sportovní westernová dvojice Provazníková – Gery absolvovala v jednom dni celkem čtyři závody. Dva v Pole Bending a dva v Barrel Race.

V Isny jela Dana Provazníková na koni Gery dvě soutěže Pole Bending (slalom mezi tyčemi) v divizi D-1 (první divizi bodování šaspionátu NBHA, tedy té nejrychlejší třídě). Obě vyhrála a získala tak 10 bodů. V soutěžích Barrel Race (barelový závod), opět v nejrychlejší divizi D-1, obsadila 2krát 3. místo a získala 6 bodů šampionátu NBHA Germany.

V rámci show pro diváky se zúčastnila Dana Provazníková i závodů v Pole Bendingu s motokrosovým speciálem - který také vyhrála. V rámci exhibice pro diváky jsme se s rychlostním koněm zúčastnili i dobytkářské disciplíny Team Penning, tedy týmového oddělování telete od stáda. Tříčlenný tým jezdců byl v mezinárodním složení: 1 Čech, 1 Němec, 1 Polák.

Dvojice Dana Provazníková – Gery dostali od prezidenta NBHA Germany nabídku k účasti na dalších kvalifikacích šampionátu NBHA a tím i k účasti na mistrovství Německa. Tato nabídka platí i pro ostatní české jezdce, kteří se svými výkony mezi německými jezdci určitě neztratí.

Jak jsem se již zmínil v úvodu článku, čeští sponzoři by neměli zaspat dobu a měli by se začít zajímat o nové možnosti svojí prezentace ve westernových rychlostních soutěžích.




Nástup.

Dana Provazníková, pole bending
Dana Provazníková mezi tyčemi.

Dana Provazníková
Radostné dekorování.

Dana Provazníková, barrel race
Dana okolo barelů.

team penning
I "rychlostní" koně mají cow-sense.

team penning
Team penning s mezinárodním týmem.

Podobné články

Před nedávnem jsme se seznámili s historií rodea od prvopočátků v 19. století a také se vznikem a rozvojem jednotlivých disciplín. Dnes navážeme…

Nezasvěcení mívají pod pojmem rodeo zafixované pouze představy vyhazujících býků nebo koní pod hrdiny Divokého západu. Rodeo má však mnohem pestřejší…