Mozaika podzimní mezinárodní vytrvalosti

19. 12. 2017 Michaela Burdová Autor fotek: Helga Hörman, Michaela Litovová, Coll.

Co přinesl podzim na mezinárodní scéně vytrvalosti? Jako obvykle dechberoucí výkony, ale i nepříjemnosti, které tuto populární disciplínu obvykle provázejí. S tím také souvisí očekávané změny pravidel. Nejprve zmínka o dvou vytrvalcích, kteří závodili dlouho a v plném zdraví.

Důstojný odchod šampiona

Na věčné pastviny odcválal začátkem prosince 31letý vytrvalostní šampion NELSON I. Léta byl partnerem Jacquese Davida. Společně získali ve francouzské reprezentaci pět medailí ze šampionátů – týmové zlato na MS v Haagu (1884), na MS 1996 ve Fort Ridley v USA týmové stříbro a bronz v jednotlivcích, v Pratoni v Itálii 1997 na ME zlato v jednotlivcích a stříbro v týmech. Koně bez původu, poněkud atypického, koupil šejk Mohm bin Rashid Al Maktoum v roce 2009, absolvoval s ním několik mezinárodních závodů.

Po ukončení kariéry se Nelson vrátil do k Anitě a Jacquesovi Davidovým, kde se v láskyplné péči pod provensálským sluncem dožil 31 let.

Kröber Cup pro 23letého SHAGAR 5

Německá vytrvalost každoročně oceňuje jezdce nebo koně za mimořádný výkon a přínos této disciplíně. Letos si ocenění vysloužil vytrvalostní veterán SHAGAR 5, jehož majitelkou a jezdkyní je známá jezdkyně Belinda Hitzler, která tuto cenu získala v roce 2009.

Hřebec Shagar 5 alias „Bobbel“ je jejím životním koněm. Mimo jiné je šampionem Německa 2008, získal stříbro v týmech v Lexingtonu na Světových jezdeckých hrách 2010. Ještě ve svých 18 letech vyhrál CEI3*160 km v Šamoríně. Dnes ho jezdí a získává na něm zkušenosti ve vytrvalostních jízdách dcera Emily. 

Generální shromáždění FEI 2017

Každoroční platforma, kde mohou zástupci národních federací diskutovat a hlasovat o rozhodnutích FEI, se letos konala ve dnech 18.-21. listopadu. Mimo jiné zde byly odsouhlaseny změny pravidel, které budou platit od 1. ledna 2019. Proč až od roku 2019?

Hezky o tom napsala Pippa Cuckson v článku s nadpisem "Nová vytrvalostní pravidla ztracena v překladu": Často jsem měla pocit, že stav, kdy jsou pravidla jezdeckého sportu psaná někým, kdo není rodilý mluvčí angličtiny, a diskutovaná lidmi, kteří mají angličtinu jako druhý nebo třetí jazyk, znamená pro FEI značný handicap. Dost pravidel FEI neříká ve skutečnosti to, co si lidé myslí, že říkají (kdo si čte pravidla v angličtině, ten ví, že je to někdy fakt hlavolam). To se projevilo na GS v Montevideu, kde nová pravidla vytrvalosti byla tak nepochopitelná, že po separátním jednání se jejich začlenění odloží na roku 2019. Oficiálním důvodem pro odložení platnosti pravidel je ten, že by nebylo fér měnit je v polovině lhůty pro kvalifikace na WEG.

Navrhované změny 2019: 

  • Snížení minimální váhy jezdce v 3*, 4* a 5* soutěžích a v šampionátech ze 75 na 70 kg 
  • Zvýšení věku koní pro účast v 5* soutěžích, CEIO a šampionátech na 9 let (původně 8 let)
  • Pro šampionáty mladých koní a šampionáty do 130 km se minimální věk koně zvyšuje na 8 let (původně 7).
  • Dále bylo odsouhlaseno prodloužení povinných přestávek na základě vědeckých poznatků prezentovaných na FEI Sport Forum v dubnu a v květnu. Prodloužení přestávky od 7 dní bude povinné pro koně, kteří dosáhnou v soutěži rychlosti 20 km/h a vyšší – týká se to i koní, kteří soutěž nedokončili, ale dosáhli v této soutěži  rychlosti 20 km/h a vyšší.
  • Minimální věk registrovaných trenérů 18 let.

