Nová asociace americké NRHA v ČR - kdo jsme a proč?

23. 8. 2007 Jana Kytková Autor fotek: Jana Kytková

NRHA (National Reining Horse Association) je americká národní asociace reiningových koní, která sdružuje všechny milovníky reiningu z celého světa. Jejím sídlem je Oklahoma City ve státě Oklahoma. Před dvěma roky se i pár nadšenců v České republice rozhodlo, zařadit nás mezi ty země světa, kde pobočky NRHA jsou a opravdu fungují a založili českou pobočku s názvem NRHA Czech.

Členové české NRHA tak po několik let pořádali závody, snažili se získávat nové členy a díky tomu letos oslavili velký úspěch - stali se oficiální afilací americké NRHA. Tím se všem členům mimo jiné otevřela možnost, po splnění kvalifikace, startovat na European Affiliate Championship.

I když je NRHA Czech velmi mladou organizací, přesto nabrala rychlý směr. Letos uspořádáme sérii čtyř závodů, pojmenovanou NRHA Czech Cup, zřídili jsme webové stránky www.nrha.cz, kde se snažíme zachytit vše podstatné o reiningovém dění v ČR i zahraničí. Dva členové našeho týmu, Jana Kytková a Denis Klein, se v Rakousku zúčastnili NRHA Show Management semináře. Po úspěšném složení závěrečného testu získali certifikáty a stali se oficiálními NRHA Show Managery.

Protože čtyři závody se nám zdají už jako dobrý počet pro porovnání úspěšnosti startujících, vyhlásili jsme soutěž o titul NRHA Czech Cup Champion. Tento titul bude patřit jezdci - členu NRHA Czech, který získá za letošní rok nejvíc peněz v závodech, pořádaných NRHA Czech. Hlavní cenou je stříbrná přezka, od prestižního výrobce Montana Silversmith, s vyrytým nápisem NRHA Czech Cup Champion.

Ovšem zřejmě nejatraktivnější cenou bude losem přidělený zájezd na vrchol reiningovém sezóny v USA, a to NRHA Futurity 2007. Cena obsahuje dvě letenky, voucher na ubytování v Oklahoma City a dvě vstupenky. Do slosování budou zařazeni všichni členové NRHA Czech bez jakéhokoliv omezení.

Sezóna NRHA Czech je přesně v polovině, už máme za sebou dva závody, dva nás ještě čekají. Na všech závodech se snažíme spolupracovat s dalšími organizacemi, aby byly pro jezdce i diváky co nejatraktivnější. Protože se velmi osvědčila spolupráce s CZQHA, pořádáme letos společně tři závody. Už je za námi CZQHA Show/NRHA Czech Cup I., o těchto závodech jste se mohli dočíst na stránkách Jezdectví.

Druhými závody v pořadí byly NRHA Czech Cup II., které se konaly ve dnech 4. - 5. 8. 2007 společně s ČJF v TC Nová Amerika. Rozhodčími NRHA tříd byli známý rakouský chovatel, jezdec, trenér Dennis Schulz a Jaroslav Doležán. V sobotu byla vyvrcholením třída NRHA Non Pro. Jízdy všech dvojic byly hodně vyrovnané, všichni jezdci jeli opravdu naplno, protože chtěli získat bronzovou sošku. Nejvyšší skóre v tomto lítém boji získali dva - Ing. Petr Julina a Roman Zimmermann. Nabídku na los Roman Zimmermann odmítnul a začal nový boj o sošku v rozjížďce. Tím šťastnějším byl nakonec Roman a oběma bojovníkům moc gratulujeme! V neděli se k našemu smutku žádný boj nekonal. Na programu byla sice všemi napjatě očekávaná třída Open, ale první startující Ing. Klára Šalková s klisnou Brooks Legacy, v majetku Kateřiny Strakošové, hned nasadila Top Score a nikdo jí ani přes velkou snahu nepřekonal. Opět gratulujeme!

Vítězové NRHA Czech Cupu II.
                                                          Vítězové NRHA Czech Cupu II.
                                                                      foto: Jana Kytková

Organizace dalších dvou závodů je v plném proudu, pozvánky na ně už budou brzy uveřejněny a díky nově započaté spolupráci s redakcí webu EQUICHANNEL.cz vás budeme rádi informovat i zde.

Vaše dotazy, postřehy a jakoukoliv zpětnou vazbu pod článkem vítáme. Pište i témata, která bychom pro vás měli důkladněji rozebrat - jsme tu pro vás!

Podobné články

Před nedávnem jsme se seznámili s historií rodea od prvopočátků v 19. století a také se vznikem a rozvojem jednotlivých disciplín. Dnes navážeme…

Nezasvěcení mívají pod pojmem rodeo zafixované pouze představy vyhazujících býků nebo koní pod hrdiny Divokého západu. Rodeo má však mnohem pestřejší…