Úporné Úpořiny

30. 7. 2013 Vladimíra Šebková Autor fotek: Barbora Strejčková

Lidé se málokdy sejdou na 100 % v názoru na jednu věc. Již při odjezdu z vytrvalostních závodů v Úpořinách jsem si nahlas povzdechla – „úporné Úpořiny“. Když jsem si stejný povzdech/název přečetla druhý den na Facebooku u galerie fotografií ze závodů, tak mne to ani moc nepřekvapilo.

Vytrvalostní závody v Čechách můžeme rozdělit na několik kategorií podle profilu a povrchu trati. K nejobtížnějším profilům patří Paseky a Třebušín, jedny v Novohradských horách, druhé v Českém středohoří - několikakilometrové kopce dokáží jezdecké dvojice důkladně prověřit.

Někdo jede, někdo běží...Úpořiny završily v letošním roce počet velmi náročných terénů do pomyslného trojlístku (dobrého i zlého). Profil trati obsahoval mnohá prudká stoupání a klesání, kopce kolem Teplic nejsou nikterak nízké. Navíc díky dlouhotrvajícímu teplu byl povrch vysušený, tvrdý, a především technicky velmi náročný. Podle slov technické delegátky MUDr. Terberové si koně neměli kde na trati odpočinout, bylo potřeba stále terén sledovat a koně opatrně vést. Proto hlavní rozhodčí a organizátor dostihu snížili požadovanou průměrnou rychlost na 8 km/hod.

Hlavní organizátorka - Mgr. Petra Svobodová - v loňském roce zorganizovala zkušební hobby závody. Pro letošní rok připravila kromě hobby soutěží na 20 km a 42 km další 3 tratě pro licentované soutěže - Z na 42 km, L na 63 km a S na 84 km. Na startu soutěží se sešlo skoro 50 jezdeckých dvojic, podařilo se silně obsadit i nejvyšší soutěž S.

Pro mnohé účastníky bylo překvapením, když se na startovních listinách objevili i 2 koně, kteří jsou v základní nominaci pro vytrvalostní ME seniorů v Mostě. Do soutěže stupně S se přihlásila M. Prikrylová se Shekelem, do soutěže Z pak T. Terberová s Nikayou de Paute. Kvůli specifikům trati se majitel Shekela po dohodě s technickou delegátkou a hlavním rozhodčím rozhodl k přehlášení dvojice do soutěže Z. Nebyl důvod valacha vystavovat přílišnému nebezpečí zranění.

T. Terberová a Nikaya de PauteStandardně jako první ráno, v 7:00, startovala soutěž S na 84 km, ve které se sešlo 7 jezdeckých dvojic, včetně letošního vicemistra republiky P. Jadlovského. Start proběhl poměrně netradičně - velmi pomalu, v kroku, protože povrch hned za startem představoval určité nebezpečí. Koně se rozběhli až později, nicméně rychlost opravdu nebyla příliš vysoká, jezdci dávali velký pozor. Další starty licentovaných soutěží pak následovaly s hodinovým rozestupem, i hobby soutěže měly skupinové starty.

Trať z počátku nebyla až tak náročná, své "zuby" ukázala až v pozdějších pasážích. Koně trénovaní v méně členitém terénu začínali ztrácet na dlouhých stoupáních, na druhou stranu v prudkých sestupech se skupiny držely spíše pohromadě, nikdo nechtěl riskovat. Snad nejhorší byl druhý dlouhý sestup, který byl velmi technicky náročný, navíc zpestřený přítomností krav vedle cesty. Nevím, jestli sousedstvím byli víc překvapeni někteří koně nebo krávy/telata.

S postupujícím dnem, zvyšující se teplotou a přibývajícími kilometry se začala projevovat náročnost trati. Přesto především vítězné dvojice udržely i za těchto podmínek slušné tempo a atakovaly 15 km/hod hranici průměrné rychlosti. Ani vyloučených koní nebylo mnoho, jezdci se drželi doporučení technické delegátky a přizpůsobili rychlost možnostem koně.

M. PrikrylováPři závěrečném vyhlášení byla většina jezdeckých dvojic maximálně spokojena se svým výkonem. V soutěži Z zvítězila M. Pilníková s kobylkou Vanilka, cenu kondice pak obdržela Nikaya de Paute (T. Terberová).

V soutěži L se výborným výkonem v posledním kole na zlatou příčku vyhoupla ing. M. Novotná (Shahkiraa), cenu kondice pak obdržela T. Henzelová s Glen Larconem.

Soutěž S se stala kořistí ing. V. Šebkové a Habiba, který se na vytrvalostní tratě vrátil po jarním zranění výborným výkonem a dosáhl tak i na cenu kondice.

Mgr. Svobodová měla díky silné podpoře sponzorů odměny nejen pro vítěze a ceny kondice, ale také pro nejstaršího a nejmladšího účastníka závodů. Organizátorce a sponzorům všichni účastníci poděkovali potleskem. Při odjezdu pak asi vícekrát zaznělo - úporné Úpořiny.

Detailní výsledky budou zveřejněny na www.vytrvalost.com.

Podobné články

Na konci července se v Nebanicích konalo Mistrovství České republiky ve vytrvalosti, kde se Táně Terberové znovu podařilo získat v seniorské…

Virginie Atger (FRA) v sedle Cham de la Palud

Na FEI mistrovství světa ve vytrvalosti seniorů, které se konalo 7. září ve francouzském Monpazier, bojovala o co nejlepší výsledek i česká…