Pravidla pro rok 2018 - s označenými změnami na webu FEI ZDE.

Žebříčky, žebříčky

Když už jsme u FEI, žebříčky na konci roku už jsou prakticky dané. Vždycky se dívám hlavně do žebříčku kombinace, protože ta pro mě představuje skutečný vytrvalostní výkon - jeden jezdec, jeden kůň, kilometry za sezónu. Z 6560 dvojic je potěšitelné 8. místo dvojice
Petr JadlovskýRACHEL 4 za 500 kilometrů nasbíraných letos na 4 soutěžích od jedné do tří hvězd. Vytrvalost ale není jen o jedné sezóně - tato dvojice startovala letos na mezinárodní scéně pátým rokem, má za sebou 25 hvězdových soutěží včetně CEI3* 160 km. Rachel 4 je třináctiletá po otci Shagya Rasim (Sh II-CZ) a z matky Salvia po Servátor 53, kterého znají určitě starší parkuroví jezdci z rodokmenů skokových ČT.   Žebříček vede Američanka Cheryl van Deusen s HOOVER THE MOOVER - 3 stošedesátky a 3 stodvacítky, tj. 840 km za sezónu. Samozřejmě v rychlostech odpovídajících klasické vytrvalosti. Například v Ashland v Montaně absolvovali 160 km při průměrné rychlosti pod 10 km/h - ovšem za převýšení 1 km na kolo, za proměnlivého počasí (v Montaně se říká - Nelíbí si ti počasí? Počkej 5 minut, změní se), a vysokých nebo naopak nízkých teplot. Cheryl van Deusen je úspěšná ponikatelka a "čistí si hlavu" na závodech - a zřejmě má ve svém podnikání stejné nasazení jako při závodech, není divu, že je ve svém oboru na špičce. Často jezdí dvě soutěže za víkend nebo tři od pátku do neděle, a to od dvou hvězd výše. Proto se už delší dobu drží v žebříčku jezdců vysoko (momentálně 3.), byla také první. Loni jela celkem 23 soutěží. 

Černé puntíky

Nedávno jsem měla z jedné náhodné výměny názorů pocit, že by se nemělo psát o tom, že je někde ve vytrvalosti nějaký doping nebo zahynul při závodě kůň. Že je potřeba ukazovat disciplínu v dobrém světle, čistou a neposkvrněnou skandály, nepoukazovat na nedostatky. No, po delším váhání, zda pokračovat ve smyslu Potěmkinovy vesnice nebo přestat cokoliv o této disciplíně publikovat, jsem se rozhodla pro třetí možnost - pokračovat jako obvykle a psát o všem.    Vytrvalost je nádherná disciplína - a také vytrvale řeší nedostatky a rozvíjí se díky tomu, že je někdo vynesl na světlo (třeba Pippa Cuckson). Na druhou stranu níže uvedené nesrovnalosti ve výsledkových listinách nemusí být úmyslné - špatná pro disciplínu však je skutečnost, že tři koně během prvního měsíce sezóny v UAE přišli o život.    Dále je tu čerstvý doping nadějné  klisny 8 MINUT. Podílová arabka stáje Al Wathba původem z Argentiny je suspendována od 28. 11. do 27. 1. 2018. Odpovědnou osobou je v tomto případě teprve 18letý jezdec Khalifa Ali Khalfan Al Jahouri, který bude muset vysvětlovat tribunálu FEI, jak se do těla klisny mohl dostat stanozolol a další dva steroidy. Tato dvojice byla také nedávno předmětem zájmu kvůli fotografii z finiše v CEI** 120 km, na které z oblasti korunky na obou předních nohách stékala po přední stěně kopyta krev. Později byla tato stopa krve z fotografie vyretušovaná.   

