II. kolo mezinárodních westernových závodů Wooden Trophy 2004

Ve dnech 26.-27.6.2004 se na Hradisko sjeli všichni příznivci westernu. II. kolo mezinárodních westernových závodů Wooden Trophy 2004 proběhlo právě o tomto víkendu. Jako již v I. kole jsme měli možnost shlédnout juniorské i seniorské jezdce.

Sobotní program byl zasvěcen soutěžím dospělých. Program nabízel celou škálu westernových disciplín počínaje western horsemanshipem, pleasurem, ridingem, superhorsem, trailem a vyvrcholil představením toho nejnáročnějšího – reiningu.

Western horsemanship amatér nabídl klání sedmi jezdců, ze kterého vyšla vítězně Ivana Pohlová s koněm Peršing.

Cenné vítězství ve western pleasuru, disciplíně, ve které se hodnotí celá dvojice – jezdec i kůň - získala Polášková Petra s koněm Smiling Dockle.

Ve western ridingu se utkali 3 startující, kteří na svých koních překonávali kavalety, předvedli letmé přeskoky a další ukázky svého jezdeckého umění a především umění svých koní. Vítězství získal Pavel Málek z Boskovic s koněm Crazy Spotted.

Zajímavou podívanou pro diváky nabízel trail, ve kterém jezdec se svým koněm překonával nejrůznější překážky. Hned u vstupu do kolbiště je čekala branka, zacouvání mezi kavaletami, přechod přes kavalety v klusu, přesun kbelíku z barelu na barel, přechod lávky a obrat ve čtverci. Titul z této disciplíny si po zásluze odvezla Ivana Pohlová s koněm Peršing.

Poté nastal čas reiningů. V divácky atraktivní disciplíně – free style reiningu – se představili postupně Santa Klaus alias Petra Šotkovská s koňem Geronimo Fifty, Sněhurka od sedmi trpaslíků alias Veronika Zimanová s koněm Dzerzi „M“ a také dívka ala „Brazil“ Konigová Barbara s koněm Danem…. Hudba jen dotvářela kostýmy jednotlivých jezdců.Kdo si odvezl pohár a stužku pro vítěze? Je to Sněhurka alias Veronika Zimanová s koněm Dzerzi „M“.

Vítězství v reiningu junior se stalo trofejí Petru Julinovi s koněm Bueno Chex Lady.

V reiningu senior zcela přesvědčivě zvítězila Klára Šálková se svým quarter horse hřebcem Smart Chiconita. Perfektní předvedení na kruzích, spiny a sliding stopy vyvolaly ovace u všech přítomných diváků.

O závěr sobotního odpoledne se postarali „rychlostkáři“, kteří předváděli zdatnost, ovladatelnost a především rychlost svých koní v disciplínách barel race (jízda kolem barelů) a pole bending (jízda mezi tyčemi). K vidění byly výborné výkony po zásluze odměněné potleskem diváků.

Ačkoliv v barel race mládeže i pole bendingu mládeže startoval pouze jediný závodník – Veronika Zimanová s Nerou – i ona si vysloužial ovace od diváků. U dospělých bylo v barel race celkem 5 závodníků a 4 závodníci v pole bandingu. V obou disciplínách získal zlato jak jinak než Jiří Pácha s koněm Devaro.

Neděle byla vyhrazena juniorským westernovým jezdcům. Opět byl připraven bohatý program. Na juniorské soutěžící čekal halter, trail, western horsemanship, pleasure a reining.

Trať juniorského trailu v mnohém připomínala sobotní úlohu a je třeba zdůraznit, že řada jezdců jí prošla úspěšně.

Pořádající Ranč Valašsko reprezentovala v showmanship at Halter Martina Čmielová s Timem, která se umístila na pátém místě. Vítězství z juniorského trailu si po zásluze odvezla Kateřina Švédová se svým běloušem Daymoonem.

To, že juniorští jezdci výborně zvládají také drezurní práci, předvedli se svými koňmi v reiningu. V dobře obsazeném závodu a ve velmi kvalitní konkurenci 9 jezdců zvítězila Markéta Zezulková s koněm Doc Tony Tee z nedalekého APPA ranče z Valašské Bystřice.

Nezbývá, než poděkovat rozhodčím v čele s Jardou Doležánem, milé průvodkyni celým víkendovým programem Míše Zachové a pozvat Vás všechny na finále Wooden Trophy 2004, které se uskuteční v srpnu a to 20.-22.8.2004 (20.8. Mezinárodní westernové závody, 21.8. Mistrovství ČR mládeže, 22.8. Finále Wooden Trophy 2004) v jezdeckém areálu na Hradisku v Rožnově pod Radhoštěm.

Veškeré informace o startujících a kompletní výsledky najdete na internetové adrese:
www.hradisko.cz nebo na
www.woodentrophy.cz.

Podobné články

Před nedávnem jsme se seznámili s historií rodea od prvopočátků v 19. století a také se vznikem a rozvojem jednotlivých disciplín. Dnes navážeme…

Nezasvěcení mívají pod pojmem rodeo zafixované pouze představy vyhazujících býků nebo koní pod hrdiny Divokého západu. Rodeo má však mnohem pestřejší…