Ještě stojí za zmínku záhadné výsledky z Al Marmoom Cup CEN 120 km z 18. listopadu 2017, kdy u dvou koní se v průběžných výsledcích objevilo katastrofické zranění, ale během dne "CI" bylo nahrazeno zkratkou FTC. Jednalo se o koně Kurrajong Unique (status FEI inaktivní), dále Catskwhiskers Tiro Centauri (status inaktivní). Al Marmoom Cup dokončilo 32 koní ze 129. Ve výsledcích na eef.ae je však již u obou koní jako důvod eliminace CI - katastrofické zranění.Také Estel de Montfluq měl 8. listopadu v CEI* 80 km zaznamenán v tawqeet.ae verdikt FTC, ve výsledcích na stránkách eef.ae také FTC, ale ve výsledcích FEI je uvedeno CI a status neaktivní, úhyn 8. 11., v den soutěže.

Nopoli del Ma

Zmíněný  Al Marmoom Cup vyhrál favorit NOPOLI DEL MA, který po čtyřech nedokončených soutěžích konečně opět odkázal svou výjimečnost - nevyhrál ovšem lehce (průměrná rychlost CEN 120 km přes 27 km/h). Nopoli je 13letý. 

Babenhausen 2017 - česká účast z Polska...

V Babenhausenu se 13. října konaly vytrvalostní závody od národních čtyřicítek po CEI3*, kde si vedl velmi dobře Petr Jadlovský s Rachel 4 - 8. místo (13,715 km/h). Podle webu pořadatele však startoval Petr za Polsko - https://distanzreiten.com/2017-10-babenhauser-distanz/

Andrea Kopecká v Uruguayi

V Uruguay jsou šťavnaté steaky, gauchos, 220 km pláží omývaných čistým Atlantikem, milí lidé – a koně a zase koně. O vyspělé Uruguayi se v posledních letech hodně mluví i píše – nejen ve spojení s koňmi.

V 80. letech NF Uruguaye měla jen tři disciplíny – klasické, ale vytrvalci vědí, že v posledních pěti letech patří Uruguay v téhle disciplíně na mezinárodní scéně a v šampionátech ke špičce. A právě do této krásné země vycestovala v říjnu česká jezdkyně Andrea Kopecká. Startovala v Punto del Este na 9letém valachovi SV OSVALDO v CEI***160 km. V konkurenci 35 koní dokončili na 9. místě (18,8 km/h).

Uruguay - poslední závody

Když už jsme u té Uruguaye - 2. a 3. prosince se v Punta del Este konaly závěrečné závody sezóny. V CEI3* se dokázala prosadit slovenská jezdkyně Michaela Supeková s klisnou  IFO MAGHERA - v 5členném startovním poli obsadila 2. místo (15,88 km/h). Uruguay letos hostila Generální shromáždění FEI, konal se tu panamerický šampionát. To je dost na malou zemi se třemi miliony obyvatel - a jezdeckou tradicí starší než tradice kovbojů na severu.

Další dva roky na výzkum

FEI prodloužila o další dva roky partnerství s Univerzitou v Glasgow pro výzkum zranění vytrvalostních koní. Přepokládá se, že prodloužení výzkumné práce by mělo maximalizovat dopad na rozvoj disciplíny.

Národní den UAE a CEI*100 km Yas for Privat Owners Ride

Jen 35 ze 156 dvojic dokončilo National Day Cup CEN 120 km v Al Wathba Abu Dhabí 2. prosince. Rychlost na čelních místech kolem 28 km/h. Zvítězila argentinská jezdkyně Daiana Yamila Chopita – TEHAMA SOUVEIGN (28 km/h).

V soutěži Privat Owners CEN 100 km startovalo 9. prosince 68 koní, dokončilo 20. Bohužel se tento závod stal posledním v životě teprve 6letého koně SUMER, importovaném ze Slovenska jen o 14 dní dříve. Sumer utrpěl katastrofické zranění v prvním kole.

Podobné články

Na konci července se v Nebanicích konalo Mistrovství České republiky ve vytrvalosti, kde se Táně Terberové znovu podařilo získat v seniorské…

Virginie Atger (FRA) v sedle Cham de la Palud

Na FEI mistrovství světa ve vytrvalosti seniorů, které se konalo 7. září ve francouzském Monpazier, bojovala o co nejlepší výsledek i česká…